Sport

2014.03.08. 09:13

''Ha egyszer kijutok...''

Törzsök Réka már csak pár lépésre van a Világbajnokságtól, álma mégis elúszni látszik!

Sebestyén Lilla

Milyen esélyei vannak egy magyar sportolónak, ha választott szenvedélye nem olimpia sportág, és meddig juthat ma egy tehetség ön- és családja erejéből? – erről beszélgettünk Rékával és edzőjével.

Törzsök Réka tizenhét éves, most végzős a Kodolányi János Középiskolában, tíz éve kempozik és tizenkét övet szerzett eddig. Nyáron készül az utolsó – a fekete öv – megszerzésére és nem mellesleg eredményei alapján beválogatták abban a 11 fős csapatba, akik április 11-én kiutazhatnak Portugáliába, a Kempo Világbajnokságra. 

– Nyolc éves korom óta kempozom és már az elején bedobtak a mélyvízbe. Három hónap után már versenyre küldött az akkori edzőm, Szűcs József. Először csak 3 pontos – viszonylag könnyebb – küzdelmekre neveztek be, de hamar kiderült, hogy ez nem az én műfajom. Sorban leléptettek, mert erős technikát alkalmaztam, ami nem volt megengedett egy ilyen típusú küzdelemnél – mesél Réka a kezdetekről. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy Réka még a bunyós lányok között is – finoman szólva – közveszélyes, 14 éves koráig csak fiúkkal bunyózhatott, aztán kempozhatott újra lányokkal, bár a felállás igazából ezután sem változott. Réka szinte vert mindenkit és sorban hozta haza az aranyérmeket.  

– Minden versenyre úgy indulok el, hogy első leszek és szerencsére eddig ez bejött, a legtöbbször én állhatok a dobogó legfelső fokán. Az, hogy bekerültem a válogatottba számomra hatalmas lehetőség, egy régóta dédelgetett álmom valósul meg azzal, ha egyszer kijutok a Világbajnokságra – vallja meg a lány, azonban ez némi anyagi problémába ütközik.



Törzsök Réka és Gáncs Ferenc a mérkőzés előtti pillanatokban (FOTÓ: POZSÁRKÓ ESZTER)



– Nem sok támogatást kapunk. A város anyagi lehetőségeihez mérten támogatja az egyesületet, de távfűtéssel ellátott edzőtermünkben nincs szigetelés, beázik és nagyon sokba kerül a fenntartása – meséli Gáncs Ferenc, a Székesfehérvári Kempo Sportegyesület elnöke, Réka edzője. Egy-egy verseny költségeit nem lehet kigazdálkodni.De akkor felmerül a kérdés, hogyan tartják fenn magukat?

Ferenc elárulja: A Székesfehérvári Kempo SE egy nagycsaládként működik, sok gyerek és felnőtt is „haza jön” a Tobak utcai edzőterembe, itt a legfontosabb a sport és a közösség. Viszont önköltséges az egész rendszer, tagdíjat kell fizetnie a sportolóknak. Ez minimum hat ezer forint havonta, de ebben nincs benne sem a karate ruha, sem a felszerelés, sem a nyári tábor költsége – és ha már itt tartunk egy világbajnokság sem. Bár a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszövetség támogatja Réka útját, így is a családnak kell a költségek felét állnia, ez megközelítőleg 150 ezer forint. Ekkor felmerül a kérdés: Akkor hát, mit nyer Réka a kiutazással? 

Rengeteg tapasztalatot és amennyiben sikerül neki elnyernie a világbajnoki címet egy nagyon mutatós serleget, mást azonban nem! És mit nyer ezzel Fejér megye és Magyarország? Egy újabb sportolót, akire büszke lehet a nemzet! Ezért is nem szabadna hagyni, hogy ez az álom elússzon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!