Sport

2016.12.02. 18:59

Az Alba legyőzte a bajnokot - A fehérvári kosarasok hat ponttal legyűrték a szolnokiakat

Székesfehérvár - A bajnok látogatott az ezüstérmeshez, a júniusban második helyen záró Fehérvár fogadta a Szolnokot és verte 85-79-re.

Horog László

A tavalyi szezonban mindössze kétszer nyertek a koronázó városiak, a többi ütközet során az alföldiek bizonyultak jobbnak.  Azóta sok víz lefolyt a Tiszán, a tavalyi aranyérmes kerete jelentősen átalakult, igaz, a fehérváriak sem tétlenkedtek a nyári, átigazolási időszakban. Az idei szezon eddigi összecsapásain az Alba bizonyult acélosabbnak, 7-1-es mérleggel, az élen várta a rangadót, a látogatók 5-2-vel, a 3. pozícióban. Ráadásul két vereségük a nem kalkulált kategóriába tartozott, otthon a ZTE, idegenben a MAFC tréfálta meg őket.

Barnies duplája leperdült a gyűrűről, Shepard közelről beköszönt, aztán felváltva estek a kosarak. A vendégeknél Vojvoda volt elemében, a házigazdáknál Edwards és Shepard ügyeskedett. Utóbbi zsákolásával az 5. percben 13-9-re elléptek a házigazdák, de az öröm nem tartott sokáig, Vojvoda lehetetlen szögből is betalált.  Aztán ő is hibázott kintről, de a másik palánknál is akadtak bizonytalanságok. Őrizte kétpontos előnyét a Fehérvár, majd Tóth Ádám ziccerével egyenlítettek a szolnokiak, sőt, a ráadás büntetővel a vezetést is átvették. Branislav Dzunic cserélt, előbb Keller Ákost Farr váltotta, majd Edwards és Shepard leült, Burgess és Markovic lépett pályára.  Taylor helyett Tóth Péter irányított, de a hazaiak nem tudtak betalálni, igaz, a vendégek sem. Aztán Markovic pontjaival megint az Alba került előnybe (15-14), Farr hármasa pedig nyugtatóan hatott.  Az Olaj szakvezetője, Ivkovic Stojan szövegelését kapott technikai hibát, a fehérvári tréner, Dzunic Branislav is folyamatosan kommentálta a játékvezetők ténykedését. Farr kapott technikai hibát, de ezt a lehetőséggel a Szolnok nem élt, mindhárom büntetőjüket kihagyták. Öt ponttal vezettek Lóránték, aztán Wright és Eilingsfeld közeli kosarával 19-18 zárkózott a Szolnok, az első negyed zárása előtt fél perccel, Dzunic időt kért.

A középső etapot Barnies triplája nyitotta, a túloldalon Shepard középtávolija nem ment be. Tapsra mégis volt oka a hazai publikumnak, Markovic osztott ki egy sapkát, ám a boldogság nem volt hosszú életű, Borisov jóvoltából a vendégek léptek el három ponttal, 22-25. Harcoltak a felek, nem mentek be az Alba távoli dobásai, Markovic és Lóránt kísérlete sem ért célt. Három perc alatt mindössze három pontot szereztek a házigazdák, aztán Taylor labdát csent és eredményes volt. Később Edwards is, fordítottak a koronázó városiak. Lóránt is beköszönt, aztán Pavicevic, hol itt, hol ott volt a szűk előny. Lóránt átverekedte magát a vendégek védelmén, pontjai után, 35-32-nál, a félidő zárása előtt három és fél perccel, Ivkovic időt kért. Bár a büntetőket rosszul dobta, Vojvoda és Eilingsfeld jóvoltából hirtelenjében hat pontot szórt zsinórban a piros-fekete alakulat, 35-38-nál Dzunic időt kért. Edwards labdát szerzett, ziccert dobott, majd betörés után köszönt be, Ivkovic cserélt, Barnies és Wittmann váltotta Eilingsfeldet és Vojvodát. Shepard nagyképűsködött és rontott, majd nem ért vissza az ellentámadásnál védekezni, a vendégek vonultak egypontos előnnyel pihenőre, 39-40.

Fordulás után Barnies az alapvonalról volt eredményes, a későbbiekben is a vendégek domináltak, Vojvoda hármasával hat ponttal megugrottak, 42-48. Taylor és Edwards jóvoltából zárkózott a Fehérvár, Burgess és Edwards leült, Markovic és Shepard érkezett, ám pontokat Lóránt dobott, újra vezetett a Fehérvár, 49-48. Eilingsfeld szedett lepattanót és fejezte be sikerrel az akciót, Dzunic gyakran cserélt, igyekezett frissíteni. Pavlicevic és Barnies hármasa a gyűrűben landolt (52-58), közelebb lopózott a házigazda, két pontra feljött, Ivkovic is cserékben látta a megoldást. Edwards vezetést szerzett, erre Tóth Ádám azonnal válaszolt. Edwards zsákolt, a harmadik negyedet Vojvoda sikeres büntetői zárták, 61-62. Edwards nem hibázott kintről, Farr bentről (65-62), tartotta előnyét az Alba, aztán Barnies két, lehetetlen helyzetből elengedett hármasa célba ért, 70-71-nél Dzunic időt kért. Edwards és Markovic pontos volt, öt ponttal vezetett a vendéglátó, peregtek a percek, higgadtabb volt a Fehérvár. Talyor pontjaival 85-76-ra alakult az eredmény, a dudaszó előtt egy perccel Ivkovic időt kért. A vendégek még gyűjtöttek három pontot, nagy küzdelemben, megérdemelten nyert a Fehérvár, amely megerősítette vezető helyét a tabellán.

Fotó: Simon Erika

Alba Fehérvár-Szolnoki Olaj KK 85-79 (19-18, 20-22, 22-22, 24-17)

Alba Regia csarnok, 2200 néző, játékvezető: Kapitány G., Győrffy P., Söjtöry T. (Hartyáni Zs.)

Alba Fehérvár: Taylor 16/6, Edwards 21/6, Shepard 11, Lóránt 8/3, Keller 1. Csere: Filipovics, Farr 13/3, Burgess 4, Markovic 7, Tóth P. Edző: Dzunic Branislav

Szolnok: Kinney 2, Vojvoda 20/9, Barnies 19/12, Eilingsfeld 10, Wright 4. Csere: Tóth Á. 9, Wittmann, Borisov 7/3, Pavlicevic 6/6. Edző: Stojan Ivkovic

Kipontozódott: Keller, illetve Kinney.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!