Sport

2015.08.08. 18:40

Atlétikai ob - Pars, Márton és Baji magabiztos győzelme

A 120. Atlétikai Magyar Bajnokság szombati versenynapján Budai Boglárka révén egy bronzérmet szerzett az ARAK. A kalapácsvető Pars Krisztián 11. bajnoki címét gyűjtötte be zsinórban.

Ferencz Balázs

Női kalapácsvetés

A nők kalapácsvető száma remek versenyt hozott. A nagy esélyes Orbán Éva (VEDAC) az utolsó sorozatban produkálta az aranyérmet érő dobást. 69,67 méteres kísérletével újra bajnoki címet szerzett, Gyurátz Réka (Dobó SE) 67,77 méterre hajította kalapácsát, ez ezüstérmet jelentett számára, a harmadik Bácskai Zsófia lett.

Női 400 méter

Az Alba Regia Atlétikai Klub Utánpótlás Akadémia ifjú tehetsége, Budai Boglárka nagy hajrával, 57,21 mp-es idejével bronzérmet szerzett a nők 400 méteres síkfutásában. Bogi Sajtos Annával, és Szél Gyöngyivel viaskodott nagyot, négy századdal futott jobb időt az őt követő riválisánál. A bajnoki címet a szám korábbi kétszeres bajnoka, Kéri Bianka (VEDAC) hódította el, miután jócskán maga mögött hagyta a mezőnyt. Az ezüstérem Nádházy Evelin nyakába került.

Budai Boglárka nagy hajrával bronzérmet szerzett a nők 400 méteres síkfutásában. A bajnoki címet a szám korábbi kétszeres bajnoka, Kéri Bianka (VEDAC) hódította el, miután jócskán maga mögött hagyta a mezőnyt. Az ezüstérem Nádházy Evelin nyakába került.

- Nagyon jó érzés érmesnek lenni a felnőttek között, nem gondoltam rá, hogy felálhatok a dobogóra, nagyon örülök. Kicsit gyorsabban kezdtem mint kellett volna, éppen ezért nem tudtam annyira hajrázni, mint egy nappal korábban az előfutamban. Úgy érzem, így is jól jöttem a végén, és most is kellett azért hajráznom. A kanyar végén éreztem, hogy meglehet az érem, de az utolsó pár méteren szoros volt a verseny, még a célban sem tudtam eldönteni, hogy én vagyok-e a harmadik. Ez volt eddig a legjobb évem, remélem, hogy hasonló szezonjaim lesznek a jövőben is.

Férfi 400 méter

A férfiak 400 méteres síkfutásán is nagy csatát vívtak az atléták. A gödöllői Kovács Zoltán remekül kezdett, de szorosan tapadt rá a címvédő Móricz Bálint. Kovácsot a célegyenesben nem lehetett megverni, a 2009-ben is aranynak örülő futó 47,45 mp-es idővel nyert. Kovács Zoltánt Móricz Bálint (Haladás) és Lukács Máté (Favorit AC) követte.

Női 100 gát

A nők 100 méteres gátfutása nem hozott különösebb meglepetést, Krizsán Xénia (BHSE) 13,70-nel örülhetett bajnoki címének, Kozák Luca (DSC-SI), és Répási Petra (Gödöllői EAC) előtt.

Férfi 110 gát

A férfiak 110 méteres gátfutásának nagy látványossága volt a múlt héten Linzben olimpiai szintet teljesítő Baji Balázs versenyzése volt. Már az előfutamban is jó időt futó békéscsabai atléta a döntőben 13,51-et futott -1,5-ös ellenszélben, ami remek eredmény. Az ezüstérem Szűcs Valdónak (Zalaszám-ZAC) jutott, Propszt Norbert (BHSE) bronzérmes lett.

