Sport

2015.12.01. 11:09

Az emlékek megmaradnak

Székesfehérvár – Két és fél éve, újdonsült kupagyőztesként és bajnoki aranyérmesként jelentette be visszavonulását az Alba Fehérvár csapatkapitánya, Bódi Ferenc.

Horog László

„De jól nézel ki, Ferikém...." – jegyezte meg a Vodafone Sportcentrum földszintjén, kapucsínóját szürcsölgető ügyvezető, Halm Rolland, amikor a csarnokba lépő Bódi Ferencet megpillantotta. Az élvonalbeli pályafutását 2013 nyarán befejező, remek sportember utánpótlás edzőként érkezett a Gáz utcába, az MTK fiataljaival, korosztályos bajnokira. Halm és Bódi azonnal a közeli és távoli múlt közös emlékei között kezdett kutakodni, a falakon található régi mezeket, tablókat nézegették.

– Dolgozom az Elit Basket U18-as együttesénél, valamint az MTK Törökbálint korosztályos csapatainál, van munkám bőven. A serdülőtől a felnőttig szinte minden hozzám és kollégámhoz tartozik, a technikai vezető Szarvas Gáborral ténykedünk a szakosztály sikereiért. Akad feladat, de élvezem a munkát.

– Amikor bejelentette, hogy Fehérváron befejezi, két évet lehúzott a második vonalban Jól ment a játék?

Halm Rolland és Bódi Ferenc
Fotó: Horog László

– Nem panaszkodom. Mindkétszer megnyertük az NB I/B Nyugati csoportjának küzdelmeit az MTK-val, az országos összevetésben előbb a 3., majd az 5. helyen végeztünk, ami meg is felelt az erőviszonyoknak. Amikor az Albától elbúcsúztam, a profi karriert lezártam magamban, fel sem merült, hogy másutt, kisebb, élvonalbeli csapatnál még szerepelek. A fehérvári volt karrierem legszebb időszaka. Karcagon születtem, Szolnokon mutatkoztam be az NB I-ben, 18 évesen. Két évet kölcsönben, Tiszaújvárosban játszottam, alacsonyabb osztályban, majd ismét Szolnok következett, aztán Dombóváron 3 év, Fehérváron 2 év, Nyíregyházán 1 év, Dombóváron 2 év, végül Fehérváron 4 esztendő.

– Az utolsó szezonban mindent megnyert, előzőleg többször szerepelt a válogatottban is. Elégedett a karrierjével?

– Nincs hiányérzetem, úgy gondolom, mindent kihoztam a pályafutásomból. Az utolsó idényemben már egyre kevesebbet játszottam, felmértem, mikor kell abbahagynom. A sportolói karrier lezárult, az emlékek megmaradnak. Nem sokszor, összesen nyolcszor ölthettem magamra a címeres mezt, örülök, hogy ennyi is megadatott. Mészáros Lajos volt a szövetségi kapitány, Dzunic Branislav a vezetőedző. Szerettem Dzuniccsal dolgozni, az egyik legjobb szakember, akivel találkoztam. Hosszú pályafutásom alatt sok, jó tréner irányított. Úgy gondolom, voltak kimondottan jó meccseim Bane irányítása alatt, de ugyanez elmondható a jóval korábbi, Farkas Sándor vezette Fehérvárról is, nem csak a hazai bajnokságban, hanem a nemzetközi kupában is vívtunk kimondottan jó meccseket.

– Jelenleg az utánpótlásban ténykedik, valamint másodedzősködik a felnőtteknél. Elképzelhető, hogy majdan bemutatkozik első számú szakvezetőként is?

– Nem elképzelhetetlen, de ez még távoli, addig sok lépcsőfokot meg kell másznom. Azt sem terveztem, hogy a fiataloknál edzősködöm, aztán mégis ez lett a főállásom. Örülök, hogy a profi pályafutásom végeztével levezettem alacsonyabb osztályban, majd leültem a kispadra. Tehát megvolt a tökéletes átmenet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!