Sport

2015.07.07. 19:54

Színvonalas viadalt vívott a Gyulai Memorial fehérvári mezőnye

Székesfehérvár - A nemzetközi atlétika elitjének számos képviselője húzott cipőt a Gyulai Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon a Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központban.

Ferencz Balázs

Szikrázó napsütés, tikkasztó hőség fogadta a Gyulai Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj versenyzőit, azonban mégis kiváló eredményekkel rukkoltak elő. Magyarország legrangosabb nemzetközi atlétika-viadalán nyerni tudott a világ idei leggyorsabb futója, Justin Gatlin, nem talált legyőzőre Veronica Campbell-Brown, és 236 centiméteres ugrásával a fehérvári megmérettetés legeredményesebb atlétája lett a katari magasugró, Mutaz Essra Barshim. Pars Krisztián megküzdött a világ jelenleg legjobb kalapácsvetőjével, Fajdekkel, és a diszkoszvető Kővágó Zoltánnak is a második hely jutott idén a Bregyóban.

Az amerikai Veronica Campbell-Brown (b3) esélyeshez méltón nyerte a 100 méteres versenyt
Fotó: Koppán Viktor

A lelátókat szinte teljesen megtöltő közönség látványos versenyeket izgulhatott végig, melyek futamai olykor meglepetéssel is szolgáltak, például mikor a 400 méteres síkfutás ászát, Lashawn Merrit-et legyőzte egy 19 éves bahamai ifjú titán. A Gyulai Memorialt egyre inkább kedveli az atlétika világelitje, így a szervezők jó úton haladnak afelé, hogy a verseny bekerüljön a világ 20 legrangosabb viadala közé.

A női 400 méteres gátfutást Georganne Moline (középen) nyerte a fehérvári Gyulai Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon
Fotó: Koppán Viktor

A Gyulai István Memorial a világhírű népszerűségnek örvendő Budapest Nagydíjat váltotta fel az atlétika nemzetközi versenynaptárában még 2011-ben, és a rangos viadal immár másodszor látta vendégül a legjobb magyar, és a világ élvonalában vitézkedő atlétákat a fehérvári Regionális Atlétikai Központban. Abban a környezetben, ahol a hétköznapokon a sportos életet preferálók, vagy éppen a kilóktól szabadulni akarók róják a köröket, most világsztárok hada lépett a rekortánra.

A legnagyobb melegben, délidőben az amatőrök és haladó atléták mérettetethették meg magukat a „Te mennyit futsz 100-on?” verseny keretében. Aztán a nap első profi viadalán, a hármasugrás férfi versenyében rögtön ARAK-os siker született. A Magyar Szuper Liga sorozatának eredménysorában is számító ugró párbajt László Dávid nyerte, aki 15 méter 57 centis ugrásával utasította maga mögé a magyar ugrókból álló mezőnyt. Délután még nem láthattak a nézők meglepetést, a női kalapácsvetésben a papírforma érvényesült. A lengyel Anita Wlodarczyk simán nyerte a számot, negyedik kísérletére vetette a kalapácsot a győztes távolságra, 75 méter 48 centiméteres eredménye kiemelkedett a mezőnyből, a német Betty Heidler másfél méterrel dobott rövidebbet. Két magyar is pörgött a dobókörben, a jelenlegi legjobb honi versenyző, Orbán Éva 69,25 méterrel a nyolcadik lett. Gyurátz Réka nem jutott döntőbe, harmadik kísérletére 66,59 métert dobott, amivel a 10. helyen zárt.

Amíg az erősebb hölgyek a négykilós kalapácsot hajították, a tribünhöz közelebb a távolugró lányoknak tapsolhatott a publikum. Zivóczky-Farkas Györgyi 6 méter 5 centivel nyerte a versenyt. Elég volt számára két érvényes ugrás, az utolsó három sorozatban már nem is huppant a homokágyba. A nők 400 méteres síkfutásában Zsiga Mónika is rajthoz térdelt. Az ARAK ifjú kiválósága a B-futamot 58.03 mp-es idővel nyerte, de ez az összevetés után csak a hatodik helyre volt elég, a szám végén a nyíregyházi Palásti Luca Anna örülhetett győzelmének.

A magasugró hölgyek gyors versenyt hintettek. A belépő magasságon, 170 centin Luterán Petra egyedül próbálokozott, majd 184-en búcsúzott, a másik magyar hölgy, Szabó Barbara elsőre megugrotta a 184-et, 188-on azonban már nem járt sikerrel. Az üzbég Svetlana Radzivil azonban elsőre vette, és elég volt neki a második helyhez. A 191 centit az orosz Irina Gorgyejeva teljesítette és nyerte a versenyt.

