Sport

2015.04.27. 16:29

Az ARAK fedettpályás 26 érméről, a szabadtéri lehetőségeiről

Székesfehérvár - Az ARAK atlétái eredményes fedettpályás szezonon vannak túl, és reményteljes szabadtéri kezdet előtt állnak. Milyen évük lesz?

Silye Sándor

Tizenegy arany, 6 ezüst és 9 bronzérmet szereztek a különböző korosztályos bajnokságokon a fedett pályán az ARAK versenyzői.

– Elégedettek vagyunk az éremtermésünkkel. Valamennyi korosztályban – az újonctól a felnőttig – volt dobogós versenyzőnk, 11 bajnokkal. A sikernek alapja az, hogy van normális fedett létesítményünk, ahol jó feltételek között készülhettünk – mondta Hirt Károly elnök.

– A jelenben a jövő, mert a 4x100 méteres felnőtt váltót lányokkal nyerték...

– Ezek az ifjak rendkívüli talentummal bírnak. Ebben a négyesben van legalább két olyan versenyző, aki a korosztályos versenyeken szép eredményeket érhet el, és majdan olimpikon is lehet.

Idén is biztosan a női kalapácsvető elit jön a Gyulai Memorialra. Fotó: Koppán Viktor

– A fedett pálya után kijönnek a szélbe, a viharba – áttételesen. Mi lesz a cél a szabadtéren?

– A jó és sikeres szereplés, azaz mindenki érje el a saját képességeinek megfelelő eredményt. Sohasem abszolút számokban gondolkozunk, ki-ki az előző évinél produkáljon jobb eredményt másodpercben, centiméterben és helyezésben. Sok versenyszámról, versenyzőről van szó a különböző korosztályokban, nehéz lenne precízen kijelenteni, hogy ennyi érmet és ennyit helyezést várunk itthon és a nagyvilágban. Életszerűbb, ha a versenyzőnek az edzője határozza meg az elérendő céljait, és ehhez mérhetjük az eredményt.

– Mekkora felelősséggel jár az új, csodálatos stadion megléte?

– A lehetőséggel jól élünk, a felelősséget átérezzük. A mi ellátásunk mellett jönnek ide edzőtáborozni, lesznek továbbképzések, szabadidős szakosztályunk működik, a legkisebbeknek az Arakocska állandó mozgáslehetőséget biztosít. Az ARAK életében az utcai futóversenyek és az Aktív sorozat is igen fontos tevékenységet jelent. A város sport tényezői lettünk, hiszen az itt táborozók, a világhírességek részvételével megrendezett verseny – a Gyulai Memorial –, az országos bajnokságok mind gazdagabbá teszik Székesfehérvárt.

– A megszokott atléta számok mellett gyarapodtak rúdugrókkal, dobó atlétákkal. Hol a vége?

– Azt gondoljuk, hogy itt, mert csak a gyalogló szakág hiányzik a palettánkról, de azt nem is akarjuk gyakorolni. Az akadémiai létünk lehetővé teszi, elvárja, hogy valamennyi szakágban megteremtsük a feltételét a fejlődés lehetőségének. Ez is felelősség, ami jó, mert az elvárás soha nem negatív gondolat, hiszen figyelnek ránk, és jó megfelelni a reális elvárásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!