Sport

2014.08.19. 09:11

A fehérvári, pátkai Kis Réka a Lovas Világjátékokra készül

A drámaíró Csurka István óta tudjuk: a ló is ember. De a lovak nem hazudnak - teszi hozzá Kis Réka rögtön, Chris Irwin kisregényének címére utalva. A fiatal versenyző a normandiai Lovas Világjátékokra készül.

V. Varga József

A Lovas Világjátékok reining (western díjlovaglás) szakágában Kis Réka egyetlen magyar versenyzőként képviseli hazánkat, s ezen belül szűkebb pátriánkat, Fejér megyét, Székesfehérvárt és Pátkát is. A négyéves kvalifikációs időszakban fél év alatt begyűjtötte a szükséges pontokat. Réka 2006-ban a németországi Aachenben is ott volt magyar versenyzőként a legjobbak között, és most a franciaországi Caenban is nyeregbe száll.

A pátkai Redhorse Ranch Lovas Egyesület versenyzője 2000-ben, 15 évesen kezdte a western-reining lovaglást. Többnyire külföldi viadalokon indul, kétszeres osztrák bajnok, Európa-bajnoki 10. helyezett. Itthon utánpótlás-neveléssel foglalkozik, húsz tanítványa közül jelenleg öten versenyeznek. A Magyar Lovas Szövetség reining szakágánál sportvezetőként is tevékenykedett, az edzői-oktatói bizottság munkájában vett részt. A western és a reining szakág az idén egyesült, az új vezetőség még nem állt fel.

A Lovas Világjátékokon Kis Réka egyetlen magyar versenyzőként képviseli hazánkat (Fotó: Redhorse Ranch)

- Augusztus 22-én utazunk, az előfutamok 25-én és 26-án zajlanak, a középdöntőt 28-án, a döntőt pedig 30-án rendezik meg - ismertette a normandiai menetrendet a pátkai lovas. - Boldog lennék, ha a középdöntő 35 fős mezőnyébe bekerülnék - mosolygott visszafogottan a fiatal hölgy.

A magyar reining csapatot négyen alkotják: Drén Csaba csapatkapitány, Kis Réka lovas, Kisné Gabi kísérő (Réka édesanyja) és Komporday Linda groom (lovász). No és a másik főszereplő, a társ, Smart Piroska, a svájci tenyésztésű, Magyarországon született, 11 éves palomino színű quarter horse kanca. A ló tulajdonosa Horog István.

A reining, díjlovaglás western stílusban, vágtában bemutatva. A program elemeinek alapját az igazi ranch-munka során adódó feladatok alkotják. Rékával a reining elemeit vesszük sorra: a nagy (gyors) és kis (lassú) kört a speed controllal; az ugrásváltást; a spint, a ló belső hátsó lába körüli mindkét irányú forgást; a rundown gyorsítási fázist; a sliding stopot, a látványos csúszó fékezést; a rollback gyors visszafordulást; illetve a hátraléptetést.

- A reining szépsége nemcsak a manőverek kivitelezésének módjában rejlik - magyarázza lovasunk -, hanem abban is, hogy a ló a hosszú száron történő hirtelen fordulatok, a gyors vágták, a több méteres sliding stopok után sem válik izgatottá, nyugodt marad. A ló rám figyel a pályán, a sok-sok gyakorlást a versenyeken adja vissza.

Kis Réka hivatásnak érzi munkáját, egyfajta lovas életmódnak. A versenyek kihívást jelentenek, jó adrenalin termelők, izgalmat és örömet hoznak. Másfajta öröm, amikor a gyerekeknek átadhatja tudását és tapasztalatait, s napról napra látja azt, hogy ló és lovasa együtt fejlődik.

- A lovas és lova között legfontosabbnak az összhangot és a bizalmat tartom - hangsúlyozza a fehérvári, pátkai lány. - Természetesen a bizalom kétirányú, s a kellő türelemről sem szabad megfeledkezni. Szeretek gyakorolni, versenyezni és oktatni. Imádom a lovakat!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!