Sport

2017.07.05. 07:42

Bárdosi Balázs aktív pályafutását követően utánpótlásedzőként szolgálja a Videotont

SZÉKESFEHÉRVÁR Gyerekként a piros-kékek korosztályos csapatait végigjáró edző szerint a Videoton utánpótlásbázisa akadémiai szintű, ahol óriási hangsúlyt fektetnek az egyéni képzésre, a szülők helyzetét azonban jobban szabályozná.

Krebsz András

A 36 éves, UEFA „B" licenccel rendelkező tréner a profi hozzáállásra igyekszik nevelni fiatal játékosait.

Az elmúlt szezonban a Videoton U13-as csapata kis túlzással végigverte az országot: a Ferencváros hálóját kilenc, az Újpestét nyolc, a Honvédét hat góllal terhelték meg, míg az Austria Wien gárdáját 4-0-ra, a Dinamo Bucuresti csapatát 8-2-re múlták felül Bárdosi Balázs tanítványai. A klubnál öt éve dolgozó szakember a testnevelői munkáját háttérbe szorítva immáron teljes erőbedobással a vezetőedzői feladataira koncentrál.

Fotó: Molnár Artúr

- Hogyan telnek egy főállású utánpótlásedző napjai?

- A hétköznap délelőttöket általában a családommal töltöm, a kislányom nemsokára lesz kétesztendős. Utána irány az edzőközpont, hétfőn, illetve pénteken értekezlettel indítjuk a napot. A megbeszélés után együtt ebédelünk, majd várjuk a gyerekeket, aztán kezdődnek az edzések. A hétvége jeles nap, a mérkőzésekre a szívem ünneplőbe öltözik.

- Milyen színvonalat képvisel a Videoton utánpótlás-képzése az országban?

- Rengeteg füves és műfüves pályával rendelkezünk, amivel a feltételeink messze lekörözik az NB I-es csapatok helyzetét. A Honvéd, a Vasas, de még a Ferencváros is úgy jön Székesfehérvárra, hogy ámulnak az infrastruktúránkon.

- Milyen elvárásokat támaszt a gyerekekkel szemben?

- Magyarországon eredménycentrikus a közeg, ez a rendszer hibája. Egy ilyen korú játékosnál ne csak az legyen az elvárás, hogy gólt lőjön vagy gólpasszt adjon. Nálam ez csak a nyolcadik szempont, az előtte lévő hét következménye. A legfontosabb a srácok egyéni fejlődése, remek példa erre Berki Marcell és Menyhárt Zsombor. Azért dolgozunk, hogy a fiataljaink majd a Videoton felnőtt csapatában játszhassanak, ők legyenek a következő Géresik, Szolnokik vagy éppen Gyurcsók.

Fotó: Molnár Artúr

- A szülők mennyire partnerek az elképzelések megvalósításában?

- Sokszor hibásan érzékelik a határokat. Azt tartanám észszerűnek, ha nem látogathatnák az edzéseket, hiszen amikor elviszik a gyermeküket iskolába, akkor sem ülnek be velük az órákra. Megbíznak a pedagógusban, ugyanezt várnám el tőlük én is, ugyanakkor a hétvégi mérkőzés látogatását kötelezővé tenném. Ha egy szülő partner az edző munkájában, akkor a gyermeke teljesítményét ez akár ötven százalékkal is megdobhatja - zárta gondolatait a jövőre az U13-as csapatnál edzőként, míg az U14-es korosztálynál Nagy Lajos és Horváth Zoltán mellett pályaedzőként dolgozó szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!