Sport

2016.08.28. 20:55

Amibe érdemes belevágni - Kedvcsinálónak sem volt utolsó az olimpiai érmek közvetítése Rióból

Székesfehérvár - A székesfehérvári vívósport számára is sokat jelenthetnek az olimpián elért sikerek, hiszen nagyobb tömegekhez juthat el, többen kaphatnak kedvet hozzá.

Dévai Nándor Csaba

Négyévente, az olimpia alkalmából reflektorfénybe kerülnek olyan sportágak is, amelyekről általában kevesebb szó esik akár a médiában, akár hétköznapi beszélgetések alkalmából. Az elért gyönyörű eredményeknek köszönhetően (2 arany, 1 ezüst, 1 bronz) sokáig a vívás, a magyar vívósport volt a közbeszéd tárgya, de mennyiben segíti elő ez a felhajtás azt, hogy a fiatalabb korosztályok tagjai kedvet kapjanak e nemes és nagy múltú sportág kipróbálásához? Kijelenthető, hogy nagyban. Mórocz György, a Székesfehérvári Vívó és Szabadidő Sport Egyesület elnöke már nagy tapasztalattal rendelkezik arról, hogy milyen hatása van egy jó olimpiai szereplésnek.

- 2012 őszén, azt követően, hogy Szilágyi Áron Londonban aranyérmet nyert, a szokásos 8-10-ről az újonnan jelentkezők száma hirtelen 44-re ugrott, mondhatni csak és kizárólag a televízióban látott sikereknek köszönhetően. Ez az ugrás természetesen roppant előnyös az utánpótlás-nevelés számára, hiszen az átlagosan alacsonynak mondható merítési lehetőség, ha csak rövid ideig is, de nagyobb méreteket tud ölteni. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek mellett a mindig nehezebben elérhető felnőtt korosztály körében is így talán többen kedvet kapnak a víváshoz.

Szilágyi Áron (jobbra) Rio de Janeiróban megvédte címét, s élete második olimpiai aranyérmét nyerte a kardozók között Fotó: MTI

Akik végül úgy döntenek, hogy lemennek a vívóterembe, meglesni, hogy milyen is ez a vívás, egyre javuló körülményekkel, és profi edzői stábbal fognak találkozni.

- Székesfehérváron az Alba Volán SC által biztosított vívóteremben készülhetnek az SZVSZSE növendékei, ahol minden feltétel adott ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű gyakorlás mellett szép eredményeket érhessenek el vívóink. Fontos szempont viszont, hogy mi az utánpótlás-nevelést tűztük ki célként, 7-18 éves kor között eddzük, versenyeztetjük a hozzánk járó fiatalokat. Tekintve, hogy sokan igen fiatalon, akár 10 éves kor alatt kerülnek hozzánk, mi csak párbajtőrt oktatunk, hiszen ez a gyerekek számára legérthetőbb, legegyszerűbb fegyvernem. Két edző foglalkozik a gyerekekkel, így hetente három edzést tudunk biztosítani, ezek 2-3 órásak szoktak lenni. Egy oldalas sport révén mindent megteszünk azért, hogy a fejlődésben lévő csontozat, a gerincoszlop ne sérüljön, ne változzon maradandóan. Erre ma már természetesen rengeteg gyakorlat van, amelyeket edzésen végeztetünk a gyerekekkel, valamint szoktuk javasolni az úszást, amely nemcsak segít megtartani a helyes testtartást, hanem a víváshoz elengedhetetlen állóképességet is fejleszti. Hiszen a vívás mind fizikálisan, mind szellemileg igénybe veszi az embert, minden téren folyamatosan a maximumot kell nyújtani az összes mérkőzésen, ha valaki bajnok szeretne lenni. Az első, bemutatkozó edzés például mindig csak félórás, aminek a rövidségén sokszor meglepődnek. Azonban amikor két nappal később visszatérnek a fiatalok életük második vívóedzésükre és azt mondják: mester, még most is izomlázat érzek a lábamban olyan helyeken, ahol eddig nem is tudtam, hogy van izom; nos, akkor értik meg, hogy mennyi munka, milyen hosszú út vezet egy olimpiai, de még egy országos bajnoki címig is.

Erre az útra pedig a jövőben még könnyebben rátérhetnek majd a Fejér megyei fiatalok.

- A vívótermi edzéseken túl az iskolák falain belülre is próbáljuk eljuttatni a vívást. A Ciszterci Szent István Gimnáziumban heti két alkalommal szakköri keretek között, míg Csákváron szeptembertől 3. osztálytól kezdve felmenő rendszerben már tanórai keretek között oktatunk vívást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!