Sport

2017.03.25. 20:35

Abban élhet, ami élteti - Fekti István saját családja hogyan viseli a családfő állandó távollétét?

Fekti István gyerekként jégkorongozott. A család inspirálta erre?

Silye Sándor

- Nem mondhatni, hiszen senki nem sportolt nálunk. Véletlen folytán kerültem a jégpályára, egészen pontosan orvosi javaslatra. Beteges gyerek voltam, újszülöttkori asztmával küszködtem, az orvos mondta, hogy a jég fölött annyira tiszta a levegő, hogy ez segíthet rajtam. Itt ragadtam, 1984-től, 8 éves koromtól voltam igazolt sportolója a fehérvári jégkorongcsapatnak. Az általános iskola végére, a középiskola elejére rajzolódott ki, hogy az 1975-ös korosztály - Palkovics, Ocskay és a többiek - jó csapat lesz, ekkor kezdtünk eredményeket elérni Ocskay Gábor édesapjának az irányítása alatt. Ütőképesek voltunk, a válogatottban is együtt játszottunk. A dunaújvárosiakkal nagy csatákat vívtunk, utánpótlás szinten ők voltak a jobbak, de ebben a korban minden sikert elértem, amit el lehet érni. Voltunk serdülő bajnokok és a válogatottal is erős csapatot alkottunk.

De aztán eljött a volánosok ideje is, de már Isti nélkül...

- Tizennyolc évesen kezdtem tanulni a Testnevelési Főiskola tanár szakán a fővárosban. Egy évet még hokiztam, a Fradival bajnokok lettünk. Utána nem tudtam összeegyeztetni a tanulást és a hokit úgy, ahogy szerettem volna, így a tanulás mellett döntöttem.

Fekti István igazgató, alelnök

A főiskola után adott volt a kérdés: jégkorongozik, tanít vagy valami mást csinál?

- Jégkorongozni nem akartam, hiszen 3 év kimaradt, és ez nagy hátrányt jelentett. A főiskola évei alatt edző lettem a Ferencváros utánpótláscsapatánál, a diploma megszerzését követően hívtak a Volán utánpótlásához, érdekelt a kihívás, így hát nagy örömmel jöttem haza.

Utánpótlásedzőből az akadémia igazgatója lett. Az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia munkája, eredményei példát adhatnak valamennyi sportág valamennyi akadémiájának...

- Az volt a szerencsém, hogy korán elkezdtem az edzői pályát, és amikorra az akadémia körvonalazódott, már 15 éves tapasztalatom volt, kellő rálátással az ifjabb korosztályoknál végzendő tevékenységre. A sikerekhez természetesen kellett a kollégák, a gyerekek kiváló munkája, a szülők segítsége is.

Fekti István a napokban újabb lépcsőfokra lépett: az első önálló fehérvári jégkorongklub szakmai alelnöke lett. Dupla feladat vár rá?

- Az elmúlt években Ocskay Gábor Palkovics Krisztiánt, Gál Pétert és engem bevont minden tárgyalásba, így zökkenőmentes lesz a folyamatosság. Az akadémiát átstrukturáltuk, a felnőtteknél is lesznek változások, izgalmas időszak következik, amit hitem szerint eredményes évek követnek majd.

A családdal kezdtük, zárjuk azzal: Fekti István saját családja hogyan viseli a családfő állandó távollétét?

- Megszokták, így "kaptuk" egymást... Örülnek a sikereknek, tudják, milyen sokat tettem ezért. A kevés szabadidőmet igyekszem minél hasznosabban velük tölteni. Köszönet nekik és azoknak, akik segítettek, hogy abban élhetek, ami éltet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!