Sport

2015.02.01. 18:20

Oktatott a Real a Szent István Kupa fináléjában

A 3. Szent István Kupa fináléjában a Real Madrid Baloncesto rendkívül sima meccsen kiütéses győzelmet aratott a magyar U16-os válogatott felett, míg az addig gyengélkedő Partizán Beograd feltámadt poraiból, és 52 ponttal verte a Dávid Kornél Akadémiát.

Káldor András

Vasárnap ide, vasárnap oda nem alhattak túlságosan sokáig a Szent István Kupa záró napján a torna 7. és 8. helyéért játszó csapatai. Mint szombaton késő este kiderült a csoportmeccseket három vereséggel befejező Dávid Kornél Akadémia gárdájához csatlakozott a hasonló mutatókkal rendelkező Partizán Beograd csapata is. Ez nagy meglepetésnek számított, hiszen a szerbek címvédőként tértek vissza a koronázó városba. Este kilenckor ért véget a Cibona Zagreb elleni mérkőzésük, így kétségtelenül nem sok idejük maradt a regenerálódásra, de ugyanúgy igaz volt ez a DKKA-ra is, akik egy meccsel korábban zártak.

Már bőven a bemelegítést végezték a fehérvári legények, amikor láthatóan álmosan kocogott be ellenfelük a Vodafone Sportcentrum parkettjére. A szerbek négy perc alatt tízpontos előnyhöz jutottak. Kertész Zsolt edző hangjától zengett a csarnok, nem véletlenül, mert bizonytalanul, és sok hibával játszott csapata. A különbség, pedig egyre nőtt, és egyáltalán nem keltette fáradt csapat benyomását a Partizán. A folytatásban összekapták magukat az akadémisták, és valamelyest tudtak kozmetikázni az álláson, bár ez annyiban nyilvánult meg, hogy csupán 11 ponttal kaptak ki a második tíz percben. Ettől függetlenül azonban tetemesre hízott a szerbek vezetése (28-59). A pihenő után, bár a korábban kialakult különbség nem tűnt el láthattunk viszont néhány egészen szép megoldást a DKKA-tól, igaz a nagyarányú vereséget így sem tudták elkerülni.

– Négy nagyon kemény mérkőzést játszott a csapat fizikálisan sokkal, erősebb ellenfelekkel szemben. Voltak bíztató jelek, olyan momentumok, amelyek azt mutatták, hogy fejlődtek a gyerekek, és ezeket a heti munkában kell majd továbbvinni, illetve kamatoztatni. Még többet kell edzeni, és minél több külföldi ellenféllel kell találkozni, mert csak ez által tudnak fejlődni. – vonta meg a négy nap akadémista mérlegét Peresztegi Nagy Ákos a DKKA férfi szakágának vezetője.

Dávid Kornél KA – Partizán Beograd 51-103 (8-28, 20-31, 11-21, 12-23)
Ld: Takács Milán 16/6, Takács Martin 9/3, ill. Bukvics 24/9, Hadzsics 17,

A folytatásban az Oaklansds College Wolves 73-69-re legyőzte a Lucentum Alicantet, és így 5. lett. Majd a bronzmeccsen hiába vezette hosszú ideig a Bayer München, a Cibona Zagreb fordított és 75-65-re nyert.

Titkon bíztunk abban, hogy lesz magyar résztvevője a finálénak, és így is történt, mert a magyar U 16-os válogatott imponáló játékkal, veretlenül jutott a döntőbe, ahol a szintén makulátlan mérleggel bíró, korábban a tornán már egyszer első, és egyszer második Real Madrid Baloncesto együttese várt rájuk. Benépesültek a lelátók, a szurkolók fergeteges hangulatot produkáltak, ám arra azért nem számítottak, hogy a 4. percben a spanyolok már 13-1-re fognak vezetni. Mind támadásban, mind védekezésben megtalálták a hófehér mezben játszó ibériaiak a ritmust, míg Váradi Attila tanítványai közel sem azt a játékot mutatták, mint az előző meccseken.

Sok volt a hiba, és ezeket kíméletlenül büntette a Real, idejekorán közel húszpontos különbség alakult ki, igaz az első tíz perc végére felvette az üzemi hőmérsékletet a válogatott, és megpróbált közelebb férkőzni ellenfeléhez. Más kérdés, hogy Dino Radoncic-al nem tudtak mit kezdeni, a szerb származású bedobó már a első félidőben 19 pontnál járt. Talán nem véletlen, mert értéke állítólag már most 250 ezer euró Állandósult a húsz pont körüli spanyol előny, amely nagyszünetre 35-re dagadt. Utána sem változott a helyzet, csupán annyi történt, hogy tovább növelték előnyüket a blancok – bár a harmadik negyedben voltak pozitív momentumai a válogatottnak - megérdemelten zsebelték be a kupát.

– Az előző tornákon valamennyire összecsiszolódtunk, az első két mérkőzésen, amit szerettünk volna, azt nagyjából végrehajtottuk. Szombaton már nagyon döcögött a játékunk, ma, pedig rettenetesen túltiszteltük ellenfelünket, bár ha nem így történt volna, se lehetünk biztosak abban, hogy szorosabb a végeredmény. – értékelte csapata teljesítményét Váradi Attila szövetségi edző.

Real Madrid Baloncesto – Magyarország U 16 100-54 (28-14, 31-10, 16-14,
Ld: Radoncic 34/12, Show 23 ill. Katona 17, Fazekas 13

A 3. Szent István Kupa végeredménye:
1.    Real Madrid Baloncesto
2.    Magyarország U16
3.    Cibona Zagreb
4.    Bayern München
5.    Oaklansds College Wolves
6.    C.B. Lucentum Alicante
7.    Partizán Beograd
8.    Dávid Kornél KA

A torna All Star csapata: Katona Bence (Magyarország U 16), Dino Radoncic (Real Madrid Baloncesto), Enrique Moreno (C.B. Lucentum Alicante), Kresimir Nikic (Cibona Zagreb), Maximilian Rexroth (Bayern München)

A torna MVP-je: Khadim Show (Real Madrid Baloncesto)

A torna legjobb edzője: José Luis Pichel Martinez (Real Madrid Baloncesto)

A zsákoló verseny győztese: Jordan Daniels (Oaklands College Wolves)   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!