Sport

2015.07.19. 19:17

Elképesztő bravúrral bronzérmesek a magyarok a kosárlabda Eb-n

Székesfehérvár - Véget ért a B-csoportos, U20-as, fiú kosárlabda Európa-bajnokság Fehérváron. A magyar együttes Montenegró 68-66-os legyőzésével a dobogó harmadik fokára léphetett.

Horog László

Míg az elmúlt tíz napban mindig délután fél 2-kor kezdődtek a küzdelmek a Vodafone Sportcentrumban, előbb a csoportmeccseken, majd a felsőházi rájátszás összecsapásain is, a vasárnapi zárónapon már a délelőtti órákban pattogott a labda a Gáz utcában. A kontinensviadal másik helyszínén, a második számú arénában, a Berényi úti VOK-ban az alsóházi küzdelmek a megszokott ütemterv szerint haladtak.

A belvároshoz közeli arénában a 9. helyért vívott derbin a portugálok a szlovákokkal találkoztak, előbbiek magabiztosan győztek 83-68-ra, végig domináltak a találkozón, az első perceket leszámítva, tíz pont alá egyszer sem csökkent a különbség.

A 7. helyért vívott derbin Macedónia és Luxemburg viaskodott, az egykori jugoszláv utódállam együttesében az elején Ivan Sapundjiev szorgalmasan termelte a pontokat, el is léptek a macedónok. A Benelux együttes igyekezett, ám igazán közel jönni nem tudott, mert közben Andrej Magdevski is gyakran betalált. Húsz ponttal vezettek de előfordult, hogy még nagyobb volt a távolság Nagy Sándor uralkodó késői utódai. Amikor a luxemburgiak feljöttek 15 egységre, a rivális trénere azonnal időt kért, majd később szintén, amikor tízre zárkóztak a nyugatiak. Végül a macedónok 86-75-re győztek.

Az 5. pozícióért zajló összecsapáson Hollandia és Fehéroroszország lépett pályára, pár perc elteltével már tíz ponttal vezettek a tulipánosok, amit az ellenfél edzője időkéréssel igyekezett orvosolni. Tíz ponton kívül tartották a beloruszokat, ahogy a korábbi derbiken, főként Franke, a túloldalon pedig Beliankou ügyeskedett. A második félidőben erőre kaptak és szorongattak a fehéroroszok, feljöttek két pontra, Kazlou remekelt, a vezetést is átvették a végjátékban. Döntetlennel zártak a gárdák, következett a hosszabbítás, amelyen ismét nem született döntött, újabb ráadás jött, végül 83-78-ra győzött Fehéroroszország.

Következett a bronzmeccs, amelynek tétje a megérdemelt érmen túl az volt, hogy jövőre melyik gárda szerepelhet az elitben, a legjobbak között. A kezdés előtt Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere adta át a város díját a legjobb magyar játékosnak, Perl Zoltánnak. Az ünnepelt szerezte az első pontokat, majd Keller is betalált, aztán fordítottak a montenegróiak, a mienk játékán Váradi hiánya, az irányító combsérülés miatt hagyta ki a találkozót. Kósa távolról beköszönt, ám a túloldalon Hadzibegovic és Raicevic is (11-14), azonnal időt kért Pór Péter, fiataljaink szakvezetője. Perl megint elemében volt, a túloldalon pedig Petar Popovic nyújtott extrát, nyolc ponttal elhúzott a rivális, amit őrzött is az első negyed befejezéséig (15-23). A későbbiekben is a korábbi jugoszláv tagállam dominált, Pór igyekezett cserékkel frissíteni, de a palánk alatt sokkal meggyőzőbb volt az ellenfél, a lepattanók szinte mindegyike náluk landolt. Szakvezetőnk időt ért, mondókájában főként a gyűrű alatt kért agresszívebb játékot. Félidőben 15 ponttal álltak jobban montenegróiak (29-44), a nagyszünet után is jó ideig őrizték ez a differenciát, majd 10 pontra zárkózott együttesünk. Ismét növelték a különbséget Popovicék, akik magas belső embereiknek köszönhetően továbbra is jeleskedtek a lepattanók gyűjtésében. Tizenegy pontra zárkóztak a mieink hét perccel a záró dudaszó előtt, időt is kért Igor Jovovic, hogy rendezze a sorokat. Perl szorgalmasan gyártotta a pontokat (62-64), Jovovic újfent az időkérésben látta a megoldást. A mieink a hajrában átvették a vezetést és heroikus küzdelemben meg is őrizték.

Magyarország Montenegró 68-66 (15-23,14-21,18-16,21-6) Az első három helyezett, Finnország, Svédország és Magyarország jutott fel az A-csoportba, a mieink jövőre a legjobbak között vitézkedhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!