Sport

2015.08.25. 15:35

A csóriak kedvenc sportága lett a teke

Csór - Érték, amelyet meg kell őrizni. A csóri tekeélet, a helyi szakosztály működése példaértékű lehet minden hasonló település sportvezetői, sportolói számára.

Bobory Balázs

Ahogy az ember a csóri tekepálya területére lép, legszívesebben már nem is kérdezne, mert már a látvány önmagáért beszél. Rend és tisztaság az úr, a falakon zászlók, képek lógnak, a polcok serlegektől roskadoznak.

A két pályán természetesen gurul a tekegolyó, dőlnek a bábuk, fiatalok, idősebbek rendületlenül gyakorolnak. Megy a felkészülés az NB II-es bajnokságra, a diákolimpiára, a városi-, illetve falubajnokságra.

A csóri tekecsapat több, mint tíz éve az NB II-ben szerepel

A csóri egyesület elnöke, Bíró Zsolt és a szakosztály vezetője, Csehi Sándor fogad. Előbbi rögtön a helyi tekézés történelmébe vezet be.

- Valamikor még 2002-ben, nagy nehézségek árán sikerült az önkormányzati ülésen szavazati többséggel megerősíteni azt az ötletet, hogy megépülhessen a sportcsarnok mellett a tekepálya - mesélte Bíró Zsolt. - A polgármester, az azóta elhunyt Csete Dezső maga is nagyon kedvelte ezt a sportágat és végül 2003 augusztus 20-án felavathattuk a létesítményt.

A csóriak az NB III-ban kezdték meg szereplésüket, és rögtön aranyéremmel zártak. Az egyesület egy osztállyal feljebb többször is ezüst-, és bronzérmet szerzett.

- Lett volna esélyünk az NB I-re is, de nem akartunk feljebb lépni. Egyrészt ott már négypályás létesítmény a követelmény, másrészt pedig más vonalon indultunk el, az utánpótlásnevelés a legfontosabb - mondta Csehi Sándor.

A szakosztály-vezető nélkül aligha létezne csóri teke-sport, ő tartja rendben a pályát, és környékét, szervezi a csapatot, és ha kell, fiatalokat hoz át az iskolából testnevelés órák alatt. Nem csoda, hogy a helyi nebulók a diákolimpiákon az országos döntőkig menetelnek, ahol már eddig is számtalan érmet gyűjtöttek.

Csórról indult a jelenleg osztrák szuperligában szereplő LSV Wien játékosa, a felnőtt magyar válogatott kerettag Hegedűs Anita, de ugyancsak büszke lehet a klub két U18-as válogatott játékosra, Németh Attilára és Hári Boglárkára.

A fiatalok mellett a felnőtteknek is gyakran van módja a gurításra, hiszen az előttünk álló szezonban immár 10. alkalommal rendezik meg a falubajnokságot, amely októbertől áprilisig hétvégenként mintegy 50 főt mozgat meg. Családok, gyermekek, baráti társaságok sportolnak, és töltik szabadidejüket a tekepályán. Sőt, a 2003-ban létrehozott székesfehérvári városi bajnokságban is szerepelnek a település csapatai, hol a fehérvári Köfém pályáján, hol Csóron bonyolítják le a bajnoki fordulókat.

Minden évben sor kerül egy nagyszabású egyéni versenyre is a Csóri Csuka Fesztivál keretében, népszerű a kistérségi olimpia és a Karácsony-kupa. Harmadik alkalommal rendezik meg idén a Csete Dezső Emlékversenyt, amellyel a szakosztály megteremtését szorgalmazó polgármester előtt tisztelegnek.

- A céljaink, vágyaink teljesülnek, sőt, úgy tűnik, hogy sikeresen pályáztunk és hamarosan négypályássá bővülhet a tekecsarnokunk - mondta boldogan Csehi Sándor.

Csóron pezseg a tekeélet.

A pályán mindenki mosolyog, családias a hangulat, rendületlenül gurul a golyó, dőlnek a bábuk.

Csak irigykedni lehet: ez a szakosztály igazi érték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!