Sport

2014.09.01. 10:15

A László-testvérek az Eb-n bizonyítottak

Székesfehérvár - A koronázó várost ketten képviselték a berlini Eb-n, a szinkronúszók küzdelmei során az Orka SE két versenyzője, László Réka és László Zsófia.

Horog László

A két testvér ezúttal másodszor indult közösen világversenyen, egy éve a Kazanyban rendezett Universiadén szereztek bronzérmet a szabad kombinációs kűrben, szaknyelven a kombiban.

Ezúttal a kombi mellett csapat versenyszámban is bizonyíthattak. Utóbbi erőpróba során kétszer jutottak szóhoz, a technikai, valamint a szabadprogramban. Csapatban a 11., a kombiban pedig a 9. helyen zártak, ami döntős szereplést jelentette. Összesen ötször bizonyíthatták rátermettségüket, a csapatban 8-an, a kombiban pedig 10-en alkotják az együttest.

László Réka 24, Zsófia pedig 21 esztendős. Mindketten egyszerre ismerkedtek meg a szinkronúszással, 14 esztendeje. Azóta az Orka színeiben sportolnak. Réka felnőttként ezúttal harmadszor képviselte a nemzeti színeket, 2012-ben, az eindhoveni Eb-n mutatkozott be, majd következett a tavalyi, egyetemi és főiskolás világjátékok, amelyen már húga is szerephez jutott.

- Nagy öröm, hogy ismét együtt versenyezhettem a testvéremmel. Mindketten nagyon vártuk az Eb-t, amelyre a fél évvel ezelőtt rendezett válogatón szereztünk jogosultságot. Akik akkor bekerültek a válogatott keretbe, nem utazhattak mindannyian Berlinbe, ugyanis különböző okok miatt az utóbbi hónapokban szűkült a keret. Mi szerencsére jól vettük az akadályokat. Heti kilenc edzést vezényelt a felnőtt válogatott edzője, Horváth Erika, akinek irányításával napi nyolc órát töltöttünk a vízben, a budapesti keretedzéseken - mondja Réka, az első fehérvári szinkronúszó, aki felnőttként világversenyen bizonyíthatott.

Húga, Zsófia teszi hozzá, az idei Eb-n számára volt a legnehezebb, hogy míg a tavalyi nyári, kazanyi erőpróbán mindössze egyszer szálltak vízbe a kombiban, ezúttal ötször kellett bizonyítaniuk rátermettségüket. Ráadásul három, különböző koreográfiával készültek. A teljesítményünkkel, elégedett vagyok, de ez sajnos nem mindig tükröződött a pontszámban. Úgy gondolom, jól végrehajtottuk a programokat, ezt tükrözték a családtagok megnyilvánulásai is. Persze, ők nyilván elfogultak. Tévés közvetítés nem lévén, a családtagok apu, anyu, valamint testvérünk, Fruzsina, aki szintén szinkronúszott, ám pár éve szakított a sportággal - interneten követték az eseményeket. Anyu különösen büszke volt ránk.

A lányok elmondták, a németek ezúttal is remekül szervezett eseménnyel jelentkeztek. A precizitásukkal ezúttal sem volt gond, minden az eredeti terveknek megfelelően, másodpercre pontosan következett. A László-testvérek remekül érezték magukat a német fővárosban. Most hosszabb pihenő következik, a tervek szerint szeptemberben kezdik a felkészülést a következő szezonra.

Jövőre, az oroszországi Kazanyban kerül majd sor a világbajnokságra. A helyismerettel nem lesz gond, az Universiadén már belekóstoltak a hangulatba. Ezúttal nem az uszodában kerül sor az eseményre, hanem az atlétikai stadiont átalakítják a vizes sportok küzdelmeire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!