Sport

2016.05.02. 17:05

A bajnoki címért autózhat: a fehérvári Kismarty-Lechner Gábor ezüstös helyen versenyzett

Mogyoród - A gyorsasági országos bajnokság évadnyitó futamán a második helyen végzett a Suzukival száguldó fehérvári autóversenyző, Kismarty-Lechner Gábor.

Ferencz Balázs

A Hankook Racer Cup is felavatta a Hungaroring vadonatúj aszfaltját. A fiatal tehetségeket felkutató sorozat ezúttal három futamos hétvégét tartott. Hatalmas csatákat, izgalmas előzéseket, koccanásokat, baleseteket, és egy remek fehérvári autózást hozott. Az új pályacsík kiváló tapadást, a rázókövek jobb íveket biztosítottak a HRC mezőnyének, így az autók egyre jobb időket süvítettek.

Az erőviszonyok már a pénteki futamon kirajzolódni látszottak a swiftesek között. A Slovakiaring-i győztes, Báldi Gergő ismét brillírozott, azonban végig nagy csatát vívott a második helyen végző Vogel Adriennel. A dobogó harmadik helyéért is komoly harc folyt Somogyi Márk és a Zengő Motorsport színeiben versenyző fehérvári pilóta, Kismarty-Lechner Gábor között, s végül ezt a csatát Kismarty nyerte.

Kismarty-Lechner Gábor a fehér Suzuki Swift volánja mögött nagy csatát vív a bajnokság éllovasával, Báldi Gergővel (balra) (Fotó: HRC)

– Az időmérők után az ötödik helyről indultam, s a jó rajtra építettem a stratégiámat. Az első kanyarban fel is jöttem a harmadik helyre. Konstans jó teljesítményt tudtam nyújtani, de lassabb volt a tempóm, mint az élen állóké. A futam után átnéztük az autó adatait, módosítottunk a beállításokon – mesélte az első futam történéseit Kismarty-Lechner Gábor, aki az utóbbi 10 évben főként a 24 órás világkupaversenyeken gyűjtötte a kilométereket. A szombati versenynapon gyakran összetalálkoztak a viaskodók, több baleset is tarkította a futamot. A fordított rajtrácsnak köszönhetően már a startot követően megkezdődött a helyezkedés az előnyösebb pozíciókért, a Suzuki Swift volánját uraló Kismarty-Lechner Gábor gyorsan az élre állt, amikor Krajnyák Petra egy nagyot esett a Mansell-kanyarban. Az újraindítást követően Kismarty-Lechner sokáig megőrizte elsőségét, mögötte Pap Viktor és Báldi Gergő ütközése miatt a bajnoki pontverseny élén álló Báldi nullázott, azaz kiesett. Boldizs Bence dinamikus teljesítménnyel egészen a győzelemig küzdött, utána egy másodperces hátránnyal Kismarty-Lechner hozta be a 105 lóerős, komoly kanyartempójú Swiftet másodikként.

– A legizgalmasabb verseny a harmadik futam volt, a 7. helyről indultam, de az első kanyar végén már a 4. voltam. Az előttem lévő karambol után egy leszakadt lökhárító beszorult az autóm alá, nem volt hajtás, s mire kipördült az alkatrész alólam, visszaestem a 8. helyre. Na, ekkor leszállt a lila köd, őrült verseny kezdődött, mindent elkövettem, hogy feljebb jöjjek, de elgörbült lengőkarral kellett versenyeznem. Lökdösődések sora után a harmadik helyre jöttem fel, majd Somogyi váltóproblémái miatt a második helyen értem célba.

Az izgalmakban bővelkedő háromfutamos hétvége után a bajnoki pontverseny élén Báldi Gergő áll, Kismarty-Lechner Gábor a júniusi Pannóniaringi verseny előtt 13 ponttal lemaradva az előkelő második helyet birtokolja.

– Szeretnék elől lenni a bajnokságban, de Báldi versenytempója még jobb, bár a harmadik versenyen már azonos időket autóztunk. Ez jó jel a Pannóniaring előtt. A tempónk rendben, az autó jó, a csapat fantasztikus munkát végez – vélekedett a pilóta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!