Sport

2017.06.23. 17:57

Demeter Gergely legjobb magyarként a középmezőnyben végzett

VILNIUS A francia Valentin Prades nyerte az öttusázók világkupa döntőjét a litván fővárosban. A magyarok a mezőny második felében zártak.

Ferencz Balázs

Rendhagyó módon, a férfi és női körvívások után a fiúk versenyével rajtolt az idei világkupa-sorozatot lezáró döntő. A litvániai fináléban már csak az a 36 legjobb öttusázó szerepelhetett, akik a korábbi futamokon elért eredményeik alapján jogot szereztek az indulásra. Egy nemzet maximum három versenyzőt delegálhatott a döntőre - már ha volt három, kvalifikációval rendelkező pentatlonistája. A magyaroknak természetesen volt, hiszen remekül szerepeltek az idei világkupa-viadalokon. A legeredményesebb magyar legény, a Volán Fehérvár sportolója, Demeter Bence azonban nem viaskodhatott Vilniusban, mert deréksérülése után inkább az idény fő versenyeire, az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra koncentrál.

Így is a válogatott döntő részét fehérvári öttusázók alkották. Csupán a KSI-s Kasza Róbert volt az egyetlen Litvániában, aki nem a koronázó város sportolója. Kasza egyébként kiválóan kezdett, az orosz Alex Lesunnal holtversenyben az első helyen zárta a vívást. 24/11-es győzelem/vereség mutatóval jött le a pástról. Demeter Bence távolmaradása okán öccse, Gergely állt csatasorba, s 18 győztes aszó mellett 17 tust kapott a páston, ezzel a 17. volt egy szám után. A szintén volános Harangozó Bence 14/21-es mérleggel a 28. helyről várta az úszást.

A nők vívó számában az Alba Öttusa SE-s Alekszejev Tamara a mezőny legelején végzett 28 győzelemmel, amiért 268 pontot kapott. A Volán Fehérvár világbajnoka, Kovács Sarolta 20 győztes asszóval a tizedik, a junior korosztályú, szintén volános Varga Eszter a 32. helyen álltak az első szám után, melyet követően a hölgyek egy teljes napot pihentek. A férfiak azonban pénteken harcba szálltak. Kasza Róbert azonban a 200 méteres úszást már nem teljesítette, feladta a versenyt. A dél-koreaiak, Jun Woongtae és Jung Jinhwa volt a leggyorsabb, Demeter Gergely 2.05:21-es idejével kilencedikként szállt ki a medencéből, Harangozó Bence (2.06:41) a 16. volt az úszás során. A lovaspályán is őrizte helyét a középmezőny elején Demeter, két akadályt vert paripájával, a 9. helyen zárta a számot, a lövészettel tarkított 4x800 méteres futást, a kombinált számot a 14. pozícióból kezdte. Harangozó gyengébben lovagolt, s így a tisztes helytállás volt a célja a zárószámban. Az egyipromi Sherif Rashad indult az élről, de az őt követő Valentin Prades már az első lövő sorozatban megelőzte. A franciát az ukrán Pavlo Tyimoscsenko vette üldözőbe, elszakadtak a mezőnytől, de Prades-nak nem kellett igazán hajráznia. Demeter Gergely nem brillírozott, így a 17. helyre esett vissza, Harangozó Bence a 34. helyen ért célba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!