Sport

2017.05.25. 18:25

Az új éra is hullámokat vet - Nem volt egyetértés a MÚSZ közgyűlésén, az új elnök dolgozik tovább

A tagok elfogadták ugyan a 2016-os beszámolókat és a 2017-es terveket, de nem viharoktól mentes a Magyar Úszó Szövetség évi rendes közgyűlése. A részletekről Dániel András, a Delfin SE elnöke beszélt.

Ferencz Balázs

Az új elnök, dr. Bienerth Gusztáv megválasztása után öt hónappal közgyűlést tartott a Magyar Úszó Szövetség. A közgyűlést eredetileg április 21-ére írták ki, végül május 21-ére csúsztatták. A testület találkozója nem volt viharoktól mentes, a hullámok ismét fodrozódtak a MÚSZ víztükrén, törekvéseinek egy részét nem tudta elfogadtatni az elnökség a teljes közgyűléssel.

Dániel András, a Székesfehérvári Delfin SE elnöke szerint hagyni kellene dolgozni dr. Bienerth Gusztávot.

- Az elnök úr tevékenysége és a munkához való hozzáállása jó, de mint kívülről jött ember, rengeteg ponton ütközött a magyar úszósporton belül másképp gondolkozókkal. Ezeket a helyzeteket kezelni kellene - vélekedett Dániel András, aki korábban tíz éven át dolgozott a MÚSZ elnökségében. - Egységes irányt kellene szabni. Három-négy ember volt a közgyűlésen, akik vitték a szót, mint ellenzékiek. Azonban a régi és az új metódus között az a különbség, hogy nagyon sokan szólaltak fel az új elképzelések, az új elnök mellett, mint például dr. Tóth Ákos, a Testnevelési Egyetem úszótanszékének korábbi vezetője, vagy Dr. Verrasztó Zoltán. Nincs olyan helyzet a mai magyar úszósportban, hogy valaki ne tudna dolgozni. Ami visszatérő problémaként vetődött fel több esetben is, hogy az anyagi források nem érkeznek meg időben az egyesületekhez. Visszanéztük, mindig májusban érkeznek azok az elmúlt évi eredményesség alapján járó támogatási pénzek, melyeket a kisebb klubok rendezvényszervezésre tudnak költeni. Azonban ez most azért jelent gondot, mert a vizes vb miatt a versenynaptár korábbra irányozza az egyéb versenyeket, melyekhez szükség lenne az anyagi forrásra.

Dániel András bízik abban, hogy a szövetség új elnöke kitart törekvései mellett
Fotó: Molnár Artúr

Dániel András jónak tartja, hogy az elnök felméri az ország uszodahelyzetét, mert látja, az eredményes munkához vízfelületre van szükség.

- Egy kívülről jött ember jobban értékeli véleményem szerint a minden gyerek tanuljon meg úszni elvét. Az élsport és az úszásoktatás is egyaránt fontos. Ezekhez vízfelület kell. Székesfehérváron is épülne egy 50x25 méteres fedett medence a strand területén. Itt délelőtt keresztben, délután hosszában edzhetnének az úszók, így kétszer, akár háromszor többen is vízfelülethez jutnának,

A legerősebb ellenszelet a mintegy 80 pontból álló Alapszabály módosításának vitorlája kapta, a közgyűlés meghatározó többséggel nem fogadta el a módosítás tervezetét, s az elnökségi tagságra jelölt öt személy közül csak kettőt választott meg. A grémium tagja lett Danks Emese (a Testnevelési Egyetem képviseletében), valamint dr. Rákosfalvy Zoltán, míg az ezúttal be nem töltött három helyre a következő közgyűlésen választanak tagokat.

- Nem tudok rá választ adni, hogy egy Darnyi Tamás például hogyhogy nem kerül be az elnökségbe, vagy éppen Budapest főpolgármester helyettese. Az ülés előtt mindenki bólintott, hogy támogatják a jelölteket, amikor azonban nyomni kellett, a többség nem tette meg - mesélte Dániel András.

A tagszervezeteket tömörítő közgyűlés egy része tehát egyelőre nincs az új elnök pártján. Kérdés, mennyire gyengíti ez dr. Bienerth Gusztáv pozícióját?

- Amikor Székesfehérváron, a bemutatkozó találkozón feltettem a kérdést az elnök úrnak, hogy elég ütésálló-e, azt válaszolta, hogy fogja ő ezt bírni. Úgy érzem, és bízom benne, hogy valóban kitart a törekvései mellett - fogalmazott a fehérvári edző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!