Sport

2016.07.18. 20:40

A Gyulai István Memorial ismét színvonalas viadalt, több rekordot is hozott

Székesfehérvár - Versenycsúcsok, egyéni rekordok, országos csúcsok, és a világ idei legjobb eredménye jellemezte a hatodik Gyulai Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjat.

Káldor András

- A világ egyik legnépszerűbb sportágában olyat szervezni, amiből jobbat alig rendeznek a világban, nagy megtiszteltetés és egyben kihívás - emelte ki Gyulai Márton versenyigazgató az idén hatodik alkalommal megrendezett Gyulai Memorial előtt. A megmérettetés A legenda folytatódik! - szlogenre igencsak rászolgált, és egy szót sem szólhattak sem a szurkolók, sem a résztvevők, hiszen az előző napokban tapasztalt csapadékos időjárás is megszűnt, verőfényes napsütés fogadta a versenyzőket a Bregyó közi Atlétikai Centrumban.

A férfi kalapácsvetéssel indult a világsztárok özöne , az emlékverseny négyszeres győztese, olimpiai bajnokunk Pars Krisztián első dobása 69,60-ra sikerült. Természetesen magától is többet várt a Dobó SE versenyzője, de ágyéksérülése után a legfontosabb feladatának tartja, hogy sebességét, gyorsaságát nyerje vissza, végül 70,74 m lett a legjobb dobása.

- Szerettem volna 75 méter körül dobni, a 78 métert pedig jó lenne elérni az olimpiáig. Mindenesetre régi riválisa, a világranglista vezetője Pawel Fajdek 72,70-es dobott nyitányként, ez ugyan messze volt a tavaly elért 83,10-től. Aztán robbantott az ötödik sorozatban, és 81,11-gyel magabiztosan nyerte a számot.

- Nem voltam teljesen egészséges, de alapjában véve a kitűzött célomat elértem - mondta a verseny után a lengyel.

A női súlylökésben az olimpiai bajnoki, a világbajnoki és a fedett pályás Európa-bajnoki cím tulajdonosa is dobókörbe lépett. Az új-zélandi Valerie Adams 2007-óta egyeduralkodónak számított, de a tavalyi vb-n Christina Schwanitz diadalmaskodott. Márton Anita pedig titkos favoritként várta a szám kezdetét. Adams és Schwanitz külön párbajt vívott az elsőségért, Márton pedig szorosan tapadt rájuk, egyenletesen versenyzett, 19,49-el új országos csúcsot ért el, ez a 4. helyre volt elég. - Fejlődő tendenciát mutatok, de abban bízom, hogy a formám rióra teljesedik ki - tette hozzá Márton. Végül Adams 20.19-es utolsó dobása döntött. A női 400 méteres gátfutás komoly izgalmakat hozott. A vb-bronzérmes, fedett pályás világbajnok amerikai Cassandra Tate nagyon belekezdett, 340 méterig magabiztosan vezetett, azonban nagyon jött rá az ukrán Hanna Titimets (55.15 mp). Az Eb-ezüstérmes az utolsó akadályról már elsőként jött le, és a befutóig tartotta előnyét, s végül hat századmásodperccel előbb ért a célba.

A férfi 400 gát rajtja előtt Keisuke Nozawa rettentően koncentrált, majd a startpiszoly dördülés után együtt startolt a mezőnnyel. Az első gátról a 2013-as világbajnok Gordon jött le elsőként, majd a japán Nozawa, aki a világ idei 5. legjobb idejével rendelkezik, fantasztikus futást hintett, nagyon megverte a teljes mezőnyt.

A 100 méteres női sprintszámban is klasszisok sora térdelt a rajtgépbe. Ott volt a világ idei legjobb eredményét birtokló olimpiai 4. Bartoletta, a vb-ezüstérmes Anderson, de a szoros versenyt mégis a nigériai Okagbare-Ighoteguonor nyert, mégpedig versenycsúccsal, 10.92-es időt még soha senki nem futott 100 méteren a Gyulai Memorialon.

A férfiak 100 méteres síkfutásában rajthoz állt az olimpiára készülő Asafa Powell, a 40 éves Kim Collins, akiről hazájában, Saint-Kitts és Nevis-ben utcát neveztek el, vagy éppen a világranglista 5. helyén álló Michael Rodgers. A 100 métert újra 10 másodperc alatt teljesítették az élmenők, Powell és Collins remekül kapták el a rajtot, de a dél-afrikai Akani Simbine országos csúccsal, 9,89 mp-es idővel nyerte a versenyt, az idei legjobbját futó Asafa Powell előtt (9,92).

A női 800 métert a várakozásoknak megfelelően a 2012-es Afrika-bajnok Francine Niyonsaba nyerte.

A férfiak 1500 méteres síkfutásán a legjobb magyar, Kazi Tamás is érdekelt volt, de természetesen a kenyai klasszisokról szólt a verseny. A célegyenesbe fordulva úgy tűnt, Vincent Kibet nyer, de hatalmasat hajrázott minden idők 5. leggyorsabb 1500-asa, a kenyai Silas Kiplagat, aki nyerte a viadalt. - Nem volt biztos, hogy jövők, mert voltak problémáim, de örülök, hogy itt lehetek. Nem sikerült kiharcolni a riói részvételt, de drukkolok az olimpián induló honfitársaimnak és a magyar atlétáknak is - mondta.