A férfiak kalapácsvető mezőnyének bemutatásánál nagy üdvrivalgás fogadta az olimpia bajnoki címvédő Pars Krisztiánt, aki nagy csatát szeretett volna vívni a világ idei legjobbjával, a lengyel Pawel Fajdekkel, de a vetélytárs rendre túldobta a magyart, és 83 méter 12 centiméterrel, új Memorial-rekorddal nyerte a viadalt. A sérüléssel bajlódó Pars kalapácsa az utolsó kísérletre repült a legmesszebb, 79,23 méterrel, idei legjobbjával lett második.

– Gratulálok Fajdeknek az új rekordhoz. Azt dobtam, amit vártam, de a szállodai puha ágy nem tett jót a derekamnak, így már reggel éreztem, hogy nem leszek igazán jó formában – értékelt kissé csalódottan Pars Krisztián.

Kiss Norbert és Cser Palkovics András megnyitója után sztárparádét láthatott a nagyérdemű, nyitott autókon vitték körbe a világhírű atlétákat. Egyre inkább sűrűsödött a levegő, a női súlylökők, a férfi gerelyhajítók után megkezdték melegítést a férfi magasugrók is, világsztárokkal. Miközben Pisch Milánt lestük a 100 méteres juniorok versenyében (2. lett), csattant a taps, amikor a legények megmutatták, hogy erejük a gerelyük, s ezt a 80 méter fölötti dobásaikkal nyomatékosították. Márton Anita a második sorozatban fellopakodott a második helyre, hogy végül a harmadikon végezzen. Elrugaszkodott a 400 gát női mezőnye is, az esélyes Moline nyert új versenycsúccsal (54.60). A 100 méteres női síkfutás világ-sztár futamát a jamaikai Veronika Campbell-Brown nyerte biztosan Bartoletta előtt. A középtáv, az 1500 méter taktikus versenyén versenycsúccsal a kenyai Chepkemoi Nancy győzött. Nagy meglepetésre a férfi 400 m síkon LaShawn Merritt kikapott a bahamai Gardinertől, aki nagyon kifutotta magát. A távolugró gödörnél Lapierre és Hartfield vívott ádáz csatát, utóbbi nyert 791 centivel, míg a magasugrók a 232 centire hatan maradtak, meglepetésre Ukhov ekkorra már kiesett. A katari Mutaz Essa Barshim egészen 240 cm-ig kápráztatta a nézőket, de ezen a magasságon nem volt sikeres kísérlete, így 236 centivel nyert. A 3000 m gátat a kenyai Birech magabiztosan nyerte. Diszkoszvetésben Kővágó Zoltán az utolsó, 63.20-as dobásával lépett fel a második helyre. A számot a lengyel Malachowski nyerte. A cseh Vadlejch reptette legmesszebb a gerelyét, a női 100 méteres gátfutás pedig hatalmas csatát hozott. Az amerikai Lolo Jones három századdal ért előbb a célba, mint honfitársa, Queen Harrison.

A férfiaknál aztán a 110 gáton a nagy verseny elmaradt, mégis kapkodhatta mindenki a fejét. A rajt után az első akadályon bukott az amerikai Harris, majd meghúzodott a jamaikai McLeod, és a kubai Ortega is végképp elvesztette a ritmust. A nagy ász, Richardson lecsúszott az elsőségről, az olimpiai bajnok Aries Marrit is hibázott, s a versenyt az orosz Shubenkov nyerte, Baji Balázs az 5. lett.

A plakett-átadónak Szalma Lászlónak gratulált Lolo Jones és Hartfield is az eredményhirdetésnél, hiszen éppen harminc évvel ezelőtt ugrotta a ma is életben lévő, 830 centis magyar csúcsot.

Ahogy azt várni lehetett, a fétfi 1500 méteren is kenyai siker született, Kwemoi nyert, Kazi Tamás itt a 11. lett.

Az est zárása és egyik fénypontja a 100 méteres férfi futam volt. A világ idei leggyorsabb futója, Justin Gatlin 10.02-vel simán nyerte a számot. A világszátrok mellett futhatott az ARAK fiatal atlétája, Szabó Dániel is, aki a 7. lett 10.78-cal.

– Megörültem amikor kiderült, hogy csak egy futam lesz és Gatlinékkal futok. A 100 méter? Gyors és nagyon élvezetes volt – jelentette ki a fehérvári ifjú.

