Sport

2017.02.02. 20:25

A mozgás mindenek felett

Székesfehérvár - Tizenkilencszer játszott a futballválogatottban, a felesége kosarasként vitte sokra. Két gyermekük is utóbbi sportágat választotta. Az apa nem bánja.

Horog László

Kuttor Attila, azaz Kutya 19 évesen, 1989 nyarán került a Videotonhoz, Diósgyőrből.

Már tinédzserként bemutatkozott az akkoriban az NB II-ben érdekelt vasgyáriaknál, majd Kaszás Gábor javaslatára szerződtette a Vidi. Testvére, Kuttor Csaba triatlonistaként olimpikon, háromszor szerepelt a nyári játékokon.

De maradjunk a futballistánál. Attila összesen hét évet töltött - három részletben - a fehérvári piros-kékeknél, csak az NB I-ben futballozott, szerepelt Győrben, az MTK-ban, Debrecenben, aztán Siófokon, Szombathelyen és Diósgyőrben, pályafutását a Haladásban fejezte be, 2010 nyarán.

- Azon a tavaszon már nem játszottam, Róth Antal vezetőedző mégis szorgalmazta, hogy maradjak újabb egy évet, de a búcsú mellett döntöttem. Elmúltam 40 éves, úgy döntöttem, most már valóban jöjjenek a fiatalok. Guzmics Ricsivel alkottuk a belső védőpárost, aztán Lengyel Dániel vette át a szerepemet, jelenleg Gyirmóton szerepel. Edzősködni kezdtem, a Hali utánpótlásánál, később, két meccsen a felnőtt együttest is irányítottam.

Kuttorné Lakosa Edit (balra), Kuttor Gergő és a családfő, Kuttor Attila a Gáz utcai sportcsarnokban
Fotó: Horog László

A Videotonhoz nyáron tért vissza, az U17-es csapat vezetőedzőjeként, segítője a szintén korábbi válogatott futballista, ifj. Horváth Gábor.

- A kiemelt bajnokságban a nyolc akadémia csapatai indulnak, mi a másodosztályban vagyunk érdekeltek, a Kecskemét mögött, egy pont hátránnyal, a 2. helyen várjuk a tavasat. Élvezem a munkát, alázatosan dolgozunk.

Játékosként is a futball iránti alázata, harcossága, küzdeni akarása volt a legfőbb erénye, az élvonalbeli mérkőzések számát illetően a második az örökranglistán, 560 fellépéssel. Mindössze egykori klubtársa, a kapus, Végh Zoltán rendelkezik több meccsel, 570 találkozóval.

- A mezőnyjátékosoknál én vezetek. összesen 21 évet futballoztam az élvonalban, rengeteg élményt kaptam a futballtól. A nemzeti együttesben 19-szor jutottam szóhoz, mindig azt mondom, a kapitányok egyszer véletlenül meghívtak, aztán 18-szor meg elnézték a dolgot... Játszottam Verebesnél, Csanknál, Bicskeinél, Geleinél és Lothar Matthausnál is. Utóbbi 34 évesen hívott meg, a Japán elleni, zalaegerszegi mérkőzésen 3-2-re nyertünk, én lőttem az első gólt, Dvéri Zsolt átadásából. Ezen a találkozón volt először eredményes címeres mezben a fiatal Juhász Roland is.

A Kuttor családban a sport alapvetés. Nejét, Lakosa Editet, a DVTK kosárlabdázóját 1989 tavaszán ismerte meg, párja még évekig maradt az akkoriban fénykorát élő borsodi csapatnál, amellyel bajnoki ezüstöt és kétszer Magyar Kupát nyert, a magyar válogatott keretébe is bekerült. Később szerepelt az MTK-ban, a BEAC-ban is.

Pályafutását fiatalon befejezte, ugyanis életet adott a család nagyobbik gyermekének, Kuttor Enikőnek. A 19 esztendős hölgy nyár óta az Egyesült Államokban, Pittsburgben tanul az egyetemen, valamint kosárlabdázik a helyi csapatban. Előzőleg Sopronban szerepelt, tagja volt a bajnok és kupagyőztes felnőtt együttesnek, a magyar válogatottal az U16-os ás U17-es korosztállyal Eb- és vb-bronzérmes. Öccse, a 15 éves Kuttor Gergő az Alba Fehérvár tehetsége. A nyáron igazolt Szombathelyről Fehérvárra, az Albához amikor a család hazatelepült Vas megyéből.

- Az elvárás volt, hogy a gyerekek mozogjanak, ám az nem kötelező, hogy élsportolók legyenek. Persze, óriási büszkeség lenne, ha felnőtt válogatottságig jutnának - közölte az apa, Kuttor Attila.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!