A nők 100 méteres gátfutásában az amerikai Nia Ali kiválóan kapta el a rajtot, robbanékony versenyzéssel vette a gátakat, s alig maradt el Lolo Jones tavaly futott versenycsúcsától.

A férfiak 110 méteres gátfutásában az Eb-ezüstérmes Baji Balázs nagyot futott, s 13,38-cal nyerte a számot, miután a nagy esélyes Omar McLeod bukott a gátak között. - Ilyen fantasztikus szurkolás mellett nem láttam semmit, csak futottam, jó időt szerettem volna elérni - mondta Baji Balázs.

Omar McLoad elesett, Baji Balázs (b2) pedig remek futással nyerte a 110 méteres gátfutást Fotó: Koppán Viktor

Az amerikai Veronica Campbell-Brown esélyeshez méltó futással nyerte a női 200 métert, bár a befutó szoros volt.

A 100 méterhez hasonlóan 200 méteren is új egyéni csúccsal tudott nyerni a dél-afrikai Akani Simbine.

Férfi diszkoszvetésben Kővágó Zoltán ragyogóan indított a kilencfős mezőnyben, a 2. sorozatban 67,13 méterrel idei legjobbját érte el, és ez, mint később kiderült, elég volt az első helyhez. - Jó formában érkeztem, mindent megtettem azért, hogy jó teljesítménnyel zárjak. - hangsúlyozta Kővágó.

A másik győztes magyar: Kővágó Zoltán, a diszkoszvető Fotó: Koppán Viktor

Férfi magasugrásban az ukrán Bohdan Bondarenko esélyesként érkezett, ám Donald Thomas, és a szíriai Majed Aldin Ghazal alaposan megnehezítették a dolgát, és kiénekelték a sajtot a szájából. Előbb az ukrán 235-tel már aranyérmesnek érezhette magát, de jött a bahamai, és 237-es ugrása nemcsak kiélezetté tette a küzdelmet, hanem az aranyéremhez is elég lett.

A 400 méteres férfi síkfutás mezőnye valóságos sztárzuhatagot hozott. A Gyulai Memorial tavalyi győztese és csúcstartója, Steven Gardiner csupán a harmadik lett, míg a szám favoritja, a grenadai olimpia bajnok Kirani James rendkívül magabiztos futással, 44,60-al végzett az élen.

A férfiak 800 méteres síkfutásában nem kisebb céllal állt a rajtvonalhoz az olimpiai bajnok, világcsúcstartó David Rudisha, minthogy elkápráztassa a fehérvári közönséget. Nos, a kenyai futó betartotta szavát, már 200 méternél az élre állt, a mezőny csak a hátát nézte. Rudisha egészen fantasztikus eredménnyel, a világ idei legjobbjával nyerte a 800 métert.

- Az volt a célom, hogy az idei legjobb időt fussam, ez sikerült, s az is nagyon fontos, hogy nyerni tudtam, hiszen ez önbizalmat ad néhány héttel az olimpia előtt - vélekedett fülig érő szájjal a befutót követően Rudisha.

Női távolugrásban az - a 100 méteres síkfutásban is elinduló - amerikai Tianna Bartoletta az utolsó sorozatra hagyta a döntést, 680-as ugrásával végzett az angol Shara Proctor (671) előtt az első helyen a tizenegy fős mezőnyben.

A végén közösen ünnepelhettek a győztesek, és kapták meg jogos elismerésüket. Majd a Spiriev Bojidár-díj győztesét köszöntötték, az összes eredményt figyelembe véve David Rudisha személyében, míg Fehérvár különdíját Kővágó Zoltán kapta.

 

Győztesek: Férfi kalapácsvetés:Pawel Fajdek (lengyel) 81,11 méter. Női 400 m gát: Hanna Titimets (ukrán) 55,15 mp. Férfi 400 m gát: Keisuke Nozawa (japán). Női 100 m síkfutás: Blessing Okagbare-Ighoteguonor (nigériai) 10,92 mp. Ffi 100 m: Akani Simbine (dél-afrikai) 9,89 mp. Női súlylökés: Valerie Adams (új-zélandi) 20,19 m. Női 800 m.: Francine Niyonsaba (BDI) 1:59,84. Ffi 1500 méter: Silas Kiplagat (kenyai) 3:36,70. Női 100 m gát: Nia Ali (amerikai) 12,76 mp. Ffi diszkoszvetés: Kővágó Zoltán (magyar) 67,13 m. Ffi 110 m gát: Baji Balázs 13,33. Női 200 m: Veronica Campbell-Brown (amerikai) 22,52 mp. Fffi. 200 m: Akani Simbine (dél-afrikai) 20,18 mp. Ffi magasugrás: Donald Thomas (bahamai) 239 cm. Női távolugrás: Tianna Bartoletta (amerikai) 680 cm. Ffi 200 m: Kirani James (grenadai) 44,60 mp. Ffi 800 m: David Rudisha (kenyai) 1:43,37)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!