Sport

2017.03.27. 20:02

Törött karral állt ki a világbajnok ellen a fináléban a zámolyi karatéka

Székesfehérvár - A Fehérvár Karate Akadémia három éremmel a zsebében tért haza a berlini Európa-bajnokságról.

Szupkai Gábor

Németországban három karatéka is érmet szerzett, egyikőjük ráadásul emberfelettit nyújtva.

Szűcs Ferenc 2009-ben kezdte a karatét, miután a szomszéd fiú elhívta őt Móron, de szerencsére 2014-ben már Zámolyon folytatta sensei Bőke Béla kezei alatt.

- Felnőtt szabályrendszerben indultam a 12-13 éves korosztályban -45 kilogrammos súlycsoportban. Az első fordulóban egy kazah fiúval bunyóztam, őt sikerült fejbe térdelnem. A második meccsemet egy orosszal vívtam, őt bírói döntéssel múltam felül, utána pedig egy lengyelnek a combját sikerült szétrúgni. Az elődöntőben újra egy orosz akadt az utamba, és ezúttal sajnos neki sikerült térddel eltalálni az én fejemet. Agyrázkódást kaptam, kicsit szédelegtem, de az eredményhirdetésre összekaptam magam, elvégre nem minden nap nyerek bronzérmet egy Eb-n - mesélte szerényen Szűcs Ferenc.

Az akadémia másik érmese, Farkas Ágnes a néptánc helyett választotta a karatét. Azt nem tudjuk, mit veszített a néptánc világa, de a karate szakág biztosan gazdagodott.

Farkas Ágnes, Szűcs Ferenc és Dezső Kata, a Fehérvár Karate Akadémia versenyzői keményen megdolgoztak berlini érmeikért Fotó: Molnár Artúr

- Nagy önbizalommal utaztam, miután jól sikerült a diákolimpia. Ifiként a juniorok között indultam, és már a felnőttek között is magyar bajnok Polák Leila ellen győztem a döntőben. Berlinben a 14-15 évesek -50 kilogrammos súlycsoportjában léptem a tatamira, ahol csak a legjobb nyolc között kellett kezdenem. Első meccsemen egy lengyelt frontális fejrúgással, majd a következőn egy oroszt búcsúztattam ugyanígy. A döntőben a fehérorosz világbajnoki második ellen aztán csak hosszabbításban szenvedtem vereséget, így ezüstérmes lettem - mondta Farkas Ágnes.

A csapat harmadik érmét Dezső Kata szerezte, nem akármilyen módon.

- Az első ellenfelem egy nem túl képzett, cserébe roppant agresszív izraeli lány volt, akit fejrúgással győztem le. A következő körben egy orosz lány ellen két frontális fejrúgás kevés volt, így kénytelen voltam kiütni. Ezen a meccsen egy alkalommal összeütöttünk, és éreztem, hogy ez kellemetlen volt. Mint később kiderült, eltört a bal kézközépcsontom, de szóba sem jöhetett, hogy ne álljak ki a döntőben. A karom kicsit feldagadt, fájt is, és nem mellékesen a világbajnok Lozanova várt rám. Mindezek ellenére az első két perc döntetlen lett, majd a hosszabbításban egyszer egy fejrúgásom eltalálta, megtántorodott, a főbíró megítélte a találatot, de a többiek nem. Végül a hosszabbítás után a bolgárt hirdették ki győztesnek - idézte fel a történteket Dezső Kata, aki korábban törött ujjal már megnyert egy Szlovák Bajnokságot. Mint látható, egy törés nem jelent akadályt a zámolyi amazonnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!