Sport

2017.01.17. 15:50

A Horfer Serleg csoport éllovasa három szezon után visszatérhet a II. osztályba

Fejér megye - A Horfer Serleg csoportban ugyan már november első hétvégéje után beköszöntött a téli szünet, a tizenhárom gárda értékelése most érkezett el.

Káldor András

A 2015/16-os idényben újoncként az Iváncsa II-Beloiannisz csapata végzett az első helyen, és jutott fel a második vonalba. Ezen kívül volt még változás a nyár folyamán a csoport összetételében, hiszen a Sárbogárd együttese a Sárszentmiklóssal fuzionált, a Sárszentágota, pedig átkerült a Simix Üveg-Ásvány csoportba. Így ők már nem szerepeltek itt idén, viszont az első osztályú Lajoskomárom, és a másodosztályú Nagykarácsony is elindította második (tartalék) csapatát.

A tabella élén végzett az őszi szezon végén a Mezőszilas gárdája, amely tavasszal az 5. volt, de a Kisapostag elleni hazai vereségüktől eltekintve végig magabiztos teljesítményt nyújtottak. Ők rúgták a legtöbb gólt, hetet a Lajoskomárom II-nek, ötöt a Dégnek, és a Cecének. Az idegenbeli mérlegük tekinthető jobbnak, és nemcsak azért, mert nem kaptak ki, hanem öt góllal többször voltak eredményesek, mint otthon. Volt egy érdekes meccsük, éppen a mögöttük álló Vajtával. Ellenfelük ugyan győzött a rangadón, de a Mezőszilas megóvta a mérkőzést, jogosulatlan játékos szereplése miatt. A vajtaiak negyedik góljának szerzője, Kovács I Nándor ugyanis aznap délelőtt már pályára lépett a Cece-Enying örefgiúk mérkőzésén a Cece színeiben. A szilasiak ezt észrevették, és óvtak. A Versenybizottság igazat adott a Mezőszilasnak, akik így 3-0-ás gólkülönbséggel megkapták a három pontot. Porvázsnyik Sándor 11 találatával lett a legjobb mezőszilasi góllövő, de ezzel az összetett góllövőlista harmadik helyét is megszerezte.

Mozgalmas jelenetekben nem volt hiány a Nagyvenyim (fehér) és a Mezőszilas összecsapásán, melyen Mezőszilas 2-1-re győzött Fotó: Ady Géza

A 2. helyen zárt a Vajta csapata, ők sokat javultak fél év alatt, mivel az előző idény befejezésekor a 6. helyet érték el. Négy ponttal vannak lemaradva a listavezetőtől, ennek oka leginkább az a három vereség, amelyet elszenvedtek - ezekből egyet otthon. Pedig hazai pályán lényegesen jobban ment, mindössze két gólt kaptak, és tizenötöt lőttek, és ötször nyertek. A mögöttük álló Cecét négy ponttal előzik meg, kérdés, hogy milyen tavaszt produkálnak, és lesz-e bennük annyi potenciál, hogy befogják tabellát vezető riválisukat? Ez múlhat Sinka Zoltánon is, aki hat góljával egyelőre a legtöbb vajtai gólt lőtte, de a mögötte álló öt találatot elért Kovács II Nándor, és Kovács Dániel is sokat tehet azért, hogy csapatuk előrébb lépjen.

A tavalyi negyedik hely után a dobogó harmadik fokára ért fel ősszel a Cece együttese, és ezt főleg a hajrában kivívott egyenletes teljesítményének köszönhette. Az utolsó öt fordulóban négyszer jöttek le győztesen a pályáról, és egyszer játszottak döntetlent. Otthon viszont sok pontot elhullajtottak, három döntetlen mellett egy vereséget is jegyezve. Volt néhány nagy gólkülönbségű sikerük (Lajoskomárom II 5-0, Perkáta és Nagykarácsony II 4-0), de beleszaladtak kellemetlen vereségekbe is Mezőszilason (1-5), a Nagyvenyim ellen (1-4). Ahhoz, hogy megőrizzék pozíciójukat, netán merészebb álmokat dédelgessenek, erősebb tavaszt kell produkálniuk. A csapatból Budai Gábor 7 góllal volt a legpontosabban célzó játékos.

