Sport

2016.02.04. 19:01

Amerikai álom Fehérváron - A MÁV-pályán szabványos méretű, 120 yardos futballpálya épül

Székesfehérvár – Csütörtökön délelőtt helyszínbejárás keretében számoltak be a MÁV-pályán zajló nagyszabású beruházás állásáról, ahol kormányzati támogatással teljesen megújul a Takarodó úti létesítmény.

Szupkai Gábor

Akár találós kérdés is lehetne, hogy mi az, ami a szomszédos országok közül csak Ausztriában van, és Közép-Európában is csak Lengyelországban? A válasz pedig: szabványos méretű amerikai futball pálya. Ám áprilistól ezt most már Magyarország, egészen pontosan Székesfehérvár is elmondhatja majd magáról. Ugyanis a tervek szerint április végén átadásra kerül a MÁV-pályán a Fehérvár Enthroners otthonául szolgáló, valóban 120 yard hosszú játéktér.

– Nem véletlenül vagyunk éppen most itt, hiszen hétvégén rendezik a Superbowlt, az amerikai futball bajnokság döntőjét – kezdte beszédét dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

– Ezt a sportot egyre többen űzik Magyarországon is, és ennek egyik fellegvára itt van Fehérváron. A város közgyűlése pár héttel ezelőtt fogadta el azt az 1,3 milliárdos sportfejlesztési koncepciót, melynek megvalósítására 900 millió forint állami támogatást kaptunk. Ennek keretében újulhat meg a MÁV-pálya is, amelyet két esztendővel ezelőtt kaptunk meg ingyenesen a magyar államtól. Az első nagyobb ütem április végén zárul. A végleges stadionban villanyvilágítás, mintegy ezer ülőhely, és négy-ötezer állóhely lesz. Az említett ülőhelyeket a Sóstói Stadionból hasznosítják újra, de a lelátó betonalapja is a Videoton otthonából kerül át a MÁV-pályára. A helyszín tehát készül, dr. Bóka Viktor, Székesfehérvár jegyzője pedig a tervekről és a város amerikai futball csapatáról is beszélt.

– A magyar válogatott augusztusban már itt edzőtáborozik, és a tervek szerint a szeptemberi magyar-lengyel válogatott mérkőzésnek is mi adnánk otthont. Ám előtte még április második felében szeretnénk egy ünnepség keretében átadni a pályát, ahová az amerikai nagykövetet is meghívtuk. Nagy álmunk válna valóra ha sikerülne több mint ezer nézőt kicsalogatnunk, ami nem egy irreális elvárás, de egy Divízió II-es amerikai futball mérkőzés esetében elképesztően magas szám. A Fehérvár Enthroners hazai találkozóin eddig is 500 fős nézősereg tekintette meg az összecsapásokat, annak ellenére, hogy Iszkaszentgyörgy vagy Kincsesbánya volt a helyszín. A hosszabb távú elképzelések közt szerepel, hogy a HFL (Hungarian Football League) döntőjét is elhozzuk ide. Az Enthroners jelenleg a Divizió II-ben szerepel, ám az idei szezonban elvárás a feljebb lépés, majd két-három év elteltével pedig célunk a legmagasabb osztályban bizonyítani, és ha a HFL-ben döntőbe jutnánk, nem kérdés hol rendeznék azt a mérkőzést – zárta a beszélgetést dr. Bóka Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!