Sport

2016.09.03. 19:23

Döntőt vív a Fehérvár - A lengyel Cracovián át vezetett az út a fináléba

Gyors, kemény, helyenként már tetszetős játékkal aratott győzelmet a Fehérvár AV19 jégkorong csapata az Ifj. Ocskay Gábor Emléktorna elődöntőjében.

Ferencz Balázs

A VIII. Ifjabb Ocskay Gábor Emléktorna egy osztrák - magyar párharccal indult, de ez a találkozó még nem hozta nagyon lázba székesfehérvári jégkorongbarátokat, hiszen a nyitómeccsen a címvédő Graz 99Ers a MOL-Ligában érdekelt MAC Budapesttel csapott össze. Majoross Gergely tanítványai az első harmadban ráijesztettek a két hét múlva rajtoló EBEL pontvadászatában a rájátszásra törő osztrákokra. A MAC 2-0-s vezetése után aztán a Graz állva hagyta feltörekvő elenfelét, és 4-2-es diadalával az Emléktorna döntőjébe jutott.

A fináléba pályázott a Fehérvár AV19 együttese is, mely alakulat új trénerével együtt a torna elődöntőjében mutatkozott be hazai közönségének. A csarnokot szinte teljesen megtöltő fehérvári szurkolók hiába érkeztek a kezdés előtt egy órával a létesítménybe, nem láthatták kedvenceiket a megszokott koreográfia szerint, mert a csapatok nem az arénában hanem a C-pályán tartották a bemelegítést. Így amikor a kék-fehérek jégre korcsolyáztak, szinte robbant a csarnok. A legendás csatárra, a 2009-ben fiatalon elhunyt Ifj. Ocsakay Gáborra rövid videóval emlékeztek a nézők és a játékosok, pontosabban utóbbiak a jégen is magukkal hordozták a 19-es szellemiségét. A Volán ugyanis rögtön nekirontott ellenfelének, szinte megállás nélkül rohamozott Benoit Laporte együttese, de a várva várt gól váratott magára. A Bajnokok Ligájára készülő Krakkó kapusa kiválóan védett.

Fotó: Molnár Artúr

A középső periódust is nagy elánnal kezdte a házigazda. Az agresszív, letámadós hokit kedvelő Benoit Laporte, az új vezetőedző elégedett lehetett, hiszen már érkezett a gól is. 42 másodperc telt el a játékrészből, amikor egy visszatett korongot a nyáron szerződtetett Chris Owens lőtt távolról a lengyelek ketrecébe, 1-0. A gól után azonban kihasználatlanul hagytak a fehérváriak egy kettős emberelőnyt, ráadásul a Cracovia egyre inkább magára talált. Ezt jelezte Kapica zörgő kapuvasa is. A harmad vége előtt két és fél perccel egy védelmi hibát ki is használtak a lengyelek: Svitana közvetlen közelről helyezett a hosszú sarokba, 1-1.

A harmadik harmadban kiegyenlített csata folyt a jégen. A legközelebb Erdély Csanád járt a gólhoz, a 47. percben nagy bravúrral védte fonáklövését Kowalowka, majd a lengyel portásnak Maylan lövését is fognia kellett. Érett a fehérvári gól, s a 48. percben már tehetetlen volt a krakkói hátsó alakzat. Bodo az alapvonalról játszott a lendületből érkező Makowski elé, aki a kapus mamutjai között csúsztatta a korongot a kapuba, 2-1. Az 52. percben mindössze 9 másodperc kellett ahhoz, hogy emberelőnyből növelje előnyét a Volán: Owen távoli lövése lejött a kapusról, Sofron István pedig pontosan érkezett a lecsorgó pakkra, 3-1. A FAV19  vasárnap 18 órakor a Graz  ellen harcol a tornagyőzelemért.

Fehérvár AV19–Comarch Cracovia 3-1 (0-0, 1-1, 2-0)
Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, 2800 néző. V.: Varjú, Vas.
Fehérvár AV19: Rajna – Owen 1 (1), Makowski 1, Vas J., Kóger, Sofron 1(ee) – Sagert, Szabó D., Sárpátki, Erdély, Courchaine – Szirányi, Orbán A., B. Orban, Sarauer, Bodo (1) – Szabó B., Vincze, Maylan, Kocsis. Vezetőedző: Benoit Laporte.
Cracovia: Kowalowka – Paczkowski, Sinagl, Chovan, Dabkowski, Wróbel, Domogala, Kolarz, Jencik, Dutka (1), F. Iberer, Svitana 1, Kisielewski, Kutsevich, Drzewiecki (1), Kapica, Slabon. Vezetőedző: Rudolf Rohacek.
Kiállítások: 2 illetve 10 perc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!