- Jó lett volna gyakorolni a gyors futásokat, de a szembeszél most ezt nem tette lehetővé. De egyébként mindig jó versenyezni, akármilyen szél fúj. – mondta a bajnoki címvédő Baji Balázs, aki a hagyományoknak megfelelően idén Fehérváron edzőtáborozik a világbajnokság előtt.

Férfi távolugrás

Az FTC versenyzője, Galambos Tibor nyerte a férfiak távolugrását. Galambos 757 centis ugrás volt elég a bajnoki aranyhoz. A címvédő, Virovecz István (FTC) második lett, a dobogó harmadik fokára Fajoyomi Viktor (KARC) állhatott fel.

Női rúdugrás

Juhász Fanni örömugrások sorával próbálkozhatott, hiszen a női rúdugrás során már 3,80 méteren kiszálltak a riválisok. A Gödöllői EAC rúdugrója 400 centin zárt, a 415-öt már nem tudta megugrani.

Női gerelyhajítás

A gerelyt a törökszentmiklósi Szilágyi Réka hajította a legmesszebb, 54,92 méterrel nyert, de nem maradt el tőle sokkal Moravcsik Angéla (MTK, 54,47). A címvédő Bogdán Annabella (Békéscsabai AC) most csak a harmadik lett.

Női hármasugrás

Huszár Kittinek nem sikerült meglepetést szereznie a nők hármasugrásában. Az ARAK atlétája utolsó sorozatában repült a legmesszebb, azonban 12 méter 12 centis eredménye kevés volt a dobogóhoz. A bajnok Bajnok Eszter (Favorit) lett 12,92 méterrel, megelőzve Hoffer Krisztinát (TSC-Geotech) és Vild Olívia Franciskát (FTC).

Női Súlylökés

A súlylökőknél a bajnoki címvédő, a fedett pályás Európa-bajnok Márton Anita (Békéscsabai AC) pillekönnyű diadalt aratott, 18,36 méteres eredményével majdnem négy méterrel dobta túl a honi mezőnyt. Az inkább hétpróbában jeleskedő Zsivótzky-Farkas Gyöngyi (BHSE) ezüstéremmel gazdagodott, Váradi Krisztina (Maximos SE) végzett a harmadik helyen.

Férfi Magasugrás

A magasugrás döntője leginkább Bakosi Péter kiváló kísérleteiről szólt. A többszörös bajnok 190-en, 204-en, 212-n, 215-ön is elsőre ugrotta meg a lécet, így simán nyerte a bajnokságot a nyíregyházi versenyző, aki 222 centiméteres eredménnyel zárt. Fayojomi Viktor (KARC) 212-vel ezüstérmes lett, Fayojomi Dávid (KARC) és Horváth Csaba (Ikarus BSE) 204-es ugrása után kapott bronzérmet.

Férfi kalapácsvetés

A tízszeres magyar bajnok Pars Krisztián (Dobó SE) sorozatban tizenegyedszer sem talált legyőzőre, 78,35 méteres hajításával nyert a két veszprémi, Pásztor Bence és Hudi Ákos előtt.

Női 3000 méter akadályfutás

A 3000 méteres akadályfutást a békéscsabai Kácser Zita nyerte (10.38,59 perc), és ezzel érvényesítette a papírformát. Kószás Kriszta (Győr AC), és Somogyi Anett (VEDAC) követték.

Férfi 3000 méter akadályfutás

A férfiaknál Juhász Balázs végzett a 3000 m akadályfutás népes mezőnyének élén, a debreceni futó 8.53,06-os ideje aranyérmet ért. Dani Áron (BEAC) ért célba másodikként, a bronzérem Tulok Mátyásé (UTE) lett.

A 120. Atlétikai Magyar Bajnokság programja vasárnap 14 órakor a férfiak súlylökő selejtezőjével kezdődik, a döntők sora 16 órakor rajtol. Az ARAK sportolói közül a 400 gátas Zsiga Mónika, a hármasugró László Dávid, a rúdugró Skoumal Péter és 200 méteren Szabó Dániel is érdekelt lesz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!