Soponya

2017.02.24. 18:45

Virágzik a téltemető

Soponya - Soponyán több helyen a kastély kertből kivadultan megtelepedett aprócska virág pompázik, most március közepéig sárga virágszőnyeg borítja ezeket a helyeket.

Lendvai Barnabás

A boglárkafélék (Ranunculacea) családjába tartozó tartózó téltemető vagy latin nevén Eranthis hyemalis nem őshonos Magyarországon, így Soponyán sem.

A mediterrán területekről származó növényt, a valamikor szebb napokat látott soponyai Zichy kastély angolparkjába telepítették, feltehetőleg az 1800 években. Időközben, az itt otthonra talált téltemetőből aztán került a környék kertjeibe és a katolikus temetőbe egyaránt.

Minden tavasszal sokan sétálnak ki csak azért, hogy gyönyörködhessenek a sárga virágszőnyegben
Fotó: A szerző

Ez az apró gumós évelő növény alig 10 centiméter magas, sokszor a hóvirágot megelőzve korán nyílik. Szárán az élénksárga virágja alatt mindössze három szeldelt gallérlevele van, ez megmaradt a magok beéréséig, majd nyárra elsárgulva visszahúzódik. Magról könnyen szaporodik, és Soponyán nagyon jól érzi magát, így az utak mentén szépen terjeszkedik kifelé a településről mind az abai és kálozi összekötőút mentén egyaránt. Helyiek is figyelemmel kísérik, minden tavasszal sokan sétálnak ki csak azért, hogy gyönyörködhessenek benne.

A megbecsülését jelzi, hogy a virág képe Soponyai Faluszépítő és Természetvédő Egyesület címerére is felkerült. A téltemetőt azonban csak megcsodálni érdemes, leszedni vagy tövestől felszedni tilos, országos védettséget élvez eszmei értéke darabonként 5000 Ft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!