Sport

2013.04.19. 19:36

Divízió I-es jégkorong vb - Nem sikerült a bravúr

Pénteken este az olasz csapat volt a magyar válogatott ellenfele a divízió I-es jégkorong világbajnokságban.

Silye Sándor

Vitatható, vagy sem, de a pénteki mérkőzés volt a legnehezebb csata a magyar csapat számára. Bár tény, a rajt előtt a kazahok együttese sokkal masszívabbnak, mi több, legyőzhetetlennek tűnt, de a mai meccs már csak azért sem tűnt könnyebbnek, mert Kazahsztán válogatottján már sikerrel túl volt a nemzeti együttesünk.

Aztán azt se felejtsük el, hogy a tét akár béklyó is lehetett, mert tudott volt a kezdés előtt, ha nyer Magyarország válogatottja, újra erőn felül teljesített bravúrt mondhat a magának az A-csoportba való jutással. Továbbá: az olaszok álltak az élen veretlenül, bár eddig a tabella alsó felében található Nagy-Britannia, Japán, és Dél-Korea ellen léptek a jégre. A 9 megszerzett pontjuk jelentős, a kapott 2 góljuk kevés, a szerzett 13 viszont nem kevés. És még: a két társulat eddig 31 alkalommal csapott össze, az olaszok 16-szor nyertek a 9 magyar sikerrel szemben, a 6 döntetlen mellett. A gólkülönbség 135-100 oda. Ez a történelem, ma új összecsapás kezdődött, ami része lesz persze a későbbi történelemnek.

A magyar csapat gólja, Hári János (fent), valamint az olasz Adam Dennis (b) és Armin Heffer a divízió I-es jégkorong-világbajnokság Magyarország - Olaszország mérkőzésén a Papp László Budapest Sportarénában 2013. április 19-én (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Az olaszok kezdtek nagyobb lendülettel, Szupernek kétszer is hárítania kellett, de a 3. percben már 1-0 volt oda, Rocco lőtt a rövid sarokba. A 7. percben emberelőnyben Mihály bombája az egyenlítést jelentette, szép volt a világ! A 10. percben nemcsak lövések, de pofonok is záporoztak, majd folytatódott a pörgős, gyors játék. Az olaszok sebesen átjátszották a középső harmadot, ám a védelem jól zárt. Előbb Benk lőtt jól, majd Vas találta el a vasat, aztán a végén Sofron lökete jelentette az eseményt, de gól már nem született.

A középső szakaszban a küzdelem dominált, bár mindkét kapusnak akadt védeni valója. A 29. percben Nagy G. kapta a pakkot a kapu előtt egyedül, de nem tudta megszelídíteni azt, így  odalett a helyzet. A kiállítások jelentették ebben a szakaszban főleg az izgalmakat, illetve néhány lövés, de a kapusok a helyükön voltak. Kicsit alábbhagyott az első harmad lendülete, gyorsasága, gól nélkül telt el a második harmad, a döntés a záró szakaszra maradt.

A küzdelem fokozódott, az iram nem, a magyaroknak voltak inkább lehetőségeik. Hej, de vártuk azt az egyetlen csúnya, vagy szép találatot. Szép játék végén Sikorcin lőtt mellé, ám az 51. percben a gólerős Iannone vágta a kapunkba a korongot, 1-2. Elmaradt a várt siker, de még maradt esély a továbbjutásra. Ha megverjük Japánt, és a már továbbjutott Olaszország legyőzi Kazahsztánt. Ám ez már csak részben múlik rajtunk.

Magyarország- Olaszország 1-2 (1-1, 0-0, 0-1)

Budapest, 8500 néző, vezette: Sidorenko, St. Jacques, Brown, Waldejer.

Magyarország: SZUPER – Szirányi, SILLE, Ladányi (1), BARTALIS, Sofron – Tokaji, Vas M., Kovács, Vas J., Hári (1) – Gőz, Horváth, BENK, Sikorcin, MIHÁLY 1 – Szélig, Pozsgai, Nagy K., Magosi, Nagy G. Szövetségi kapitány: Rich Chermonaz.

Olaszország: DENNIS – BORGATELLO (1), Egger, Gander, Insam, Bernard – Sullivan, Johnson, SCANDELLA (1), Di Casmirro, Sirianni – Hofer, Helfer, Fontanive, Kostner, IANNONE 1 – Ambrosi, Marchetti, Felicetti, ROCCO 1, Borrelli. Szövetségi kapitány: Tom Pokel.

Kiállítások: 12 illetve 14 perc.

A többi eredmény: Kazahsztán-Dél-Korea 4-2 (3-0, 1-0, 0-2). Góllövők: Trosinszki (4. perc), Zajlauov (13.), Starcsenko (15.), Starcsenko (27.), illetve Kim WJ. (46.), Radunske (58.). Úgy tűnik nem jó jel, ha Dél-Korea ellen valaki 3-0-ra vezet az első harmadban, mert bizony a záróra akkor kevésbé sikeres. De a kazahoknak megmaradt az előnyükből két gól, így hozták a kötelezőt, még ha a vártnál kissé nehezebben is.

Japán-Nagy-Britannia 4-1 (1-0, 1-0, 2-1). Góllövők: Mizuuchi (13. perc), Ueno (31.), Osawa (42.), Kuji (50.), illetve Farmer 45.). Továbbra sem ment a briteknek. Japán – ha nem is sokkal – a meccs valamennyi szakaszát megnyerte, így magabiztosan nyertek, és léptek nagyot a bennmaradás felé. A briteknek egy esélyük maradt, ha szombaton nyernek Dél-Korea ellen. A szombati első meccs tehát kiesési rangadó lesz a javából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!