Sport

2016.06.26. 19:10

Dunaszerdahely negyedszer

Agárd - A Kárpát-medencei Összmagyar Diákbajnokság 15. alkalommal megrendezett döntőjének az agárdi Parkerdő adott otthont.

Ferencz Balázs

A tikkasztó hőség sem tántorította el a felvidéki, délvidéki és kárpátaljai diákokat attól, hogy pályára lépjenek a Kárpát-medencei Összmagyar Diákbajnokság fináléjában. Az idei megmérettetésen összesen tíz-tíz labdarúgó csapat veselkedett neki a küzdelmeknek. A regionális tornák győztesei előtt nyílt meg az út a döntőig, melyet at agárdi Parkerdőben impozáns környezetben vívhattak meg az arra érdemes alakulatok.

A VT Vasas, a Ferencváros és a belga Bruges korábbi kiváló játékosa, az Aranycsapat Alapítvény elnöke, Kű Lajos 2003-ban hívta életre a határon túli magyar diákok sportvetélkedőjét, ami nem csupán a magyarségtudatot erősíti a határon túli fiatalokban, de lehetőséget kínál a tehetségeknek képességeik megvillantására. Éppen egy ilyen tornán tűnt ki társai között egykoron a Videoton FC korábbi, a Legia Varsó jelenlegi kiválósága, a válogatott csatár, az akkor Zentán futballozó Nikolics Nemanja is.

A pirosmezes beregszásziak az utolsó pillanatban egyenlítettek, de a kupa az adai srácoké lett Fotó: Koppán Viktor

Talentumok az agárdi gyepen is rúgták a labdát. Az U15-ös korosztály döntőjét a kárpátaljai Beregszász, valamint a vajdasági Ada csapatai vívták. Nem is akármilyet. Nagy küzdelem jellemezte a találkozót, melyen főként a beregszászi legények irányították a játékot. Gólt azonban nem tudtak rúgni, s az idő előrehaladtával egyre fáradtabban mozogtak a játéktéren. A vajdaságiak magukra találtak, kiegyenlített volt a játék a második félidőben, s a vége előtt egy perccel Ada megszerezte a vezetést. Nagy volt az öröm, de korainak bizonyult, mert az utolsó pillanatban Beregszász egyenlített. Az 1-1-es döntetlen után a tizenegyesek alakították ki a végső sorrendet. Az U15-ösök között a szerbiai Ada együttese nyerte a 2016-os tornát.

- Az ellenfélnek is gratulálok a tisztességes, sportszerű hozzáállásért. Az elején volt némi zavar nálunk, de aztán irányítottunk a végéig, Szerencsésebbek voltunk a tizenegyeseknél, de többet tettünk érte. A lehetőségeinkhez képest próbálunk minél többet dolgozni. Vajdaságban kevés a pénz, de az önkormányzattól minden segítséget megkapunk, hogy ilyen tornákra eljussunk. Nagyszerű ez a torna, kellemes élményeim vannak, hiszen 12 évvel ezelőtt játékosként tagja voltam a győztes csapatnak, visszatérő vendég vagyok - mosolygott Kiss Norbert, az Ada fiataljainak vezetőedzője.

Az U19-eseknél parázs csaták színesítették a dunaszerdahelyi Sportgimnázium és a vajdasági Ada összecsapását. Nem kímélték egymást a felek, a látványos támadásvezetéseket kemény belépőkkel próbálták megállítani mindkét oldalon. A dunaszerdahelyiek kétszer is vezetést szereztek, de Ada csapata egyenlyteni tudott a második félidő elején. A Sportgimnázium aztán bedarálta ellenfelét, s 4-2-re nyerte a döntőt.

A Hegedűs László vezette, az egész Felvidék tehetségeit Sportgimnázium negyedik alkalommal ért a csúcsra a Diákbajnokságon.

- Bosszantó hibákból kaptuk a gólokat, de a végén nem forgott veszélyben a győzelmünk. Mi minden tornán a győzelemért lépünk pályára, de mivel játékosaink több egyesületben fociznak nem könnyű összeállítani az aktuális legjobb csapatot. Hetente három napon kétórás edzéseket tartunk az iskolán belül. Sok gyerekből, rutinból verbuváljuk a Sportgimnázium csapatát. Mindig várjuk a Diákbajnokság küzdelmeit, s eddig már négyszer jutottunk a döntőbe. A gyerekek számára ez nem csupán sport, hanem kikapcsolódás is - Zsákovics Tibor, a dunaszerdahelyiek edzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!