A nagyvenyimi Bata J. (b) és a nagykarácsonyi Szűcs Richárd Fotó: Horváth László

Az Alap csapatával nagyot fordult a világ néhány hónap alatt, hiszen az előző idényben bukdácsoló, és a 12. helyen végző alakulat az 4. helyre ért oda a 12. forduló végén. Előző évben 24 játéknap alatt gyűjtöttek 15 pontot, most azonban már húsznál járnak, és ez a viszonylag kiegyensúlyozott játékuk gyümölcse. Idegenben jobban ment, három győzelem mellett két döntetlennel is dicsekedhettek, igaz kétszer kikaptak, míg hazai környezetben három sikerhez két vereség is párosult. Major Máté 7 góllal lett a házi gólfelelősök között a legjobb, a hatgólos Kaszás Pétert megelőzve.

Akárcsak az alapiak, a Dég is jobban szerepelt ősszel, mint a korábbi idényben. Akkor nyolcadikak lettek a csoportban, most, pedig a 6. helyet szerezték meg. Öt győzelem, és öt döntetlen mellett csupán kétszer kellett lejönniük vesztesen a pályáról. Egyenletes formát mutattak, kettő híján idegenben és otthon is azonos pontot gyűjtöttek. A legtöbb gólt a Perkátának lőtték - hatot - míg a mélypontot a Kulcs elleni 0-4 jelentette, tőlük kaptak ki a legnagyobb különbséggel. Ők voltak a listavezető után a második legeredményesebb csapat, ám ehhez képest sokszor (32) vették be az ellenfelek a kapujukat. Mindenképpen említést érdemel, hogy az utolsó nyolc fordulóban veretlenek maradtak. A tízgólos Tóth József lőtte a szezonban a legtöbb dégi gólt.

A 6. Kulcs a másodosztályú Agárdi Termál csoport kiesőjeként került a csoportba, őszi szereplésük felemásnak mondható. Nehezen vették fel a ritmust, és csak a 4. forduló hozta meg számukra az első győzelmet (Dég, 4-0). Aztán volt két olyan meccsük, ahol gólokban is megmutatkozott a második vonalbeli múltjuk (Lajoskomárom II 5-0, Nagykarácsony II 9-0). Egyértelműen a hazai pálya volt számukra a nyerő, és nemcsak azért, mert nem kaptak ki, hanem góljaik döntő hányadát otthon szerezték, ráadásul idegenben két meccsel többet játszottak. Ez akár azt is eredményezheti, hogy akár erősebb lehet a tavaszuk. Mindenesetre eddig Balla Dávidnak 9 találat elég volt ahhoz, hogy a házi gólkirályi címet megszerezze, és ötödik legyen az összetettben.

A Mezőfalva II csapata jelenti az állandóságot a csoportban, a gárda tavasszal is a 7. helyet lőtte be magának, és ezen egy szemernyit sem változtatott ősszel. Csupán annyi a differencia, hogy előző év őszén lényegesen több, 22 pont volt a tarsolyukban az idei 17-hez képest. Otthon egyértelműen jobban teljesítettek, négy győzelem mellett három vereség a mérlegük, míg Mezőfalvát elhagyva már sokkal árnyaltabb a kép, egy győzelem, két-két döntetlen, és vereség jött. A gólkirályi címre pályázó Pintér Károly 14 góllal lett csapata és a csoport legjobb gólvadásza.

A Nagyvenyim tavaly közel járt a feljutáshoz a 2. helyet megszerezve, majd arról szóltak a hírek, hogy megszűnhet a csapat, de végül azért elindultak, és a 8. helyet érték el. A Mezőfalva II és a Dég elleni vereségekkel nyitották az évet, majd szép lassan bemelegedve kezdték el gyűjtögetni a pontokat. A két sereghajtó ellen nagy különbséggel győztek (Nagykarácsony II 5-0, Lajoskomárom II 6-2), de ezeken kívül is akadt pár jó meccsük. Venyimet elhagyva jobban ment, két ponttal szereztek többet vendégként, három győzelem és négy vereség kísérte őket. Az utolsó öt fordulóban rontották le mérlegüket, egymás után négyszer kaptak ki, és egyszer ikszeltek. Szakáll István és Bata József hét-hét góllal vezeti a házi góllövők listáját.

