Sport

2013.08.08. 22:00

Kosárlabda: Szavovics az utánpótlásnevelés szakmai főnöke

Székesfehérvár - Szinisa Szavovics személyében szerb szakember fogja össze a Dávid Kornél Korsárlabda Akadémián zajló munkát, a fehérvári fiatalok már meg is kezdték a felkészülést. Szavovics az Alba Regia SC szakmai vezetőjeként koordinálja az utánpótlás nevelést.

Matók János

Új szakmai vezető, a szerb Szinisa Szavovics vezetésével kezdték meg a felkészülést a VOK-ban a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia csapatai. A szakember az elmúlt években a KK SO-KOS Zombor szakmai munkáját irányította, a jövőben pedig az Alba Regia SC szakmai vezetőjeként koordinálja majd a klub utánpótlás nevelő munkáját.

- Miként jött ez a fehérvári lehetőség, mennyi időre szól a szerződése?

- A zombori és a fehérvári csapat többször játszott egymással, sok közös programunk volt. Aztán az idei Szent István tornára meghívást kaptunk, majd azt követen kaptam a felkérést az itteni munkára, amelyet elfogadtam. Egy éves szerződésről van szó, amely a két éves opció miatt hosszabbítható felelte Szavovics, a szakember.

- A szerb kosárlabda sokkal erősebb, jóval előrébb jár a magyarnál. Mit szeretne itt nálunk megvalósítani, mi a célja?

- Elsősorban a játékosok technikáján szeretnék javítani, fejleszteni, ezen kell a legtöbbet dolgoznunk, hogy még jobb tudásúak legyenek. De az agresszívitáson is sokat kell javítani, ha azt akarjuk, hogy a magyar hasonlítson, megközelítse a szerb kosárlabdát. És nem szabad elfelejteni azt sem, hogy még gyorsabbá kell tenni a játékot.

- Még csak négy napja tartózkodik a városban, ez-alatt mi a tapasztalata?

- Az U14-es korosztálytól kezdve, az U23-ig bezárólag hat csapattal kezdtük el a munkát. A tapasztalatom az elmúlt négy nap alatt? Ahogy említettem, technikai elmaradások vannak a szerb kosárlabdához képest, ezen javítanunk, de ez nem megy máról holnapra. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy mind a hat csapatban láttam már két-három olyan tehetséges játékost, akiről később még nagyon sokat hallhatunk.

Szinisa Szavovics nem egyedül érkezett Fehérvárra, hiszen két tanítványa is elkísérte, de nem pihenni jöttek, egy évig itt játszanak.

- A nevem Milan Kuszonics, 1997-ben születtem. A Zombor játékosa voltam, s immár tíz éve kosárlabdázom. Kíváncsian várom, hogy itt mire leszünk képesek. Az 1-2-es poszton játszom.

- Aleksza Brbaklicsnak hívnak, én 1995-ben születtem, októberben leszek majd 18 éves. Ahogy Milan, úgy én is a Zombor kosarasa voltam, és szintén tíz éve űzöm a sportágat. A pályán a 4-5-ös poszton szerepelek.

A beszélgetés előtt bő fél órát figyeltük az edzést, amely végén Szavovics edzőtársa, Góbi Henrik tolmácsolta kollégája intelmét: most szombat még szabad, de a jövő héten már nincs pardon!

Címkék#kosárlabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!