Sport

2013.01.01. 18:21

Az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsa mint szakosztály-igazgató

Székesfehérvár - A megyeszékhely első olimpiai bajnoka, az öttusázó Vörös Zsuzsanna immár vezetőként, az Alba Volán SC öttusa szakosztály igazgatójaként szolgálja kedvenc sportágát.

Matók János

Az athéni olimpián aranyérmes öttusázó, Vörös Zsuzsanna 2012. novemberében lett az Alba Volán SC öttusa szakosztályának az igazgatója, azóta látja el a feladatot.  
- Számomra nagyon nagy megtiszteltetés, hogy felkértek a feladat ellátására. Reményeim szerint a négy éves megbízatásom alatt sikeres munkát tudunk a klubbal együtt elvégezni - mondta Zsuzsanna.

- Mi a konkrét feladata?

- Azzal kezdem, hogy valamilyen szinten, elsősorban azért szeretnék edző is maradni. Visszatérve a kérdésre, koordinálni kell a különböző szakmai- és technikai munkákat, ezeket figyelnem kell, de persze a feladatköre mindenkinek megmaradt. Talán a kapcsolattartás az, amely most az egyik legfontosabb dolgom.

Az Alba Volán SC öttusa szakosztály-igazgatója, Vörös Zsuzsanna úszásra is oktatja a versenyzőket (Fotó: Nagy Norbert)


- Említette az edzőséget. Az öt szám közül melyik áll önhöz a legközelebb, amelyikben átadná a tapasztalatait?

- Leginkább a lányokkal foglalkoznék, azokkal, akikkel még együtt versenyeztem, s ez mind az öt számra egyformán érvényes. Jelen pillanatban az úszással és a kombinált számokkal foglalkozom kollégámmal, Szloboda Józseffel karöltve. Úgy gondolom, hogy most ebben a két számban tudok a legtöbbet segíteni. A kombinált bevezetése után még versenyeztem, s azért is, hogy majd edzőként tudjam, mit is kell majd csinálni, segíteni a versenyzőknek. Ez még nagyon fiatal szakága az öttusának, hiszen négy éve vezették be. De úgy gondolom, hogy mint győztesen visszavonult versenyző, átadhatom a tapasztalataimat. És ha sikerül, akkor nagyon jó, és eredményes öttusázókat nevelhetünk. 

- Mint szakosztály-igazgató, mik a tervei 2013-ra?

- Elsősorban sikeres, és eredményes munkát szeretnénk folytatni, és még jobban terebélyesíteni az utánpótlás bázisunkat, segíteni a feltörekvő fiataljainkat. 2012-ben két nagyon fiatal öttusázó, Szarka Luca, illetve a fiúknál Fröhlich Tamás lett a klubnál az év utánpótlás versenyzője. Két olyan tehetségről beszélünk, akikre nagy jövő várhat. De szeretném megerősíteni Kovács Sarolta és Demeter Bence további sikeres pályafutását is. Olyan éremmel gazdagítani a palettájukat, amire majd ők is azt mondják, hogy erre aztán nagyon büszkék. 

- Evezzünk most más vizekre. Amikor a sajtótájékoztatón bejelentették kinevezését, az is elhangzott: a városnak az az érdeke, hogy a sportág egy klubban működjön, s ne kettőben, a Volánban és az Alba Öttusa SC-ben, hiszen mindkettőt nem tudják támogatni. Nyíltan ugyan nem, de burkoltan megfogalmazódott az egyesülés. Ez az állapot jelenleg hogy áll?

- Erre a válaszom az, ami akkor is volt: minden sportolni, öttusázni vágyó gyereket várunk vissza az Alba Volánhoz. Mi soha nem küldtünk el senkit, s ehhez továbbra is tartjuk magunkat. Minden olyan gyereket, kisebbet, nagyobbat, akik szeretnék erősíteni a klub presztízsét, és a saját pályafutásukat is stabilabbá szeretnék tenni, várunk.


- Lesz, nem lesz egyesülés? Ön mit mond?

- Nekem az a dolgom az elkövetkezendő években, hogy a kollégáim, az edzők, és az Alba Volán SC érdekeit képviseljem. Az majd a későbbiekben kiderül, hogy milyen érdekeket szolgál majd. 

- Mint példakép tért vissza a klubhoz. Hogy érzi magát?

- Én nem úgy érzem, hogy visszatértem volna, hiszen el sem mentem Fehérvárról, a Volántól. Igaz, voltak olyan tőlem származó hírek, miszerint szeretnék Szegedre költözni, s ez továbbra is érvényes. Ám ennek az időpontja nem elhatározott. A párom szegedi, így szeretnénk ténylegesen együtt élni, hiszen az elmúlt időszakban folyamatos átmenetben voltunk, vagyunk.

Eredményes volt a 2012-es versenyévad

Az Alba Volán SC öttusa szakosztálya decemberben tartotta az  évzáró ünnepségét, ahol a többi között elhangzott:   sikerként könyvelték el a klub által rendezett junior Európa-bajnokságot, ahol Kovács Sarolta aranyérmes lett. Saci a londoni olimpián is szerepelt, amíg Gyenesei Leila és Demeter Bence tartalék volt. Büszkeségük, Fröhlich Tamás ifi A világ- és Európa bajnok lett, amíg a fiatal tehetség Szarka Luca minden versenyét megnyerte.  A fiatalok  jó úton járnak, ezt bizonyítja az elitbajnokság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!