Sport

2017.02.28. 19:55

Egy csalódást keltő szezon - Benoit Laporte a jövőben több időt töltene az öltözőben

A Fehérvár AV19 jégkorong csapata jubileumi tizedik EBEL-idényében alulmúlta a korábbi kilenc esztendőben mutatott teljesítményét, az osztrák, cseh, szlovén és olasz csapatokat is felvonultató ligában a sereghajtó, 12. helyen zárt.

Ferencz Balázs

Benoit Laporte irányítása alatt az alapszakaszban 53 pontot szerzett, 11. lett. Az alsóházi kvalifikációba bónuszpont nélkül érkezett a Volán, ahol csak két meccset nyert, és nyolcat bukott el, s az EBEL 12. helyén fejezte be a szezont.

- Nem sűrűn fordult még elő, hogy nem jutott a rájátszásba aktuális csapatával. Gondolom, most nem túl boldog...

- Valóban nem, nem szeretem idő előtt befejezni a szezont. Nem történt meg gyakran velem, hogy nem jutottam be a playoffba a csapatommal, és mindent meg fogok tenni azért, hogy ez ne is történjen meg többször.

Benoit Laporte nem szokott hozzá, hogy idő előtt fejezi be a szezont, most új csapatot formál
Fotó: Molnár Artúr

- Hogyan lehet értékelni egy olyan szezont, amikor a liga utolsó helyén zár a csapata?

- Nem így fogom fel. Szoros csatában maradtunk le a tizedik helytől. Az utolsó forduló eredményét nem számolva azonos ponttal álltunk a Dornbirnnal. Három részre osztanám fel a szezont. Az eleje nem sikerült jól, majd jött egy jobb széria, végül pedig, amikor a többi csapat egyre erősödött, mi nem tudtuk növelni a játékunk intenzitását. Még sosem voltam ilyen helyzetben, mert mindig én állítottam össze a csapatomat.

- Pocsék helyzetkihasználás, kevés gól, nem túl acélos emberelőnyös játék. Milyen tényezők okozhatták ezeket idén?

- Ami a góllövést illeti, nehéz megtanítani. A góllövés a játékosokban van, érzék kell hozzá, amivel helyzetbe hozhatja magát a játékos. Idén sok keményen dolgozó játékosunk volt, és jó is volt velük dolgozni, hiszen a srácok keményen akartak melózni. A csapatban azonban mindenféle karakterű játékosra szükség van. Csak egy vagy két született góllövőnk volt, rajtuk pedig ezáltal túl nagy volt a nyomás, és így nem tudtunk gólokat szerezni. Figyelni fogunk arra, hogy ez az egyensúly meglegyen. Az előny ugyanígy működik. Az amerikai futballhoz hasonlóan itt is kell quarterback típusú játékos, aki jól lát a pályán és osztogatja a korongokat, és kellenek olyan játékosok, mint például Locke vagy Setzinger, akik megtalálják a szabad játékosokat. Nehéz volt megtalálni azt a játékost a csapatban, aki erre képes. Jövőre az egyik célunk az, hogy találjunk ilyen hokist.

- Tökéletesen működött a kapcsolat edző és játékos között?

- A játékosok nevében nem nyilatkozhatok, de szerettem velük dolgozni. Amint Makowski és Courchaine távoztak, rögtön megváltozott az öltözői miliő, és bármennyire is kemény volt a legutolsó 15 mérkőzés, jó volt a hangulat. A srácok nagyon be akartak jutni a playoffba és amikor ez nem sikerült, akkor természetesen mindenki csalódott volt. A Dornbirn elleni hazai vereség természetesen elfogadhatatlan volt, de ezen kívül jó kapcsolatom volt a játékosokkal.

- Megvolt a csapaton belül a megfelelő kohézió?

- A csapat egyben volt, de hiányzott pár igazi karakteres játékos. Jó emberek a játékosok, de hiányoztak a rosszfiúk. Hiányzott az, hogy az öltözőben valaki megmondja, ha mások valamit nem jól csináltak. A kohézió jó volt, de néha a győzelemhez ez kevés.

- Ha újrakezdhetné, mi az, amit másképp csinálna?

- Valószínűleg hamarabb megpróbáltam volna megtalálni az ideális sorösszeállítást. Ezt túl sokáig próbálgattuk, és így későn alakultak ki a sorok. Emellett nagyobb jelenlétre lett volna szükség az öltözőben, bár szeretem azt, ha a játékosok maguk oldják meg a csapaton belül felmerülő problémákat, jelen kell lennem a jövőben és segítenem kell nekik. Végül pedig, még több figyelmet kellett volna fordítani a fiatal játékosok fejlesztésére.

- Egy légiós szerepe mindig fontos egy csapatban, valami pluszt kell hoznia. Ön szerint idén hogyan produkáltak a Fehérvár légiósai?

- Justin Maylan jól kezdte a szezont, de sajnos jégkorongon kívüli problémák miatt nehéz volt neki az utolsó időben. Beauregard sajnos nem túl jó fizikai állapotban érkezett, ez pedig rányomta a bélyegét a szezonvégi teljesítményére, nem tudta felvenni a többiek tempóját. A védelemben Manavian jó szezont futott, Schiestelnek sajnos nem sikerült egyenletes teljesítményt nyújtani. Vernace szintén játszott pár mérkőzést, de aztán megsérült, visszatért, majd pedig újra megsérült, ő sem volt elégedett a játékával. Úgy gondoltuk, többet tud majd átadni a tapasztalatából, de a sérülése miatt sajnos ez nem sikerült. Owens pedig, bár végigjátszotta a szezont, de a termete miatt a ligában nem tudott jó teljesítményt nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!