Sport

2016.12.08. 16:03

A korábbi fehérvári ultratriatlonos ismét vízbe csobban, bringára pattan és nyúlcipőt húz

Székesfehérvár - A 1990-es évek elején Rápolti Gyula és Mészáros János mellett a világ legjobb ultratriatlonistái között tartották számon Kiss Ákost. Az egykori ironman 53 évesen újra sportol.

Ferencz Balázs

- Nem edzegetek, középszinten nyomom a tréningeket - meséli lelkesen az ultratriatlon világbajnoki ezüst- és bronzérmével is rendelkező Kiss Ákos. A székesfehérvári ironman, miután felhagyott az aktív sporttal a civil életben kertrendezéssel kezdett foglalkozni. Most a munka mellett újra bringára pattant, vízbe csobbant és nyúlcipőt húzott. Mint mondja, a meló is jobban megy, ha edzett.

- Kétszer-háromszor úszom és futok egy héten, mellette kettlebell-ezek, súlyzózóm, Próbálok a családnak példát mutatni, hogy ne pókhassal menjünk neki a karácsonynak. Januárra szeretnék olyan formában lenni, hogy bírjam a komoly edzéseket is. Messze van még, hogy a versenysúlyomat visszanyerjem.

Kiss Ákos 1990 és 1995 között érte el sikereit a sportágban. Most a triatlont preferálja, de nem kizárt, hogy egyszer visszacsöppen a nagyobb távok bűvöletébe.

- Lehet, hogy egy-két év múlva megpróbálkozom vele újra, egyelőre a fehérvári triatlonosokat követve negyedes sprinteket és féltávokat szeretnék teljesíteni. Jó lenne másfél-két év alatt újra az ironman közelébe elérni. Kérdés, hogyan fogom bírni, s mennyire kerülnek el a sérülések.

A fehérvári ultratriatlonos extrém teljesítményeket is maga mögött tudott már. Nem egyszer teljesítette a 15 km úszásból, 720 km kerékpározásból és négyszeres maratonfutásból álló kihívást, ráadásul kétszer mindezt 60 órán belül, tízperces alvásokkal.

- Az ironman versenyekre nagyon fel kell készülni, az egy más életforma. A féltávot (1900 m úszás, 90 km kerékpár, félmaraton futás) egy átlagos sportképességgel teljesíthető. Ott dől el minden, hogy a 180 km bicikli után valaki le tudja-e futni a maratont... Mindenki ironman szeretne lenni, én szerencsésnek vallom magam, hogy a többszörösét meg tudtam csinálni.

Kiss Ákos augusztusban elvesztett édesanyja emlékére kezdett újra sportolni. 53 évesen újabb sikerekre tör.

- Lehet, hogy csak részsikerek lesznek benne, de kijöhet belőle egy nagyobb dolog. Kérdés, hogy az ellenfelek mennyire lesznek felkészültek? A szüleimtől jó géneket örököltem, apám kovácslegény és ökölvívó volt, édesanyám kosárlabdázott. Gyerekkoromban kézilabdáztam, birkóztam, futballoztam a MÁV Előre Ifi-ben, eveztem is. A szabadságot mindig szerettem, s a Velencei-tó alkalmas volt mindenre, az úszásra, a futásra és a bicajra is. Most, hogy edzem, könnyebben megy a munka is.

Az 1990-es évek elején készült fotón Kiss Ákos a Velencei-tó körül hajszolta a kilométereket (Fotó: FMH-arhív/Somogyi Tamás)

A Fejér Megyei Hírlap archívumában fellelt fotó abból az időből származik, amikor Kiss Ákos világbajnoki dobogón állhatott. Az akkor viselt biciklis ruhát, sőt még a kerékpárt is megőrizte az ironman, s a jövőbe vetett optimizmusát is:

- A részvétel a fontos, de a siker nem hátrány! - tekint előre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!