Sport

2017.04.12. 16:00

Töretlen a testépítés népszerűsége Magyarországon - beszélgetés Mázás Marcellal

Székesfehérvár - Aligha találunk olyan sportot, amely jobban megosztja az embereket, mint a testépítés - kezdésnek ott van például, hogy vannak, akik szerint nem is tekinthető sportnak.

Dévai Nándor Csaba

De mégis, mi lehet a titka ennek a különös, Arnold Schwarzenegger révén világhírűvé váló sportnak, és miért lehet több tízmilliós tábora globális szinten? Erre a kérdésre kerestük a választ Mázás Marcell segítségével, aki négy évvel ezelőtt vált a sportág szerelmesévé.

- Hatodikos koromban ismerkedtem meg a sportággal, és én csakis azért kezdtem el, hogy jól érezzem magam. Heti három alkalommal jártam a terembe, nulla fejlődéssel, mert nem figyeltem a táplálkozásra, pihenésre, igazából semmire. 2013-ban, tízedikes koromban kezdtem komolyabban foglalkozni a dologgal, és akkor néztük a társaimmal, hogy mitől olyan nagyok azok az emberek, hiszen mi is ugyanúgy edzünk, meghalunk a teremben, és semmi eredménye. Sok múlik a genetikán is, de hogyha az ember rendszeresen és helyesen táplálkozik, majd rendszeresen lejár a terembe, ahol helyesen végrehajtja a gyakorlatokat, az elején hatalmasat lehet fejlődni.

Mázás Marcell szerint a testépítő versenyek 5 százaléka natural
Fotó: a versenyző felvétele

- A testedzéssel kapcsolatban gyakran mondják, hogy segíti az ember személyiségfejlődését is.

- A 2013-as megindulásom adott egy alapot, ami nemcsak a fizikai, hanem a mentális fejlődésemet is elősegítette - bár nem feltétlenül a tanulmányok terén. A jobb fizikum hozzásegít a nagyobb önbizalom kialakításához, na meg a teremben szocializálódsz, megszólítasz másokat, kapcsolatokat teremtesz. Ez pedig szerintem az egyik legfontosabb dolog az életben. Az edzőterem alapjában arról szól, hogy súlyokat felemelsz, vagy valahogy megmozdítasz. Én viszont a kondinak köszönhetően Fehérváron, Budapesten, Veszprémben, Móron és még számos helyen leltem barátokra, akik között a személyiségem is fejlődött.

- Sokan vannak, akik heti öt-hat alkalommal járnak edzeni, és már versenyszerűen űzik. Hogyan zajlik egy versenyre való felkészülés?

- Egy megmérettetés előtt 12-16 hétig arra koncentrálsz, hogy neked egy adott napra, egy adott hétvégére csúcsformát kell időzítened. Itt már mindenkinek van egy nagyon jó alap fizikuma, 2-3 évnyi aktív edzéssel a háta mögött, tudja, hogy mit kell csinálnia. De mindig támogatással kell készülni, hogy legyen, aki rád szól, hogy ne idd meg azt a pohár vizet, vagy ne edd meg azt a pufi rizst, mert most ürítjük a szénhidrátot. A szénhidrát megvonásától labilisabb lesz az ember, ennél, de tudod, hogy nem szabad, amitől nő a stresszfaktor. A verseny közeledtével egyre több kardiózást kell végezni, hogy lemenjen a testzsír, csökkented a szénhidrátot, miközben a fehérjeszint magasan marad.

- Tekintve, hogy egy jó eredmény eléréséhez fontos tápanyagokat kell olykor megvonni a szervezettől, mennyire káros, ha valaki túlzásba viszi a testépítést?

- Az attól függ. Vannak natural és doppingszűrés nélküli versenyek, bár az utóbbi adja a versenyek körülbelül 95 százalékát. A legnagyobb veszélyfaktor az utolsó hét, mert már amatőr szinten is sokan úgy hiszik, hogy a több jobb - ami nem így van. A szteroidoknak kimondottan nincs kártékony hatásuk, de ha valaki a milligrammokban mért dózisoknak a többszörösét viszi be a szervezetbe, akkor csak a mellékhatások fognak kiütközni.

A másik rizikófaktor a vízmegvonás, amit szintén gyógyszerekkel, vízhajtókkal erősítenek fel, hiszen nemcsak a gyomorból, hanem szó szerint a bőr alól is kipréselik a vizet. Ez már egyáltalán nem nevezhető egészségesnek, de egyrészt ezzel mindenki - aki ilyen szinten belevág - tisztában van, másrészt gondoljunk bele abba, hogy melyik sportágban szól az élsport az egészségről? - tette fel a kérdést Mázás Marcell.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!