Sport

2017.04.04. 18:15

Alba-MÁV-Előre: Az NB I-től a harmadosztályig

A Veszprémi KKFT Felsőörs otthonában elszenvedett vereséget követően már csak a tisztes helytállásra koncentrálhat az 1976-ban még Honvéd Szondi SE néven az élvonalban a dobogó legalsó fokára felálló együttes.

Krebsz András

Múlt hét szombaton megtörtént, ami már egy jó ideje a levegőben lógott: a 2000-es évek eleje óta az NBI/B-ben szereplő Alba-MÁV-Előre SC férfi kézilabdacsapata kiesett második vonalból. A pályán elért eredmény alapján már tavaly is osztályváltásra kényszerültek volna a fehérvári kézisek, ám az egyik feljutó nem vállalta az indulást, így legjobb kiesőként idén is a másodosztály Nyugati csoportjában állhatott rajthoz az elmúlt esztendőben három vezetőedzőt is elfogyasztó gárda. Üröm az örömben, hogy erre csupán július 10-én derült fény, így a szakmai stábnak a játékospiacon minimális merítési lehetősége maradt, ráadásul a klubvezetésnek új trénert is nagyítóval kellett vadásznia a csapat számára. Az igazolások aztán finoman szólva sem váltották meg a világot, a keret ennek ellenére jóval erősebb annál, mint amit jelenleg a tabella mutat: Kurán István legénysége a 21. fordulót követően hét megszerzett ponttal az utolsó helyen kullog.

Igencsak kutyaszorítóban van, három vecsési védő veszi körül Katona Ervin Nikolaszt, az Alba-MÁV-Előre játékosát a hazai meccsen
Fotó: Molnár Artúr

A gondok persze nem most kezdődtek, a fehérvári kézisek elképesztően pocsék őszi szezonja után Halmai Csaba klubelnök a süllyedő hajót elhagyó játékosokról beszélt, miközben a távozók helyére csupán Zsigmond Ádám érkezett a télen. A kialakult helyzetben napfényre kerültek a klubon belüli ellentétek, de számos további jel utal arra, hogy nincs minden rendben a csapat háza táján. Kevés begyakorolt elemet fedezhetünk fel a mérkőzéseken, de az edzések száma és a tréningek látogatottsága is bőven az elvárások alatt található - akad, aki az elmúlt két szezon során 16 kg-ot szedett fel.

A hanyatlás egyesek szerint 2015 őszén, Molnár Csaba akkori tréner menesztésével és a klub játékospolitikájának megváltozásával kezdődött: a két évvel ezelőtt a bentmaradást az utolsó fordulóban kiharcoló csapat között szinte csak fehérvári játékosok szerepeltek, míg mostanra csak Pulai és Gyimesi maradtak hírmondónak.

A fehérvári alakulatnak öt fordulóval a bajnokság vége előtt már behozhatatlan a hátránya a biztos bentmaradó helyeken tanyázókkal szemben, Pulaiék a legjobb kieső pozíciót is csak bravúrgyőzelmek sorával érhetnék el.

Fontos kérdés, ha adminisztrációs úton sem sikerül jogot szerezni az NBI/B-ben való indulásra, a 2017/18-as bajnoki évadra kikkel tölti fel a keretét az egykor szebb napokat is megélt klub, hiszen a játékosok már nyíltan tárgyalhatnak más együttesekkel, és a fehérváriak junior csapata sem tudhat magáénak túl veretes eredménysort az idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!