Sport

2016.05.20. 15:05

A legenda, és példakép hazatér

Székesfehérvár - Cser-Palkovics András polgármester búcsúztatta a Városházán az aktív pályafutását befejező 41 esztendős kanadai hokist.

Káldor András

A búcsú mindig fájó, különösen akkor, ha egy olyan egyéniség, fejezi be gazdag pályafutását, aki sokat tett a Fehérvár AV 19 és a magyar válogatott sikeréért az utóbbi négy esztendőben. - Megköszönjük azt, amit a székesfehérvári és a magyar hokiért tett! Nagyon nagy dolognak tartottuk, hogy ide igazolt, de annál is többet adott ennek a városnak, mint amire számítottunk. Szomorúak vagyunk, hogy abbahagyja a pályafutását, de megtisztelőnek tartjuk, hogy karrierje utolsó éveit itt töltötte Székesfehérváron. Sokat beszélünk arról, hogy példaképek kellenek a sportban, különösen a gyerekeknek, azt tapasztaltam a fehérvári gyerekeknél, hogy az ő példaképük igenis Ön volt ezekben az években! - méltatta Cser-Palkovics András polgármester a 2015. április 3-óta a magyar állampolgárságú jégkorongozó hazánkban eltöltött Frank Banham pályafutását, és Polgármesteri Elismerő Emlékéremmel tüntette ki.

A támadó 1975-ben született Calahoo-ban, korán megismerkedett a jégkorong minden szépségével, hamar kiderült, hogy profi szinten is űzni fogja ezt a sportot. Első jegyzett idényére 16 évesen, 1991-ben került sor. 1996/97-ben bemutatkozhatott az NHL-ben, ahol négy szezont húzott le. Mielőtt az EBEL-be szerződött volna, megfordult Oroszországban, Svájcban és Finnországban is. Több mint két évtizedes profi pályafutása alatt 1526 mérkőzésen, 705 gólt, 765 asszisztot jegyzett. Annak idején kifejezetten a Volán egykori mestere, Kevin Primeau kedvérét tette át székhelyét Zágrábból Fehérvárra, és egyáltalán nem bánta meg ezt a lépését. Igen jó kondícióban volt közel a negyvenhez 2012-ben is, nem véletlenül. - Nem volt ebben titok, nyaranta még keményebben edzettem, mint 27 évesen Ma sokkal jobban vigyáz az egészségére minden sportoló, és amennyiben fitten tudja magát tartani, úgy egyáltalán nincs akadálya annak, hogy hosszabb ideig is a legjobbak között legyen. Ez látható is, hiszen kitolódott az aktív pályafutás ideje. Amikor ideigazoltam segíteni akartam a csapatnak, most, hogy elmegyek, nagyon szomorú vagyok, de biztos vagyok abban, hogy a közeljövőben visszatérek. Jól éreztem itt magam, jó volt egy olyan közösség tagjának lenni, amely évről-évre fejlődött! - hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!