Sport

2017.05.29. 19:25

A harmadik felvonás jön - Az Alba Fehérvár férfi kosárlabdázói Zalában visszavették a pályaelőnyt

SZÉKESFEHÉRVÁR Pénteken, Zalaegerszegen remek játékkal nyert az Alba Fehérvár Puebla Plus. A koronázó városiak kedden, 20 órakor fogadják a Zalakerámia ZTE együttesét.

Horog László

Múlt szerdán, nem várt, fájó vereségbe szaladtak bele a februárban a hazai kupát, a bajnokságban pedig az alapszakaszt és középszakaszt is megnyerő fehérváriak. Mindössze a harmadik percben vezettek 5-4-re Shepard kosarával, a folytatásban csak loholtak a zalai látogatók után. Voltak pillanatok, amikor a záró negyedben négy pontra zárkóztak, de arra már nem maradt energiájuk, hogy fordítsanak, a vendégek 88-80-ra győztek. A siker után érthető optimizmussal várták a második randevút, ám ebben nem leltek örömükre. A koreográfia fordított volt, mint két nappal korábban: ezúttal a fehérváriak domináltak, végig vezetve nyertek, 94-85-re. Érthetően ez a célja Dzunic Branislav csapatának a kedd esti, Gáz utcai randevún is.

- Az első elődöntőn puhán játszottunk az első félidőben, ez okozta a vereséget. Pénteken nem volt ilyen gond, megérdemelten nyertünk. Ezúttal minden bejött, ami az első összecsapáson nem, türelmesebbek voltunk, jobban játszottunk, mint hazai pályán. Az első mérkőzés második félidejében pörögtünk fel, most eleve erősebben kezdtünk és végig magasabb sebességi fokozatban játszottunk. A ZTE-n látszott, hogy az utóbbi időben nagy csatákat vívott, fáradtabbnak tűntek, elképzelhető, most jött ki rajtuk a több meccs. Mi többen pihenhettünk az elődöntőre. Nagy csaták várnak még ránk, nagyszerű párharcot vív a két csapat. Remélem, kedden olyan magabiztosak leszünk, mint voltunk pénteken - közölte a fehérvári tréner.

Winston Shepard pontjaira most is szükség lesz Fotó: Igari Balázs

A másodedző, Góbi Henrik szerint Egerszegen a védekezés döntött, szerinte ez lesz a képlet a keddi derbin is.

- Nagyot javult a védekezésünk péntekre, a megszerzett labdákkal könnyű kosarakat tudtunk szerezni, a kinti dobásokat is jó százalékkal hajtottuk végre, megérdemeltük a diadalt. Aki pályára lépett, a tudása legjavát adta. Most is hasonló játékot várok a csapattól, még egyszer nem eshet meg velünk az a szégyen, hogy itthon veszítünk.

A fehérvári utánpótlás vezetője, Farkas Sándor a ZTE felnőtt együttesét vezette kétszer bajnoki címre és egyszer kupagyőzelemre a kilencvenes évek elején. Az ezredfordulón az Albacomppal lett háromszor bajnok és kétszer kupagyőztes.

- Azt mondják, a rájátszás sorozatain mindig az első és a harmadik meccs döntő. Az elsőn a ZTE a bajnok Szolnok legyőzése után lendületben maradt, meglepte a Fehérvárt. A második derbin kijött, hogy az Alba erősebb, valamint jóval többet pihenhetett az elődöntő küzdelmeire. Nagy mérkőzések várnak még ránk, de tippelni nem szeretnék. Olyan ez, mint amikor az embernek két gyermeke van. Bár csak az egyikkel él együtt, a másikat is ugyanúgy szereti...

Az ezredfordulón Nagy Gábor volt az Albacomp kosarasainak elnöke, döntő érdemeket szerzett abban, hogy három éven át verhetetlennek bizonyult az együttes. A sportvezető hazai továbbjutást remél.

- A KTE a negyeddöntőben ránk ijesztett, végül magabiztosan jutottunk a négy közé, bejött a papírforma. Az MK döntőjéig kifogástalanul játszott az Alba, utána megtorpanás következett. Lehet, hogy a siker okozott zavart a fejekben, a győzelmet ugyanolyan nehéz kezelni, mint a vereséget. A példátlan sérüléshullám is közrejátszott a középszakasz gyengébb eredményeiben, de a remek alapszakasznak hála a gárda elsőként kezdte a rájátszást. Edwards a csapat legjobbja, az ő kiválása érzékeny veszteség volt, fontos, hogy az elődöntőben már pályára léphet. Az első meccsen a ZTE-nek nem volt veszítenivalója, nyertek Fehérváron, aztán a tét az ő vállukat nyomta, sikerült visszavennünk a pályaelőnyt. Bízom abban, hogy már nem is engedjük ki a kezünkből az irányítást. Úgy gondolom, ha kedden nyerünk, biztosan ott leszünk a döntőben. A rájátszás lélektana más, mint a korábbi bajnokiknak, itt már hatalmas a tét. Emlékszem, későbbi edzőnk, Farkas Sándor úgy lett bajnok 1990-ben a ZTE-vel, hogy a Körmend elleni döntőben minden meccset a vendégcsapat nyert meg. Nincsenek előre lefutott mérkőzések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!