SÉTA

2017.01.16. 14:55

Maratoni kampány volt

Köztudott: ha tél, akkor iskolai király(nő)választás.

Mint megannyi középiskolában, nálunk is már október óta végzőseink arcképeivel voltak kiplakátozva a folyosók, és heti szinten ingyensütin" éltünk. Kampányoltak az utolsó évesek, igyekeztek minél több szavazatot begyűjteni. Ez érthető is: ki ne akarna diákkirály(nő) lenni?

Persze ahány ház, annyi szokás. Avagy ahány iskola, annyi szokás, ebben a témakörben is. Nézzük, mi jár együtt ezzel a kinevezéssel" a Széchenyi szakgimnáziumban! Kezdjük az elején: Különösebb kritériuma nincs annak, hogy valaki király-/királynőjelölt legyen. A saját osztályának és osztályfőnökének bizalmát és támogatását kell elérnie a vállalkozó szellemű fiataloknak ahhoz, hogy jelöljék őket" - nyilatkozta Varga Eszter, a diákönkormányzat elnöke. A jelölés után megkezdődik a kampányidőszak. Ennek hivatalos startja a gólyaavatón előadott kampánybeszéd, melyet maga a jelölt mond el. Már aznap délutántól plakátok, sütiosztás és a kampány videó forgatása, terjesztése zajlik hónapokon át. Idén még földosztásban is lehetett részünk. Igen, föld-osz-tás-ban!

A Széchenyi szakgimnázium újdonsült királya, Drávai Máté a koronázási okiratot olvassa Fotó: Göde Andrea

A december 5-ei szavazás és szavazatszámlálás után december 6-án a testnevelés teremben gyülekeztünk A második adventi gyertya meggyújtása után megtudtuk, ki küzdött, ötletelt leghatékonyabban, ki gyűjtötte a legnagyobb rajongótábort, azaz ki lett a Széchenyi királya 2016-ban! Negyven szavazatnyi fölénnyel a 12.e osztályos Drávai Máté érdemelte ki ezt a dicső címet. Igazából az eredményhirdetésre már úgy ültem be, hogy nem számít, ki nyer, hiszen hosszú volt a kampányidőszak, és ez már kezdett nyomást gyakorolni rám. Amikor megtudtam, hogy nyertem, az Ha valaki kapott már egyeses dolgozatra ötöst, akkor ő tudja, milyen érzés volt az számomra!" - mondta Máté örömében. Máté ezentúl a Széchenyi arca, népszerűsíthetünk a nevével eseményeket, például: Drávai Máté ott lesz a sulis focikupán, gyere TE is!", mondhat beszédet is. (Tavaly Leszkován Ádám, az akkori uralkodó" mondta a végzősök beszédjét a szalagavatón és a ballagáson.) Végül, de nem utolsósorban külön táncot ad elő a szalagavatón, koronával a fején egy általa választott hölgy partnerrel. Így épül hát fel ezen hagyományunk már évek óta.

Ebben a témában is megkérdeztük újdonsült királyunkat: Vannak feladatok, melyek a királyi címmel járnak: például most az iskolai karácsonyi műsorban fogok verset szavalni. Ennek még örülök is, hiszen a szavalás elengedhetetlen a további tanulmányaimhoz. Ott van még a szalagavató tánc is, mely izgalmas lesz, ugyanis a korona nem fér a fejemre De végül is - hadd idézzek a kampányunkból - én a nép gyermeke vagyok", s nem valami burzsuj király, aki koronát is hord!" - válaszolt széchenyis királyhoz méltó humorral.

Mint már említettem, nem csak nálunk szólt a kampányolásról és a versengésről a diákélet az elmúlt időszakban. A Teleki Blanka Gimnáziumban is még nagyon friss a hír, ott a napokban választották meg a diákok új vezetőjét, a 13.d osztályos Bali Pétert.

Egy másik iskolában, a Ciszterci Gimnáziumban mások a szokások. Ott január 26-án lesz eredményhirdetés, valamint a kampányidőszak is csupán egyetlen tömör és izgalmas hét

Beszédes Mónika, Erdélyi Péter 11.e

Széchenyi szakgimnázium, Székesfehérvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!