Sport

2014.07.28. 19:40

Félezer versenyző rajtol a hétvégi három napos országos bajnokságon

Székesfehérvár - Hétfőn tartották a hétvégén a megyeszékhelyen, a Bregyó-közi Atlétikai Centrumban megrendezendő 119. országos atlétikai bajnokság sajtótájékoztatóját.

Silye Sándor

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Hirt Károly az ARAK elnöke, Mészáros Attila tanácsnok, Baji Balázs, Kiss Dániel, Zsiga Mónika, László Dávid versenyzők (utóbbi kettő az ARAK atlétája) tájékoztatták a sajtó résztvevőit.

Gyulai Miklós kijelentette: köszönettel tartoznak az ARAK-nak, és nem csupán a bajnokság megrendezéséért, hanem a magyar atlétika érdekében kifejtett magas színvonalú szakmai munkájukért. Örömének adott hangot amiatt, hogy felépült Fehérváron az impozáns atlétikai centrum, ezért nem volt kérdés, itt lesz 2014 két legfontosabb viadala, a Gyulai István Memorial Magyar Atlétikai Nagydíj, és az országos bajnokság. A Gyulai István Memorial sikerrel megvolt, és hiszi, minden résztvevőnek remek 3 napban lesz része a hétvégén.

– Bízunk az időjárásban, a nézők segítségében, hiszen ez a viadal lesz a zürichi Európa-bajnokság előtt az utolsó alkalom az indulási szint megszerzésére – jelentette ki. Lapunk kérdésére, miszerint a Gyulai Memorialhoz hasonlóan az ob-t is három éven át a megyeszékhely rendezheti kijelentette: nem látja ennek akadályát. Az országban egy-két hely rendelkezik olyan méltó körülményekkel, ami illik az országos bajnoksághoz, az egyik Székesfehérvár. Ha a szövetség beleegyezik, nem hiszi, hogy gond lenne azzal, hogy a következő években itt randevúzzanak a legjobbak.

Ezt támasztotta alá a két kiváló 110 méteres gátfutó, Baji Balázs és Kiss Dániel is. Megtudtuk: Székesfehérváron edzőtáboroznak, és a helyszín ideális a sportolók számára, így elképzelhető, Tata helyett a jövőben is itt készülnek a nagy viadalokra. Úgy szólt összegzésük, hogy profi módon lehet itt készülni és versenyezni. Baji Balázs ezt már átélhette, mert a Gyulai Memorialon egy kivételtől eltekintve a világ legmenőbbjeit verte meg, és a második helyen végzett az emlékezetesen nagy versenyen. Ami kettőjük hétvégi párharcát illeti csak abban voltak biztosak: nagy harcot vívnak egymással!

Mészáros Attila tanácsnok szerint a hétvégén ide érkező 500 atléta zárja a rövid idő alatt rendezett „hármasugrás", az atlétika nagydíj, az öttusa Európa bajnokság és a magyar bajnokság sorát.

– Izgulunk, készülünk! – mondta elöljáróban Hirt Károly, akitől hallhattuk, a mostani helyszín méltó a sportok királynőjének a fogadására. Az elmúlt másfél hónapban fokozott szervezői munkát végeztek, igazodva a három napos lebonyolítás körülményeihez (selejtezőket is rendeznek), olyan dobókört alakítanak ki, hogy az nem zavarja a centerpályán folyó munkát. A jelenlévő 500 versenyző közül Pars Krisztián lesz az első számú favorit, de persze ki kell emelni a többi résztvevő közül a többi között Baji Balázst, Kiss Dánielt, Kővágó Zoltánt, Zsivotzky Attilát, Orbán Évát, Márton Anitát, Kriszán Xéniát, Szabó Barbarát, Zsivoczky-Farkas Györgyit, Erdélyi Zsófiát, Schmelcz Fannyt, de itt lesz a junior világbajnokság két ezüstérmes kalapácsvetője, Erdélyi Zsófia és Pásztor Bence is. Tekintélyes névsor.

A fehérvári esélyesek közül ketten beszélhettek a hétvégéről. Zsiga Mónika azzal lenne elégedett, ha egyéni csúcsot futna, pláne, ha ez éremmel járna, és ha annak a színe ráadásul a legfényesebb, az már álomszerű lenne. László Dávid a csehországi válogatott viadalon jó eredményt ért el, most egyéni csúcsot szeretne elérni. És persze aranyérmet szerezne, hiszen több ezüstje is van már...

A bajnokságra 290 férfi egyéni, és 255 női nevezés érkezett. Az egyéni számok mellett lesz 19 férfi és 17 női váltó. A legnépesebb versenyszám 29-29 indulóval a férfi 100 és 200 méteres síkfutás, de 26-26 induló rajtol majd a női 200 méteren és a férfi 5000 méteren. Nagy versenyvár a sport barátaira!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!