Sport

2013.04.14. 21:04

Divízió I-es jégkorong vb - Megleptük a briteket

Vasárnap három mérkőzéssel a Papp László Sportarénában megkezdődött az idei divízió I-es jégkorong világbajnokság.

Silye Sándor

Két csapat juthat fel a legjobbak közé, a magyaroknak is ez a célja, a nyitány jól is sikerült. A magyar válogatott Nagy- Britannia ellen kezdte a világbajnokságot. Az ellen a nemzeti együttes ellen, amellyel a legutóbbi vb-t Ljubljanával befejezték. Akkor – a számunkra már tétlen csatán – a szigetlakók diadalmaskodtak 5-4-re.

A két ország válogatottja eddig 27 alkalommal mérkőzött egymással, a magyarok 15 alkalommal nyertek, egyszer nem bírt egymással a két társaság, míg a britek 11-szer fogadhatták fiaink gratulációját. Először 1928-ban találkozott egymással a két társulat, mégpedig St. Moritzban, a téli olimpián, és Nagy-Britannia győzött 1-0-ra. Keretes eddig a két együttes története, mert mint jeleztük, a legutóbbi összecsapás is angol sikert hozott. A legnagyobb arányban a magyarok 11-0-ra (1976, Gdansk, vb), Anglia jégkorongozói pedig 7-0-ra nyertek (1937, London, vb) a másik ellen.

A brit Stephen Murohy (kapus), Craig Peacock (b2), Stephen Lee (j2), valamint a magyar csapatban játszó Benk András (j3) és Ladislav Sikorcin a divízió I-es jégkorong-világbajnokság Magyarország - Nagy-Britannia mérkőzésén a budapesti Papp László Sportarénában 2013. április 14-én (MTI Fotó: Földi Imre)

A házigazdák bizakodtak: ma ismét ők nyernek, és sikerrel rajtolnak a világbajnokságon. Nem estek egymásnak az első percekben a jégen levők, bár válogatottunk igyekezett már az elején is irányítani a játékot. Amikor aztán emberelőnybe kerültek, kapujukhoz szögezték a briteket, Sofron lövése jelentette ekkor az igaz veszélyt, de Murphy a helyén volt. A 10. perc tájékán éledeztek az angolok, két lehetőségüknél jöttek lázba az angol televízió munkatársai, de most meg Szuper mutatta meg, hogy ő is szuper. A 16. percben nagy helyzetben mentett Szuper, de néhány másodperc múlva tehetetlen volt Phillips D. lövésénél, 0-1. A mieink próbálkoztak, nem is játszottak rosszul az első szakaszban, de gól már nem született.

A második rész jól kezdődött, a 23. percben Ladányi gólpasszát Nagy G. bombázta a kapuba, 1-1. Nem sokkal ezt követően nem volt mese, a Vas testvérek összjátéka végén a sapás Vas Márton küldte kapuba testvére, Jankó kipattant lövését, 2-1. Nem sokáig tartott az öröm, az első magyar emberhátrányt Shields használta ki és egyenlített, 2-2. A játékrész 17. percében Ladányi újra vezetéshez juttatta csapatunkat, 3-2. Egy perc múlva Kovács zseniális gólpasszát Vas J. tette be a kapuba, de a bíró nem adta meg, mert Jankó lábáról ment a pakk a kapuba.

Remek hangulatban pörögtek a percek, Szuper-bravúrnak is tapsolhatott a lelátó népe. Az 52. percben pedig már Murphy törvénye sem segítette a szigetlakókat, Sikorcin talált be, 2-4, jó volt látni 9 ezer ember hullámzását. Okkal örültek a népek, jól játszott a válogatott, ami biztató a továbbiakra. A végét hátrányban húzta ki a csapat, és megérdemelten nyert.

A nap mérkőzései

Japán–Kazahsztán 2-5 (1-1, 1-2, 0-2) Góllövők: Tanaka, Kawai, illetve Savenkov, Romanov, Alexandrov, Zhajlauov, Romanov.

A találkozón érvényesült a papírforma, bár a japánok sokáig jól tartották magukat. A kazahok 2-2 után nem adtak több lehetőséget a távol-keletieknek, a második szakaszt már előnnyel zárták, míg a harmadik 20 percben egyértelművé tették, hogy akkor és ott ők a jobbak.

Dél–Korea-Olaszország 0-4 (0-1, 0-2, 0-1) Góllövők: Kostner, Sirianni, Borrelli, Marchetti.

A délutáni csata még egyértelműbb volt mint a nyitó mérkőzés. Az olaszok végig fölényben voltak, ami főleg a középső szakaszban jelentkezett az eredményben. A záró harmad formalitás volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!