Sport

2017.02.06. 20:30

A kor nem lehet akadály

Martonvásár - Nehéz eligazodni a küzdősportok rengetegében. De ha valaki a Zen Bu Kan kempot választja, nagyon nem lőhet mellé, mert ha ebben nem találja meg amit keres, akkor ott valami baj lehet.

Szupkai Gábor

De mi is az a Zen Bu Kan Kempo? Ha egyszerűen fogalmazunk, akkor egy nyílt harcművészet. Az alapítója az Ausztráliában élő Dr. Harnos Imre, aki egy igazán szerteágazó harcművészeti stílust hozott létre. A karatéból átvette az alap védéseket, a cselgáncsból a dobásokat, és így tovább. Kromberger Zsolt is sokáig kereste azt a küzdősportot ami minden igényét kielégíti, de végül megtalálta.

- Korábban próbálkoztam sok mindennel: thai boksz, taekwando, de valami mindig hiányzott. Ha földre kerültünk, akkor ugye mindig felállítottak és én azt éreztem, hogy nincs befejezve a küzdelem. De a kempoban vannak dobások, és ha földre kerülünk, ott is folytatódik a küzdelem, feszítéssel vagy fojtással feladásra lehet kényszeríteni az ellenfelet. De az ütések is sokrétűek, használunk könyököt, térdet, ez egy összegyúrt sportág. Nagyon hasonlít az MMA-ra, de emögött ott a tradíció.

Kromberger Zsolt (szemben) a pusztakezes küzdelmet kedveli a legjobban a Zen Bu Kan Kempoban
Fotó: urban-photo

A kempo gyönyörű szépen fel van építve. Ott a formagyakorlat, ha kell fegyverrel, ha valaki földharcban ügyes akkor azt is űzheti, de ha valakit csak az önvédelem érdekel az is megtalálja a számítását. Emiatt minden korosztálynak merem ajánlani. Ráadásul folyamatosan képes megújulni. Nem is olyan régen sok mesterünk elkezdte a kempo aerobikot ahol zenére kempo mozdulatok, ütések és rúgások vannak súllyal vagy súly nélkül.

- És ha valaki mégis versenyezni szeretne?

- Rengeteg mód van rá. Harcolhat akár teljes védőfelszerelésben, de számtalan fokozat van ahol kipróbálhatja magát az akit ez érdekel. Egészen a pusztakezes küzdelemig, ami az én személyes kedvencem. Ott nincsen védőfelszerelés, fejet nem szabad ütni, viszont a testet igen, akár földharcnál is könyökkel és térddel, lehet feszíteni és fojtani. Rúgásnál testre bármi mehet, a fejre viszont csak köríves rúgás.

- A versenyzést mikor kezdte?

- 1995 ben volt az első nagyobb versenyem. Ott az azóta elhunyt Kató Mihály thai boksz világbajnokkal küzdöttem, aki 16 másodperc alatt ütött ki. Ezek után hívtak különböző gálákra, elég sok helyen megfordultam. Aztán megismertem a feleségemet aki gyorsan állapotos lett, így elkezdtem a házat építeni, a küzdősport pedig abbamaradt.

- Mégis visszatért.

- 30 évesen a fiamat toltam a szánkón, és feltűnt, mennyire lihegek. Eldöntöttem, hogy újrakezdem. Rátaláltam a Székesfehérvári Kempo SE-re, ahol olyan nevekkel találkoztam, akikre emlékeztem a kilencvenes évekből. Mikor beléptem a Tobak utcai edzőterembe, ott volt a későbbi mesterem Gáncs Ferenc, Takács Attila, Szoboszlai Ferenc illetve Koncz Gábor akik ebben a sportban a legismertebb nevek. Ott letettem az első vizsgát és mikor felkötötték a fehér övet, akkor rádöbbentem, hogy engem érdekel a tradíció is, nem csupán a bunyó. Persze mikor az edző megkérdezte, hogy ki indulna versenyen, dobogni kezdett a szívem.. Elmentünk az Eger kupára, ahonnan egy monoklival és vérző orral jöttem haza, de olyan élmények értek, hogy azóta is csinálom.

- Melyek a legjobb eredményei?

- Pusztakezes küzdelem ben senior bajnok vagyok, és 2014-ben Kecskeméten voltam a grappling világbajnokságon bronzérmes. Utóbbira a fiam is elkísért és nagyon büszke volt rám. Én pedig emiatt nagyon boldog.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!