Sport

2014.10.20. 19:30

Tölgyesi Balázs: a sportoló a természetben él, így mindig vigyáz arra

Tölgyesi Balázs életét az atlétika határozta meg. Válogatottként 15 magyar bajnoki aranyat szerzett, 1500 méteren elért országos csúcsa pedig lassan szakállt növeszt...

Silye Sándor

Gazdag pályafutást tudhat maga mögött a középtávfutó Tölgyesi Balázs, tucatnál több bajnoki aranya szép emlék, de volt olimpián, világbajnokságon is, a fedett pályás vb-n pedig ötödikként ért célba.

- Ahhoz, hogy sikeres atléta lehettem, a családi háttér is kellett, hiszen apukám komolyan támogatta ebbéli terveimet. Meghatározó volt az is, hogy a korosztályunkban egy nagyon jó csoport találkozott, edzéseken serkentettük, biztattuk egymást, hiszen gyerekként a középtáv gyakorlása nem volt egyszerű dolog. Kellett egy jó csapat, egy jó edző, Hirt Karcsi, aki sokáig együtt tartott bennünket, élveztük a mindennapi edzéseket, jó volt a hangulat, szerettünk a pályán lenni, életre szóló barátságok köttettek ott. Ma az internet és a többi napi cikk konkurenciát jelent a sport, a társas együttlét számára. Nekünk nagyon fontos volt, hogy a sport mellett tanuljunk, egy pillanatig sem volt kérdés, hogy a sport és a tanulás segíti egymást, mintsem kárára lenne a másiknak. Szerencsés voltam, hogy eljuthattam Amerikába ösztöndíjasnak a sport révén, és ennek köszönhetően úgy tanulhattam közgazdaságtant, hogy mellette atletizálhattam. Sokat gondolkoztam azon, ha Magyarországon maradok, nem biztos, hogy kijutok az olimpiára.

Balázst is elérte az a kor, amikor abba kellett hagynia a versenyzést. Szívügyének, az atlétikának a mai napig él, hiszen a Magyar Atlétika Szövetség elnökségi tagja, a kérdés: megtalálta civilként a helyét a mindennapokban?

- Lehet, hogy meghökkentő lesz amit mondok, de a családunkban a sportnak és a hulladéknak nagy szerepe volt. Úgy hozta az élet, hogy folytatom az apai tevékenységet, és a hulladékgazdálkodás jobb felhasználása terén végezhetem a munkámat. Amerika után Párizsban a hulladék hasznosításáról tanulhattam, így belecsöppentem e tevékenységbe, egy sárbogárdi üzemet vezetek. A sport és a környezetvédelem határozza meg a mindennapjaimat, meggyőződésem, hogy a sport és a környezet védelme találkozik egymással, mert azok, akik szeretnek sportolni, sok időt töltenek a természetben, és tesznek is érte. A magam példáját ismerve ezt tapasztalom.

Egy kérdés még izgatott: mit csinál Balázs, amikor nem csinál semmit...?

- Igyekszem hetente háromszor 40 percet futni, aztán a család is sok időt igényel, ha nem kell más után szaladgálni, akkor a két kisfiamat kergethetem. De Biatorbágyon, a ház körül is mindig van tennivaló. No és az általam kissé megszólt interneten az amerikai egyetemi sportéletre figyelek, mert az nagyon megfogott. A kicsiknek, és szüleiknek azt mondom, sportoljanak, még akkor is, ha nem jutnak ki az olimpiára, vagy országos csúcsokat sem döntögethetnek, mert a sport alapértékeivel kitartás, küzdeni tudás, fair play sokra vihetik az életben.

 

Címkék#futó#sport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!