Sport

2016.07.26. 14:30

Aranyig robogtak a pónifogatok - Palkovics Dávid a felnőttek, Szajkó Liliána a juniorok között lett bajnok

Kisbér - A múlt hétvégén Kisbéren rendezték a pónifogathajtók országos bajnokságát, ahol két Fejér megyei hajtó is aranyérmet szerzett.

Ferencz Balázs

A kisbéri versenyen több kategóriában is rendeztek magyar bajnokságot. Az iszkaszentgyörgyi Szajkó Liliána a póni egyes viadalt nyerte a juniorok között.

- Négyen indultuk a kategóriában, erős ellenfelekkel szemben kellett helyt állni. A maratonhajtás pályája nehéz, az akadályhajtásé rendkívül technikás volt - vélekedett a fiatal hajtó. - A díjhajtásban harmadik lettem, a maratonhajtást nyertem, s így összetettben is az élre álltam. Az akadályhajtásban elég volt a második hely is, hogy ne veszítsem el a bajnoki címet.

Palkovics Dávid a felnőttek között szerzett bajnoki címet. Fotó: Az egyesület felvétele

A póni négyesek felnőtt országos bajnokságát nyerő Palkovics Dávid nagyon elégedett volt a Jámbor Vilmos rendezte versennyel.

- A verseny rendezője, Jámbor Vilmos és a fogathajtó világbajnok, Bozsik József is az ellenfelem volt a kategóriában. Bozsik az egyik tanítványa pónifogatának bakjára ült, átruccant a pónik közé, először hajtott ilyen egységet. Örülök, hogy egy igazi világbajnokot sikerült legyőznöm. A négyesek bajnoki versenyében mindhárom számot nyertem, a díj-, maraton- és akadályhajtásban is sikerült az élen végeznem. Ifiben is indultam póni egyes fogattal, ahol második lettem, de az csak egy kvalifikációs verseny volt - értékelt az egyes és kettes fogatokkal korábban már nemzetközi sikereket is elérő csóri hajtó. - A legnagyobb nehézséget az jelenti a négyeseknél, hogy az elől haladó lovaknak nem adhatok mást a hang- és szársegítségen kívül - engedett betekintést a fogathajtás rejtelmeibe az egyetlen magyar hajtó, aki egyesben, kettesben és négyesben is bajnoki címet tudott szerezni a pónikkal.

Szajkó Liliána a juniorbajnok. Fotó: hungaryfoto

Palkovics Dávid egy kéthetes kisbéri edzőtábor után az augusztusi mezőhegyesi viadalon ül bakra, majd az Európa-bajnokságon terelgeti lovait szeptember 20-24 között a németországi Schildauban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!