Sztárok mondták

Márton Anita, súlylökő, fedett pályás Európa-bajnok: – Nagyon jó verseny volt ez a fehérvári Gyulai Memorial, különösen örültem neki, hogy végre ilyen erős mezőny gyűlt össze Magyarországon, hiszen általában a hazai versenyeken általában sajnos nincs aki megközelítsen. A 18,46-os eredménnyel elégedett vagyok, ez az ötödik legjobbam idén. Szerettem volna ugyan többet lökni, de jó sorozatom volt, hasonló eredményeket löktem, és ebből lehet építkezni az előttem álló megmérettetésekre.

Lolo Jones, aki szoros versenyben nyerte a 100 méteres gátfutást: – Nagyon jó volt a pálya, az időjárás is tökéletes volt, nagyon szeretek itt futni, és remélem, hogy még többször is versenyezhetek majd Magyarországon. Egy kicsit nehéz volt a futás, munkás volt a futam, de nagyon boldog vagyok, hogy nyerni tudtam.

Steven Gardiner, aki legyőzte Lashawn Merrit-et 400 méteres síkfutásban: – Nagyon kifutottam magam, percekig meg sem tudtam szólalni a célbaérkezés után, jó iramot diktált Leshawn Merrit. Próbáltam együtt futni vele, és nagyon boldog vagyok, hogy a végén le tudtam győzni. Mindössze 19 éves vagyok, így ez egyértelműen biztató eredmény lehet a kínai világbajnokságra.

Ez egy gyönyörű helyszín, ahol versenyezhettünk, de rendkívül nehéz, nagyon kemény volt a pálya, de a legjobb, hogy nyertem.

Eredmények

Férfiak: 400 m sík: 1. Steven Gardiner (BAH) 44.30, 2. Lashawn Merritt 44.43, 3 Renny Quow (TTO) 44.72. 3000 m akadály: 1. Birech Jairus (KEN) 8:16.92, 2. Bett Nicholas (KEN) 8:20.21, 3. Kemboi Slement 8:27.16. Hármasugrás: 1. László Dávid (ARAK) 15,57 m; 2. Pál Robin 15,57 m; 3. Galambos Tibor 15,44 m. Kalapácsvetés: 1. Pawel Fajdek (POL) 83,12 méter; 2. Pars Krisztián 79,23 m; 3. Szergej Litvinov (RUS) 76,91 m. Gerelyhajítás: 1. Vajdlech Jakub (CZE) 82,76, 2. Matas Risto (EST) 80.83, 3. Pecock Hamish (AUS) 80.61. Magasugrás: 1. Mutaz essa Barshim (QAT) 236 cm; 2. Donald Thomas (BAH) 234 cm; 3. Alekszej Dmitrik (RUS) 232 cm. Távolugrás: Michael Hartfield (USA) 791 cm. Diszkoszvetés: 1. Piotr Malachowski (POL) 65,17 m. 110 m gát: 1. Szergej Shubenkov (RUS) 13,27 mp. 1500 m.: 1. Ismael Kombich (KEN) 2:55.04 100 méter sík: 1. Justin Gatlin (USA) 10.02 mp.; ... 7. Szabó Dániel (ARAK) 10.78 Nők: 100 m sík: 1. Veronica Campbell-Brown (JAM) 10.99, 2. Bartoletta Tianna 11.18, 3. Horn arina (RSA) 11.19. 400 sík: 1. Palásti Luca Anna 55.86 mp.; 2. Nádházi Evelin 56.15; 3. Sajtos Anna 56.57...7. Zsiga Mónika (ARAK) 400 m gát: 1.Moline Georganna (USA) 54.60, 2. Tate Cassandra (USA) 55.06, 3. Titimets Hanna ((UKR) 55.61. 1500 m sík: 1. Chepkemoi Nancy (KEN), 4:04.41, 2. Shchagina Anna (RUS) 4:05.54, 3. Gashaw Tigist (BRN) 4:05.58.

Kalapácsvetés: 1. Anita Wlodarczyk (POL) 75,84 m.; 2. Betty Heidler (GER) 73,91 m; 3. Joanna Fiodorow (POL) 71,18 m; ... 8. Orbán Éva 69,25 m; 10. Gyurátz Réka 66,59 m. Súlylökés: 1. Borel Cleopatra (TTO) 19,26, 2. Carter Michelle 19.20, 3. Márton Anita 18.46). Távolugrás: 1. Zsivóczky-Farkas Györgyi 6,06 m; 2. Bogár Lilla 5,65 m; 3. Lesti Diána 5,57 m. Magasugrás: 1. Irina Gorgyejeva (RUS) 1,91 m;... 4. Szabó Barbara 1,84 m; ..8. Luterán Petra 1,80 m.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!