Sport

2017.02.17. 20:41

Az Alba Fehérvár remek játékkal verte a körmendieket az elődöntőben

Győr - A negyeddöntő után az Alba elődöntője sem hozott különösebb izgalmakat a Kisalföldön, a fehérváriak okos, taktikus játékkal győzték le a nyugati határszélieket.

Horog László

Az első, délutáni negyeddöntő során a Szolnok különösebb megerőltetés nélkül, 71-58-ra verte a Szegedet, ezzel sorozatban hetedszer kvalifikálta magát a szombati fináléba. Utóbbiak kezdtek jobban, gyorsan elléptek öt ponttal, ám utána az Olaj megrázta magát, félidőben már 24 ponttal vezetett, előnyét őrizte a folytatásban is. Aztán következett az Alba és a Körmend mérkőzése, amelyen a fehérváriaknak volt miért visszavágniuk, ugyanis a két gárda decemberi, Gáz utcai, bajnoki meccsét magabiztosan nyerte a vasi alakulat. Edwards látványos triplával indított, aztán Lenzelle Smith pillanatai következtek, a másik palánknál Lóránt volt eredményes.

Luka Markovic (jobbra, fehérben) fontos pillanatokban emelkedett ki a mezőnyből, döntőt játszhat Fotó: Földi D. Attila/Nemzeti Sport

Előbb középtávolról, majd egészen kintről. Pontatlanul dobtak a határszéliek, Shepard nem hibázott, a Körmend mestere, Gasper Potocnik négy perc játék után időt kért, 10-3. Ez sem segített, tovább nőtt az Alba előnye, Petty hármasa hozta közelebb a piros-feketéket (14-6). Ellépett a magabiztos Fehérvár 11 ponttal, Shepard rosszul célzott, Petty hirtelenjében kétszer jól, 19-14-nél Dzunic Branislav időt kért. Shepardot Taylor váltotta, Gibbs is beszórt egy hármast, Dzunic pedig Keller Ákos helyett Farrt küldte a parkettre. A center azonnal duplával indított, az első negyedet a nyáron Fehérvárról távozó center, Csorvási kétpontosa zárta, 25-22. A második negyedben Markovic is pályára került, Smith gyorsan egyenlített, Csorvási kétszer beköszönt (25-30). Markovic blokkolt a saját palánkjánál, majd az akciót is ő fejezte be a túloldalon, Keller Ákos is betalált, ők reagáltak Petty pontjaira, 31-32. Markovic révén már az Alba vezetett, irányítóban Tóth Péter érkezett, Potocnik időt kért. Lóránt volt eredményes, aztán Smith, majd Lóránt cipelte a hátán a Fehérvárt, a félidőben 39-34 állt az eredményjelzőn.

Keller közeli pontjaira Petty két triplával felelt, aztán Ferencz is hintett egy triplát, hétről egy pontra zárkózott a Körmend, 44-43. Edwards pontjai jól jöttek, aztán Shepard is begyötört egy labdát, nőtt a differencia. Sőt, kisvártatva még inkább, Keller zsákolt, Potocnik pedig időt kért, 53-45. Csorvási dobott pontokat, de lépéshiba miatt érvénytelenítették, Keller nem hibázott, Burgess és Shepard igen, utóbbi le is ült, Edwards kapott bizalmat. Tízzel megugrott az Alba, aztán közelebb lopózott a Körmend, Markovic hármasa hűtötte a kedélyeket.

Farr zsákolt mintaszerűen, 14 pont lett a különbség, a harmadik negyedet Smith középtávoli pontjai zárták, 65-53. Farr közeli kosarára Tery Allen felelt kintről, az újabb, fehérvári akciónál Farr megint jókor volt jó helyen (69-56). Peregtek a percek, a tekintélyes számban megjelent körmendi fanatikusok lankadatlanul bíztatták kedvenceiket, ám pontokat az Alba dobott Farr révén, 71-56 állt a táblán. Edwards is beszállt a pontgyártásba, majd Burgess szórt hirtelen öt pontot, 79-59. Tovább nőtt az előny, Dzunic ismét pályára küldte a fiatalokat, Keller Iván, Shimba és Varga is szóhoz jutott. Remek játékkal, esélyeshez méltóan, 91-68-as győzelemmel jutott a fináléba az Alba Fehérvár, a meccs legjobbjának Farrt választották. A kék-fehérek szombaton, 20 órakor a tavalyi bajnok Szolnokkal csapnak össze az aranyért az Audi Arénában. Nem akármilyen derbi lesz.

Alba Fehérvár - Egis Körmend 91-68 (25-22, 14-12, 26-19, 26-15)

Győr, 1000 néző, V.: Földházi, Frányó, Söjtöry

Alba: TAYLOR 13/6, Edwards 12/12, Shepard 4, LÓRÁNT 16/3, Keller Á. 10. Csere: BURGESS 12/3, FARR 12, Markovics 7/3, Tóth P. 3/3, Nshimba, Keller I., Varga M. 2. Vezetőedző: Dzunic Branislav.

Körmend: PETTY 22/12, Smith 12/3, Ferencz 9/9, Allen 13/6, CSORVÁSI 7. Csere: Gibbs 3/3, Németh Á. 2, Doktor.Vezetőedző: Gasper Potocnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!