Sport

2016.05.23. 15:25

Az egyik legfontosabb viadal

Székesfehérvár - A férfiak váltóversenyével a magyarok is megkezdik szereplésüket az idei öttusa világbajnokságon, Moszkvában.

Ferencz Balázs

Demeter Bence (balra) és Kovács Sarolta az egyéni versenyben, Málits István a váltókban indul

Egy cseppnyi izgalom sem volt érezhető a Volán Fehérvár világbajnokságra készülő öttusázóin az utolsó hazai lovasedzés előtt. Kovács Sarolta a tőle megszokott természetes bájjal mutatta be kedvenc paripáját, Demeter Bence haláli nyugalommal szerszámozta lovát, Málits István pedig tréningre készen morfondírozott négylábúja mellett. A fiatal versenyző gondolatai talán Oroszországban jártak, ahol a társak közül elsőként rajtol a világbajnokságon. A mai férfi váltóban az Alba Öttusa SE pentatlonistájával, Strobl Krisztiánnal küzdenek a minél előkelőbb helyezésért.

- A finomhangolást végeztük az utolsó héten, gyorsítottuk a számokat, s készülünk fejben is. Nagyon szeretném a maximumot kihozni magamból minden számban, s majd meglátjuk, ez mire lesz elég - tekintett a moszkvai feladatok elé Málits István, aki a viadal zárónapján Alekszejev Tamarával a mix-váltóban is indul. - Egy junior vb-n versenyeztünk együtt Dzronkow-ban Strobl Krisztiánnal, akkor a lovaglást elrontottuk, a negyedikek lettünk. Bízom a jó versenyben, s talán egy érem is a nyakunkba kerül - bizakodott a volános öttusázó.

- A világkupa döntő után csalódott voltam, de sikerült összekapnom magam - újságolta Demeter Bence, aki továbbra is versenyben van a riói olimpiai kvótáért. - Fizikálisan és a technikai számokban is jó teljesítményt hozok az edzéseken. Túltettem magam a vk-kudarcon. Bizonyítanom kell a világbajnokságon, hiszen ez lesz idén az eddigi legfontosabb versenyem. Ha ez jól sikerül, akkor pályázhatok az olimpiára. A lövészetem problémás volt, de kijavítottam a hibáimat. Mentálisan is sokat készültem a vb-re. A selejtező is nagy erőpróba lesz, több mint 100 induló lesz Moszkvában, de úgy érzem, tudom venni majd az akadályokat.

Bence tehát tisztában van azzal, hogy az olimpia szempontjából fontos mérföldkő a vb. Kérdés, a szövetségi kapitány, Pálvölgyi Miklós döntésében mekkora jelentőséggel bír majd, hogy Demeter idén rendre megelőzi a már kvótával rendelkező Kasza Róbertet?

- Nincs konkrét válogatási elv, a szövetségi kapitány egyedül dönt. Kasza Robi tavaly sokkal jobban versenyzett, mint én, idén azonban én voltam eddig a jobb. De a vb lesz az a verseny, ami alapján dönteni tud Pálvölgyi Miklós. Ezért nincs más választásom, most újra meg kell vernem. Ha az első tízben végeznék, akkor egy jó versenyt tudhatok majd magam mögött.

A riói olimpiára készülő Kovács Sarolta a szezon első felében nem szokhatta a 2016-os mezőnyt, Lágyéksérve és műtétje miatt csak két versenyen indult.

- Kíváncsian várom a vb-t, a fedett pályás viadal volt az utolsó verseny, ahol egészségesen tudtam elindulni. Most tudjuk igazán felmérni, hogy mennyire vagyok felkészült fizikálisan és mentálisan. Jól mennek az edzések, s ezt a formát a vb-re is szeretném átmenteni. Az olimpia előtt fontos állomás a vb, ha jól sikerülne, az nagyot lendítene az önbizalmamon - fogalmazott Kovács Sarolta, aki kiemelte, Moszkvában rendkívül erős lesz a mezőny.

- Mindenki elindul a világbajnokságon, aki az olimpián is érdekelt lesz. Számonként szeretném felépíteni a szereplésemet, erre koncentrálok, s ha a végén így az első nyolcban végeznék, akkor nagyon örülnék. A futáson volt a fő hangsúly a felkészülés alatt, remélem, hogy a javulás látható lesz a vb-szereplésen is. Vissza kell ugyan szereznem a versenyrutint, de bizakodva várom a viadalt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!