Sport

2017.07.13. 18:17

A Videoton FC gond nélkül szerzett megnyugtató előnyt Tallinban

TALLIN A labdarúgó Európa Liga 2. selejtező körének első mérkőzésén magabiztos, de nem öldöklő játékkal verte a Videoton FC a Nömme JK Kalju alakulatát.

Ferencz Balázs

„Nagyjából egy hónapja dolgozunk együtt, szuper futballt senki se várjon tőlünk. Ha tizenöt mérkőzést nyernénk meg egymás után, akkor is lenne miben fejlődnünk, tökéletes csapat ugyanis nem létezik." - szögezte le Marko Nikolics, a Videoton vezetőedzője a Nömme JK Kalju elleni Európa Liga-selejzetőmérkőzés előtt. A fehérváriak szerb trénere a kifogásokat kereste már a találkozó előtt, hiszen a videofelvételek alapján védekező észtekre számítottak a piros-kékek.

15 fok, szakadó eső, a lelátón pedig családias hangulat fogadta a csapatokat, s az első helyzet az észt bajnokság harmadik helyén álló Kalju játékosai előtt adódott. Szidorenkov indította Kirss-t, aki megindult, lendületből az ötös sarkáig menetelt, ahol a rövidre tartó lövését védte Kovácsik Ádám. A Videoton már a meccs elején magához z ragadta a kezdeményezést, s egy impozáns támadás végén a 8. percben már második szögletét harcolta ki. Danko Lazovics küldte be a labdát a jobb oldalról egy védő kifejelte, de az csak Pátkai Mátéig jutott, aki 17 méterre a kaputól mellre vette a labdát, majd ballal egyből tüzelt, s kilőtte a bal alsó sarkot, 0-1.

Marko Scsepovics (balra) kétszer is betalált, mindkétszer büntetőből vette be a Kalju kapuját Fotó: vidi.hu

A Videoton visszahúzódott, nem erőltette a támadásokat, területet engedett az észteknek, de a Kalju nem élt ezzel. Eseménytelenül cammogtak a percek Tallinban, majd a 31. percben Capela játékvezető szorult ápolásra. A bíró miközben oldalra nézett összefutott Alidorral, s nagyot esett, akkorát, hogy le is kellett cserélni. A tartalék játékvezető, Luis Miguel Branco Godinho fújta esztán a sípot. Az ápolás miatti ötperces szünet után kicsit felpörgött a játék, előbb Scsepovics és SSuljic játszottak össze, Teles kapus résen volt, majd a félidő vége felé Kovácsiknak kellett rávetődnie a labdára, egy veszélyes beadást követően.

Kiválóan kezdett a Videoton a fordulás után, egy perc sem telt el, s újra beköszönt az észtek kapujába. Nego iramodott meg, Tales pedig elkaszálta, a tizenhatoson belül, tizenegyes! A büntetőt Marko Scsepovics jobbal a bal felső sarokba helyezett, s harmadik EL-meccsén is gólt szerzett a Videoton színeiben, 0-2. Akár tovább növelhette volna előnyét a Vidi, Scsepovics gurított Lazovics elé, aki egy igazítás után 20 méterről csavart, centikkel suhant el a labda a bal kapufa mellett. A 2014-ben bajnoki címet szerző Nömme Kalju elkeseredett harcba indult a szépítő találatért, de a néhány perces észt fölény után aztán újra szervezetten, inkább a védekezésre koncentrálva futballozott a Vidi. Az orosz Valikajev azért tesztelte Kovácsikot, egy szöglet után közelről lőtt kapura. Amíg a hazaiak próbálkoztak, a Videoton hizlalta előnyét. A 73. percben Scsepovics lábát is elkaszálta Teles kapus, a sértett pedig a keresztléc érintésével vágta a labdát a hálóba a 11-esből, 0-3. A mérkőzés második félideje sokkal mozgalmasabb volt, a Kalju többször is veszélyeztetett a vége felé haladva, de a Nikolics-csapat őrizte tekintélyes előnyét. A július 20-i, felcsúti visszavágó már csupán formalitás lesz.

JEGYZŐKÖNYV

Nömme JK Kalju-Videoton FC 0-3 (0-1)

Tallin, Kadriorg Stadion, 1500 néző. Vezette: Joao Capela (Luis Miguel Branco Godinho, 35.) (portugálok)

Nömme Kalju: Teles - Mööl,Tjapkin, Uggé, Sidorenkov - Mbu Alidor, Dmitrijev - Subbotin, Valikajev, Kirss (Carlos Santos, 68.) - Liliu (Neemelo, 60.). Vezetőedző: Szergej Francev.

Videoton FC: Kovácsik - Szolnoki, Vinícius, Juhász, Stopira - Nego, Hadzic, Pátkai, Suljic (Maric, 82.) - Lazovics (Barczi, 78.) , Scsepovics (Géresi, 95.).

Vezetőedző: Marko Nikolics.

Gól: Pátkai (8.), Scsepovics (46., 74. - mindkettő 11-esből)

Sárga lap: Teles (73.) illetve Pátkai (79.), Hadzic (87.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!