Sport

2017.02.22. 17:55

A maximalizmus a minimum

Székesfehérvár - Azt állítják, a sportolást nem lehet túl korán elkezdeni. Hegedűs Bendegúz nem is várt sokáig.

Szupkai Gábor

Mostanra pedig több küzdősportban is olyan eredményeket ért el, amiket illik megsüvegelni.

- 2005-ben, hat évesen kezdtem el kell kempózni Fehérváron. Négy évig csak ezt a küzdősportot csináltam, aztán 2009-ben jött a kyokushin karate Siófokon, édesapám volt tanítványánál, majd 2014-től a cselgáncs Budapesten az UTE-ben.

- Miért fogott bele a többi sportágba a kempó után?

- Szerettem volna megismerkedni egy másik sportággal is. A kempóhoz jó volt a karatemozgás, alkalmazni tudtam az ütéseket és a rúgásokat. Emiatt mentem le oda edzeni, de mert a kempo is jó alapokat adott a karatéhoz, az edző felfigyelt rám és egy hónap karatézás után diákolimpia területi elődöntőt nyertem 2009 elején.

Természetesen a kempót sem hanyagoltam el, heti három kempo- és két karate edzésből állt ilyenkor a programom. 2013 évvégén vizsgáztam le kempóban fekete övre, 2014-ben pedig eldöntöttem, belekezdek a judóba. Januárban ott is nekifogtam az edzéseknek, és fél évig együtt csináltam a három sportágat.

- Viszont mostanra csak a cselgáncs maradt. Miért?

- 2014 szeptemberben felköltöztem Budapestre, és a karatét valamint a kempót abbahagytam. Most heti 8-10 judo edzésem van. Szívesen csinálnám továbbra is mind a hármat, ha több napból állna egy hét, de egy fenékkel csak egy lovat lehet megülni. Most arra tettem fel mindent, hogy cselgáncsozóként kijussak egy olimpiára. Ezért váltottam iskolát, ezért vállaltam azt, hogy csak néha, hétvégenként találkozom a családommal.

- Nehéz döntés lehetett lemondani a kempóról és a karatéról, hiszen sikeres volt mindkettőben.

- Nem volt könnyű döntés. 2012-ben voltam ott először Portugáliában Zen Bu Kan Kempo világbajnokságon még gyerekként, és három aranyérmet szereztem. Két év múlva első lettem küzdelemben és ezüstérmes formagyakorlatban. Utoljára 2015-ben jártam vb-n, akkor már nem kempóztam, egyedül készültem fel, ennek ellenére egy aranyérmet szereztem formagyakorlatban.

Karatéban 2012-ben megnyertem egy hazai világkupát, majd két év múlva az Európa bajnokságon bronzérmes voltam formagyakorlatban. De mindkét sportban sok nemzetközi versenyt nyertem, többszörös országos- és diákolimpia bajnok vagyok.

Hegedűs Bendegúz karatéban, valamint kempóban is sikeres volt. Most a fejébe vette, hogy cselgáncsban is megcélozza a csúcsot

- Cselgáncsban mi jött össze ilyen rövid idő alatt?

- Voltam már junior- és ifi országos bajnokságon is második. Ezek azért jelentenek nekem sokat, mert akik legyőztek azok gyermekkoruk óta űzik ezt a sportot és nagy rutin van a hátuk mögött. De igyekszem behozni a lemaradást.

- A magánéletben mik a tervei?

- Most a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanulok, idén érettségizem. Mivel a küzdősport az életem, szeretnék megcsinálni egy edzői képzést a Testnevelési Egyetemen, valamint nagyon érdekel a sportpszichológia és a dietetika. Előre is kell tekinteni, hiszen senki nem tudja nekem garantálni azt, hogy olimpiai bajnok leszek. Viszont rajtam nem fog múlni, én mindent megteszek.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!