Sport

2017.06.26. 18:35

A hőségben is lőttek - A vendéglátó Zámolyi LK versenyzői két aranyat nyertek

A Zámolyi Lövészklub kiválóan felszerelt lőpályája adott otthont Fejér megye sportlövő bajnokságának. Összesen öt kategóriában, közel harmincan neveztek.

Káldor András

Annak ellenére, hogy már kora délelőtt érződött a forróság, reggel kilenc órától elfoglalhatták a lőállásokat a versenyzők, akik a megye tizenhárom klubjából, valamint az ország több pontjáról is érkeztek. Nem véletlen, hiszen a zámolyi létesítmény, amelyet az utóbbi öt-hat évben folyamatosan fejlesztenek, országos hírnévre tett szert. Büszkeséggel mutatta be a klubot és a helyszínt a megmérettetés közben Gartai Imre klubelnök, aki maga is még versenyez, és ezúttal kategóriagyőztesnek bizonyult.

- Amit itt látnak, az mind magántulajdon! Saját erőből építettük, ilyen jellegű intézmény nincs még egy a megyében, de országos viszonylatban is párját ritkítja. 1989-ben alakult a klub az MHSZ keretein belül, majd egy év múlva az MHSZ megszűnése után egyesület lettünk. Nyolc automata puska, illetve pisztolypályával rendelkezünk, így lényegében a sportlövészet összes számát - köztük olimpiai számokat is - meg tudjuk rendezni. 17 tagú az egyesület, és az ország 65 klubja közül a 15. helyen állunk, azt hiszem, ez nagyon jó eredménynek számít - hangsúlyozta az elnök.

Legnagyobb problémájuk évek óta az utánpótlás kérdése, mivel eléggé "elöregedett" a sportág.

- Tartunk ugyan tehetségkutató versenyeket, de nem tudnak igazán megragadni, mert az egyéni alap lövészfelszerelés igen költségigényes, és a lőszerek sem olcsóak.

Ezt megerősítette Pálfi László, a Fejér Megyei Sportlövő Szövetség Elnöke is.

- Megyénkben valamivel több mint kétszázan lőnek versenyszerűen, a zámolyi megyebajnokság egyben minősítő verseny is. Ez rendkívül fontos, hiszen résztvevők ezután folyamodhatnak fegyvertartási engedélyért, illetve tarthatnak ezután már fegyvert is. Sajnos, mivel nem teátrális a sportág, nagyon lemorzsolódott az utánpótlás, fájó pont, de kevesen jönnek. Már az általános iskolában el kellene kezdeni! Problémát jelent az is, hogy az edzők nincsenek igazán dotálva.

Kiből válhat jó sportlövő? Alaptehetség, nyugodt alaptermészet, jó reflexérzék és koncentrációs képesség kell hozzá, de az sem árt, ha jó
a szeme a versenyzőnek, bár nem feltétel, mert a lövők ötven százaléka szemüveges. Ráadásul nem életkorhoz kötött, hiszen negyven év fölött is lehet olimpiai bajnokságot nyerni!

- Megyénkben több országos szinten elismert versenyző van, Papp László, Farkas Zoltán, Pálinkás Lajos, Csordás Gergely és Csordás Tamás nevét említhetem - tudtuk meg Pálfi Lászlótól.

A hozzáértők számára természetes, ám az sem mindegy, hogyan nevezzük az egyes "tartozékokat". Így
a lőszer az, amit a fegyverbe helyeznek a versenyzők, ami pedig kimegy belőle, azt már lövedéknek hívjuk. Az elsütő billentyű sem a köznyelvben használt ravasz névre hallgat.

Mindenesetre azok, akik elindultak a zámolyi megmérettetésen, igen jól kezelték az "elsütő billentyűket"!

Eredmények:

Sportpisztoly férfi 20 lövés: 1. Szabó M. Károly (Bázis LK.) 188 köregység

Sportpisztoly nő 20 lövés: 1.. Csepregi Katalin (MTLE) 182 ke.

Központi gyújtású pisztoly: 1. Sass László (Écs LK.) 184 ke 5db belső tízes

Standardpuska 30 fekvő: 1. Farkas Ferenc (Zámolyi LK) 272 ke.

Nyíltirányzékú kispuska: 1. Dr. Gartai Imre (Zámolyi LK.) 269 ke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!