Sport

2013.04.18. 20:04

Divízió I-es jégkorong vb - Az olaszok elleni mérkőzés következik

Székesfehérvár – Túl van a felén a fővárosban megrendezett divízió I-es jégkorong világbajnokság.

Silye Sándor

A magyarok három mérkőzés után – közte egy váratlan vereség és egy csodás győzelem – a második, feljutó helyen állnak. Közüggyé lett napjainkban a jégkorong, mindenhol, mindenki erről beszél. És szorít a csapatunknak, mert valóban szerethető ez a társulat. Hiába kaptak nagy fricskát Dél-Koreától, szerdán ismét telt ház volt az Arénában, és a szurkolók lankadatlanul, teli torokból buzdították a sárcokat.

Az eredmények ismertek, a válogatott két szenzációval is szolgál a britek elleni győzelem után: első ízben kaptak ki a koreaiaktól, és először győzték le Kazahsztán csapatát! Utóbbi a szív diadala volt! És amit korábban csak reméltünk, az szépen alakul: Szapporó után ismét a legjobbak közé juthatnak jégkorongozóink, és készülhetnek az A-csoportos világbajnokságra!

A magyarok öröme a kazahokkal vívott mérkőzés után (MTI-fotó: Földi Imre)

A történtekről két embert faggattunk: a ma játékosát, a Sapa Fehérvár AV19 csatárát, Benk Andrást, és a fehérvári jégkorong ikont, a szapporói hősök egyikét, Palkovics Krisztiánt.

– Nagyon jól érzem magam a válogatottban, nagy megtiszteltetés a számomra, hogy ilyen élményekben lehet részem, mint amilyet a vb mérkőzései jelentenek ennyi szurkoló előtt, ilyen társak között – mondta Benk András.

– Mi volt különbség a Dél- Korea és a kazah meccs között a pályáról látva?

– Ezt a kérdést még sokszor kell elemeznünk. Más stílusú volt a két ellenfél, a koreaiak nagyon gyorsak, a kazahok nagyon technikásak. Minden összecsapáson lényeges, fejben hogyan viseljük el a másodpercek, percek történéseit. A kazahok ellen nem volt baj, Korea ellen csak 20 percig voltunk rendben.

– A legutóbbi győzelem nyugalmat adhat az olaszok elleni mecsre, vagy nem?

– Nem lehetünk nyugodtak, mert az olaszok ellen sokkal nehezebb csata vár ránk! Jobban figyelnek majd, és ismernek is bennünket. Tisztában vagyunk vele, de Rich Chermonaz is mondta, ha száz százalékot produkálunk, az kevés lesz, ennél több kell!

Palkovics Krisztiántól azt kérdeztem elsőként: ha a szapporói vb-t összehasonlítja a budapestivel, milyen azonosságot és különbségeket lát? – Szapporóban könnyebb csoportban játszottunk, de csak az első mehetett tovább, míg most sokkal nehezebb csoportban vannak a srácok, de két csapat jutnat fel az A-csoportba. Mi ott nem kaptunk ki, és ez már különbség. Szapporóban mi voltunk a legjobbak, ötből ötöt nyertünk, de mondom, könnyebb elenfelek ellen tettük ezt.

– Mit gondol a Dél-Korea és a kazah meccsről?

– Nem gondoltam, hogy Dél-Koreától kikapunk, igaz, a játékosok sem 4-1 után... A vereség nagy motiváló erőt jelentett, "meghaltak" a srácok a jégen, nagy szívvel küzdöttek a kazah meccsen. A szerencse is mellénk állt, bár nem sűrű vendég nálunk. Ami pedig a pénteki napot, az olaszok elleni meccset illeti: remélem, tud a csapat megfelelően pihenni, mert muszáj lesz bírniuk a játékosoknak a hátralévő meccseket. Az olaszok jók, ellenük is olyan odaadással kell játszani, olyan jó kapusteljesítmény szükséges, mint amilyet szerdán láttunk. Erőn kell teljesítenünk a győzelemhez!

A magyar–olasz meccs ma, 19.30 órakor kezdődik.

Mi volt, mi lesz?

Lehet, hogy nem értenek egyet velem, de azt mondtam a felemelő szépségű kazahok elleni sikert követően: elképzelhető, ha nincs a Dél-Korea elleni váratlan kudarc, nincs a kazahok elleni győzelem sem. Kérdezték, miért jobb ez nekünk így? Mert a riválisunktól vettünk el 3 pontot, és a végelszámolásnál az egymás elleni eredménynek nagy jelentősége lehet. Egyetértettünk. A képlet világos Szuperék számára: ha pénteken nyernek az olaszok ellen, a szombati eredményektől függetlenül feljut a csapat az A-csoportba. Mert ha ki is kapunk Japán ellen, az olasz–kazah meccsen valaki veszít, ha meg hosszabbítás után nyer az egyik, a holtversenyben az egymás elleni eredményekkel mi leszünk a jók. Hej, de nehéz lesz az olaszok ellen!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!