Az előző évi 11. helyhez képest a Kisapostag együttese javított, és a 9. lett. Ettől függetlenül meglehetősen hektikus volt a szezonjuk, akadtak egészen jó meccseik, de volt részük kellemetlen vereségekben is. Ezek közé tartozott a Lajoskomárom II otthonában elszenvedett zakó, de közben azért csíptek pontokat az előttük végzett gárdáktól is. Ilyen volt a Mezőszilason, és a Mezőfalva II ellen aratott győzelem, és a cecei pontrablás. Idegenben lényegesen jobb teljesítménnyel büszkélkedhetnek, 10 pontot szereztek, míg otthon éppen ennek a felét. Szabó László 8 találattal bizonyult a legjobb góllövőnek, Szántó János és Szalai Zsolt 4-4 góllal követi.

A mezőfalvai Simon Norbert (sárgában) szereli a cecei Szabó Andrást Fotó: Horváth László

A Perkáta csapata hozzájuk hasonlóan sokkal rosszabb idényt futott tavaly, most össze nem lehetett hasonlítani produkciójukat ezzel. A 10. helyen zártak négy győzelem mellett nyolc vereséggel. Inkább hazai pályán villogtak, de egyetlen idegenbeli győzelmüket megemlegette a Nagykarácsony II, nem véletlenül, mivel 9-2 lett a találkozó végeredménye. Figyelemreméltó azonban, hogy az előttük végző csapatok közül elkapták a Kulcsot, az Alapot, és a Nagyvenyimet is. A 12 gólos Tóth Attila nemcsak házi gólkirály lett, hanem Pintér mögött a második lett az összesített listán.

Az Előszállás viszont rontott az előző év végéhez képest, akkor a 8. helyet szerezték meg, ezúttal be kellett érniük a 11. hellyel. Az 5. fordulóban nyertek először - Kulcs, 2-0 - addig csupa vereség kísérte útjukat. Talán a Perkáta elleni háromgólos siker (4-1) emelkedik ki az őszi meccseik sorából, míg nagy valószínűséggel nem szívesen emlékeznek vissza a Mezőfalva II-től elszenvedett 6-2-es vereségre. Idegenben pocsék mérleget mutatnak fel, győzni nem tudtak, két döntetlen és három vereség van a statisztikájukban. Az utolsó öt forduló hozhatott a téli szünet előtt számukra megnyugvást, mivel két győzelmet, és két döntetlen értek el ebben a periódusban. Bánóczki Ferenc hét találatot ért el, így két góllal előzte meg az őt üldöző Németh Ferencet.

A két újonc közül a Lajoskomárom II az utolsó előtti, 12. lett, ők legalább két mérkőzésen megízlelhették a győzelmet. 10 pontot gyűjtöttek, ezzel, tavasszal még lehetőséget adtak maguknak az előrelépésre. Szinte teljesen ugyanolyan a hazai, illetve a vendégként elért mérlegük. Egy-egy győzelem, kettő-kettő döntetlen, és három-három vereség. Sonkoly Szilveszternek öt gól is elegendő volt ahhoz, hogy csapatában ő legyen a legeredményesebb játékos.

A sereghajó, 13. helyen, pedig a Nagykarácsony II végzett, méghozzá úgy, hogy mindössze két pontot halásztak össze a 12 forduló alatt. Ők lőtték a legkevesebb, és kapták a legtöbb találatot. Az 1. fordulóban riválisukkal (Lajoskomárom II) játszottak 1-1-et, majd még hazai pályán az Előszállás csapata volt az, amely nem tudta őket legyőzni. Így sok örömük nem akadt a szezon során  Brogyányi Csabának három gól is bőven elég volt a házi gólkirályi cím megszerzéséhez, többi játékostársa egy-kétszer talált be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!