Sport

2014.08.25. 21:05

Drótszamáron a tó körül - Főpróbát tartottunk az FMH nagysikerű rendezvénye előtt

Székesfehérvár - Augusztus 30-án, szombaton rendezzük a Fejér Megyei Hírlap közkedvelt, immár 4. Bringatúráját. Egy baráti invitálásnak eleget téve, főpróbát tartottunk.

Matók János

Amikor az ötlettel felhívtam Kovács Tibort, a háziorvosomat: „Mit szólnál, ha körbetekerném a Velencei-tavat?" – először lecsapta a telefont, majd pár pillanat múlva visszahívott: „Tényleg te kerestél az előbb? Komolyan gondolod, hogy a nyűgeiddel együtt végig tekered az utat? Én nem javaslom, sőt ellenzem, gondold meg!"

Velencei tájkép félúton, balról jobbra felül: Henriett, Katalin és Ibolya, alul a „daliás" szerző, Sándor, Tamás, Picasso és Tibor.

Fotó: Koppán Viktor

Arról van szó, hogy barátaim, Baltavári Tibor és Nagy Picasso Attila – mellesleg magyar bajnok kerékpárversenyzők – már jó ideje kapacitáltak: tekerjük végig a Velencei-tavat a bringa úton, s megtudom, hogy valójában mit is jelent a tömegsport. Én balga, kissé felelőtlenül igent mondtam – csak kétszer taknyoltam el a betonon, de bakfitty, mondtam hetykén –, noha betegségeimnek se szeri, se száma. Arról nem beszélve, hogy közel 40 éve nem tekertem messzi – 1000 méter – távolságra, az edzettségem meg annyi, mint a labdarúgó BL-döntőben a magyaroknak.

Ám ha nemrég a 74 éves Boros Bandi bácsi becsülettel helytállt a kincsesbányai veterán versenyen, akkor talán én is megcsinálom.

És itt kell bevallanom, tekintettel a dokira, egy kicsit azért „csaltam": elmentem a Veloxba, és Jassó Zolitól kikunyeráltam egy elektromos bicajt, tekintettel a több, mint 50 kilométeres távra, nem beszélve a számomra kegyetlen emelkedőkről. Azért volt dolgom bőven így is, hiszen végig pedálozni kellett, hogy a miniatűr motor rásegítsen, mert tekerés nélkül nem tette.

Útitársaim egytől egyig kipróbált bringások voltak: Baltavári és Picasso mellett előbbi neje, a hihetetlen méretű vádlival rendelkező Kati, aztán Dávid Ibolya, a patikus, Barta Henriett, a sportos fodrász, és a köztudottan természetimádó szabadbattyáni háziorvos, Harza Tamás. Az mindannyiukról elmondható: ha kerékpározásról van szó, nem mondanak nemet, így nemegyszer végig tekerték már a Velencei-tó körüli bringautat. Kivéve a szerzőt és Picasso bátyját, a szintén Ausztráliában élő Nagy Sándort, mi először tapostunk az ösvényen.

– Miért jó a tó körül bringázni? Ez olyan, mint amikor megkérdezik az embertől: miért mész fel a hegyre? Próbáld ki, aztán rájössz, hogy miért jó! Ez egy nagyon olcsó öröm,a test fizikai karbantartása. Arról nem beszélve, hogy nagyon nagy élmény menet közben élvezni a táj szépségeit. Örülök, hogy létezik ez a kerékpáros út, minél több ilyen kellene még az országban. Mondjuk Budapesttől a Balatonig biciklis sztráda, mert ha ilyen is lenne, ezrek mennének rajta. Így lehet igazi tömegsportot generálni. Nézd meg, mindenki jó kedvű és vidám – foglalta össze a lényeget Baltavári Tibor.

De ezzel a többi útitárs is így van, Ibolyának például a szabadságot jelenti a bringázás, télen ha olvad a hó, máris nyeregbe pattan. Henriett hetente átlag ötször kerüli meg a tavat, s mióta nem dohányzik, sokkal felszabadultabbnak és tisztábbnak érzi magát.

– Nekem nagyon tetszik a tó körüli kerékpáros út, Úgy gondolom, hogy a Fejér Megyei Hírlap bringatúrája teljesíthető lesz, hiszen nem egyhuzamban kell végig tekerni. Ha majd esőre áll az idő, célszerű vinni esőköpenyt, legyen mindenkinél pót belső, és bukósisak. De figyeljenek másokra is, hiszen gyalogosok, lassabban tekerők is feltűnnek a bringaúton – adta a jó tanácsot Harza Tamás.

Kerüljük meg együtt a Velencei-tavat!

A IV. Hírlap Bringatúrát augusztus 30-án rendezzük a Velencei-tó körül. A kerékpáros kirándulás induló és egyben cél állomása is a sukorói labdarúgó pálya lesz, ahol még számos program vár az érdeklődőkre. Regisztrálni a feol.hu-n lehet, de a helyszínen is jelentkezhetünk reggel fél tíztől egészen tizenkét óráig. Az első turnus tizenegykor rajtolhat, azonban a később érkezők sem maradnak le semmiről, hiszen a csoportos indítást ezt követően fél óránként megismétlik, egészen délig. A regisztrált célba érkezők között értékes ajándékokat, köztük egy kerékpárt is kisorsolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!