Sport

2015.10.13. 15:54

A gyorstüzelő Pálinkás Lajos nem tett le a jövő nyári olimpiáról

Székesfehérvár - Három kvótaszerző viadalon indult idén, de egyiken sem tudta megszerezni a riói indulás lehetőségét a korábbi Világkupa-győztes sportlövő, Pálinkás Lajos.

Horog László

A Zámolyi LK versenyzője legjobb eredményeit a Budapesti Honvéd színeiben érte el, 1999-ben, a Szöulban rendezett Világkupán győzedelmeskedett, Atlantában, az 1996-os olimpián a 7. helyen zárt, később egyéniben Eb-bronzérmes, vb-negyedik. Sikereit gyorstüzelő pisztolyosként érte el, jelenleg is ezen versenyszámban érdekelt. Fehérvári lakosként egyre nehézkesebb volt számára a fővárosi edzések látogatása, két éve Zámolyra igazolt.

- Jó döntést hoztam, a település olyan lőtérrel rendelkezik, ahol a felkészülésem biztosított. Támogatást nem kapok, azonban a feltételek kiválóak. Modern táblaforgató berendezés található a létesítményben és a sporttársak is sokat segítenek. Ha gond van a fegyveremmel, egymás között alkatrészeket tudunk cserélni, ők is hasonló fegyverekkel versenyeznek. Igaz, a többiek amatőr szinten. A támogatás a sportágban elfogyott, a Honvédnál, 1999-től 2013-ig megélhetési kategóriát jelentett a sport, adtak fizetést, lőszert, fegyvert, fizették az utazásokat, napjainkra megváltozott, ezeket már egyetlen klub sem biztosítja. A vállalkozásomból fedezem a sportolás költségeit.

A nemrég zárult szezon előtt az tűzte ki, hogy megszerzi a jövő nyári, riói indulás jogát a gyorstüzelő pisztolyosok között. Nem sikerült.

- Elképesztően balszerencsés voltam, a fegyver elektronikája csődöt mondott. A májusi, müncheni VK-viadalon a 14. helyen végeztem, hetvenen indultunk, a győztes szerzett brazíliai, indulási jogot. A maribori Eb-n már gond volt az elektronikával. Be tudtam fejezni a viadalt, a nem megfelelő alkatrészt ki is cseréltük az olasz szervizesekkel, a vert mezőnyben végeztem.

Augusztusban, az azerbajdzsáni, gabalai Világkupán egyetlen értékelhető lövést sem tudott leadni, a pisztolya ismét csődöt mondott. Érthetően bosszús volt.

- Elutazok a világ végére, a semmiért. Olasz fegyverrel lövök, a világ jelentős része ezt használja. Mentem mindenkihez alkatrészért, de senki nem tudott segíteni. Erről az elektronikáról egyre többen leállnak, a gyakori meghibásodás miatt. A fegyvert ugyanúgy használják, de az állandó gondok miatt mechanikus elsütéssel. Az egészben az a legbosszantóbb, hogy edzéseken semmi gond nem volt, a versenyen meg igen, a hibának nem volt előjele.

Pálinkás úgy döntött, több pályatársához hasonlóan visszatér a mechanikus megoldáshoz, ami biztonságosabb versenyzést eredményez.

- Az utolsó szalmaszálba igyekszem kapaszkodni. Márciusban, Győrben lesz a légfegyveres Eb. Ez nem a fő versenyszámom, amolyan kiegészítő, hogy edzésben maradjak a gyorstüzelő viadalokra. Azonban, ha a felkészülésem jól sikerül, szerepelhetek az Eb-n, légfegyverrel szerezhetek kvótát. Kicsi rá az esély, de megpróbálom. Ha összejön, Rióban indulhatok gyorstüzelőként is, mivel van átjárás. Négy olimpián indultam, ez lenne az ötödik.

Saját szakágában elszállt az esély, másik vonalon igyekszik bizonyítani

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!