Sport

2015.02.28. 14:50

Aki hosszú távon gyalogolt és fut ma is

Székesfehérvár - A Hogy volt? Hogy van? sorozatunk mai vendége majd 20 éve nyert érmeket a székesfehérvári atléták számára. Ilyés Ildikó ma Békéscsabán él.

Silye Sándor

Ilyés Ildikó 1995-ben az ARAK csapatának 20 kilométeres gyaloglásban magyar bajnoki aranyérmet szerzett, volt két ezüstje (1998, 2001 - 10 kilométer), 3 bronz (1996, 1997 - 10 km, 2002 - 20 km), és fedett pályás bronzérme (1995, 10 km gyaloglás).

Mivel amikor hívtam, éppen úton volt Békéscsaba felé, így nyílvánvaló volt a kérdés: miért megy Békéscsabára, vagy éppen az, hogy miképp került Székesfehérvárra?

- Békéscsabai születésű vagyok. Hirt Karcsit gyerekkorom óta ismerem, akkor még futottam, csak később kezdtem gyalogolni. Csabáról Budapestre kerültem, hét hónap Honvéd tagság után jöttem az ARAK-hoz - mondta.

Ildikó fut, kerékpározik, a kutyái sétáltatják , mindig mozoghat (Fotó: Rácz Sándor)

Egy pillanatra megleptem a kérdéssel, hogy miképp viszonyul Móricz Zsigmondhoz? De aztán vette a lapot...

- Gyalogolni nem csak az író miatt jó, bár megnéztem volna őt gyaloglás közben... Szerencsém volt, hiszen a mi időnkben lett versenyszámmá a női gyaloglás. Sokan furcsállják a technikánkat, én is az első versenyemre futóként mentem az akkori Csehszlovákiába. Gyalogló edző kísért minket, biztatott, ha már itt vagyok, ne csak fussak, próbáljam ki a 3 kilométeres gyalogló távot. A start előtt akkor mozogtam a melegítés alatt gyalogló módon, amikor nem néztek oda... Bronzérmes lettem, ez pedig kellő ösztönzést adott számomra a folytatást illetően. Hogy mi könnyebb, 10 kilométert futni, vagy gyalogolni? Egyik sem könnyű, ma már jobb szeretek öregként futni, ugyanis a gyaloglás túlzottan kötött mozgással jár. Ráadásul szubjektív is a bíráskodást tekintve, hiszen amikor Sipka Ágival voltam Stuttgartban az Eb-n, kiállítottak. Mit mondjak, nem esett jól. Nem voltam egészséges, azt gondoltam, már hamarabb kivesznek, de csak 9600 méternél tették ezt meg, így aztán persze, hogy igazságtalannak éreztem. Sok Világ Kupa versenyen vettem részt, csapatban voltunk 4. és 5. helyezettek, ami nagy szó volt. Barcelonában az olimpián is indultam, 14. lettem, és ez nem rossz.

Ildikónak sérülés miatt abba kellett hagynia a verseny-sportot, aztán...

- Könnyű volt civillé lennem, hazajöttem Békéscsabára, a ferjemmel sportboltot működtetünk. Ma is futok, most éppen Londonból jöttem haza a félmaratoni versenyről. Életfogytig tartó szerelem számomra a futás, ha nem futok hetente többször, nem tudok sem egy jót enni, sem inni, lételemem a mozgás. Itthon nem járok autóval, biciklivel megyek mindenhova. Van 4 kutyám, ők napi 3 órát sétáltatnak , mozoghatok hát eleget. De ez így jó...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!