Sport

2017.06.13. 20:08

A harmadik derbin nyert az Alba, pénteken lezárhatja a párharcot

SZÉKESFEHÉRVÁR Hazai pályán ezúttal a Falco kezdett jobban, de percek múltával átvette az irányítást az Alba, amely kilencpontos győzelmet aratott.

Horog László

Miután a csata az aranyért megy, a remek hangulat és a telt ház garantált volt a férfi kosarasok bajnoki döntőjének harmadik összecsapásán. A finálé 1-1-re állt, múlt szerdán a Falco meglepetésre, 77-76-ra nyert Fehérváron, szombaton az Alba visszavette a pályaelőnyt Vasban, taktikus, érett játékkal kivívott, tízpontos, 75-65-ös győzelemmel. A hazaiak érthetően abban bíztak, hogy a lendület megmarad kedd estére is.

A szezonban a két együttes mérlege ötvenszázalékos, az alapszakaszban, a középszakaszban és a finálé eddigi meccseit alapul vége a felek 3—3-as mérleget produkáltak, tehát két, hasonló játékerőt képviselő gárda vív az aranyért. A meccs első pontját Shepard szerezte, büntetőből. Csak a második kísérlete volt sikeres, az elsőt elhibázta. Lóránt ziccere nyomán tovább nőtt a hazai előny, a szombati meccsen a vasiak legeredményesebbjének számító Zigeranovic és Govens is elrontotta első kísérleteit, utóbbi aztán javított. Mohammed hármasa, majd duplája nyomán ellépett a Fehérvár, de az öröm nem tartott sokáig, Govens betalált kintről, Tóth Norbert pedig kétszer középtávolról, 11-15 állt a táblán, Dzunics Branislav érthetően időt kért. Nem segített, ugyanis a vendégek agytrösztje, a vajkezű Govens a későbbiekben sem rontott, Tóth Norbert is elemében volt, továbbá Barham is elkezdte gyűjtögetni a pontokat, az első negyed végére tizenegy pontos előnyt épített a Szombathely, ami nem sok jóval kecsegtetett. Mindkét oldalon sok volt a hiba, aztán Markovic és Shepard sikeres büntetőivel araszolt előre az Alba (23-28), sőt, egészen közel is jöhettek volna, ám Keller Ákos egyik büntetőjét sem helyezte a gyűrűbe, ellenben a túloldalon Govens duplával jelentkezett. Négy percen át nem dobott pontot a Fehérvár, mégis a nyugatiak trénere, Szekulovic kért időt, csapata hétpontos vezetésénél, alighanem pihentető jelleggel.

Taylor hármasa a hálóba hullt, a center, Zigeranovic azonnal felelt, szintén távolról. Mohammed begyűjtötte harmadik hibáját, Keller Iván váltotta, Lóránt pontjai révén araszolt előre a vendéglátó, 29-34. Taylor büntetőit bedobta, Váradi sem hibázott közelről, Dzunics pedig a félidő zárása előtt másfél perccel időt kért. Zigeranivoc kapott technikait méltatlankodásért - előzőleg azt sérelmezte, hogy Lóránt megfogta a lábát, szabálytalanul -, az utolsó másodpercben Shepard ziccerével fordított az Alba, a félidőre 37-36-os eredménnyel vonultak a csapatok. Keller Á. és Edwards jóvoltából ötpontos előnyt brusztolt ki az Alba, hatalmas volt a csata a palánkok alatt. Dominált az egyre magabiztosabb házigazda, Edwards labdát szerzett a félpályán és beköszönt, aztán Keller Á. kapta el a fonalat, ziccert dobott, a következő akciónál pedig hatalmasat zsákolt, 50-41-nél Szekulovic időt kért, ugyanis a hazaiaknak minden sikerült, a vendégeknek semmi. Keller Á. szedte a lepattanókat, majd helyzetbe hozta a társakat. Edwards és Lóránt is betalált, 13 ponttal ellépett a Fehérvár.

Barham triplájával és Váradi duplájával jött közelebb a Falco, de igazán közel nem tudott. Markovic lendült bele, majd Váradi két, mintaszerű, kinti kosarával 63-58-ra alakult az állás, ezzel zárult a harmadik negyed. Zsigeranovic lepattanójával, majd ziccerével araszolt előre a vasi alakulat, Lóránt rontott, átdobta a gyűrűt, ami nem szokása, társa, Keller Á. azonnal javította. Shepard pillanatai következtek (67-60). Aztán Govens bedobta két büntetőjét, Tóth N. kapott üresen labdát, meditált, elengedje, vagy sem, végül a dobás mellett döntött, betalált (69-66), Dzunics pedig időt kért és higgadt játékra intett. Nem adta fel a Falco, Govens triplát hintett, lőtávolon belülre érkeztek a határszéliek (73-71), Keller Á. visszatért, Edwards ült le a kispadra. Zsigeranovic egalizált, Dzunic időt kért. Shepard kettest, Taylor hármast dobott, Govens sem rontott. Keller Á. jött vissza, azonnal beköszönt, Szekulovic időt kért, 80-77. Edwards büntetőit módszeresen bedobta, lepattanóit leszedte, 86-77-re nyert az Alba. Folytatás pénteken, 18 órakor Szombathelyen.

JEGYZŐKÖNYV

Alba Fehérvár-Puebla Plus-Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 86-77 (15-26, 22-10, 26-22, 23-19)

Székesfehérvár, 2400 néző, v.: Cziffra, Győrffy, Farkas G

Alba Fehérvár: Taylor 11/6, Mohammed 7/3, Shepard 11, Lóránt 19/3, Keller Á. 14. Csere: Farr, Edwards 18, Markovics 6, Keller I. Vezetőedző: Dzunics Branislav

Falco KC: Govens 26/9, Kovács P. -, Váradi 13/9, Pustahvar 2, Zsigeranovic 7. Csere: Tóth N. 14, Barham 13/6, Medford, Bognár 2, Simon. Vezetőedző: Szrecko Szekulovic

Kipontozódott: Pustahvar (40. perc)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!